Ege’yi kurtarın

Güncelleme Tarihi:

Ege’yi kurtarın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 00:00

Denizci Özkan Gülkaynak, “Dünyanın en berrak suyu” dediği Ege Denizi’nin alarm verdiğinisöyleyerek kurtarılmasını istedi. Denizci, “Ege, inanılmaz bir kirlilik tehdidi altında” dedi.

Haberin Devamı

KAYITSIZ 3 adlı yelkenli teknesiyle 2006-2009 arasında İzmir’den yola çıkarak tüm dünyayı dolaşan İzmirli denizci Özkan Gülkaynak (45), geçen yaz sezonunu Knidos- Ayvalık arasında inceleme yaparak geçirdi. Ege kıyılarının yağmalandığını dile getiren Gülkaynak, “Plankton azlığı nedeniyle kristal gibi olan Ege Denizi’nin yok olmaya yüz tuttuğunu üzüntü ile gördüm. Menderes Deltası’nın içine dahi girdim. Su ciddi şekilde nitelik değiştirmiş, farklı yosunlar var, deniz kestanelerinin, pinaların sayısı azalmış, suyun berraklığı kaybolmak üzere” diye konuştu.

Güllük elden gitmek üzere

Gezisinde en fazla üzülüdüğü yerin Güllük Körfezi olduğunu anlatan Gülkaynak, “Balık çiftlikleri tarafından mahvedilmiş durumda. Su çamura dönmüş. Kıyılar balık çiftliklerinin tesisleri yüzünden yağmalanmış, her yer moloz yığını dolu. Balık çiftlikleri göstermelik olarak kıyılardan uzaklaşırken bütün pisliklerini körfeze bırakmışlar. Suyun iki metre altı tonlarca ağ, metal parçası, geri dönüşümü olmayan malzeme ile dolu. Buranın kaybedilmemesi için bir an önce temizlenmesi, balık çiftliklerinin tamamen körfezden uzaklaştırılması gerekiyor” diye konuştu. Sığacık Körfezi’nin potansiyel balık üretme alanı ilan edilmesinin cinayetle  eşdeğer olduğunu savunan Gülkaynak, “Ha orkinos çiftliği kurmuşsunuz ha 400 bin nüfuslu bir kentin bütün kanalizasyonunu denize bırakmışsınız aynı şey. Buraya orkinos çiftliği yapılması büyük bir hatadır” dedi. Orkinos çiftliği kurulması halinde denize vereceği zararları belgelemek için çalışma yapacağını belirten Gülkaynak, “Eğer kurulursa sualtı görüntülerini çekeceğim, aynı yerlere iki yıl sonra bir kez daha dalıp bir kez daha görüntüleyeceğim. Böylece orkinos çiftliğinin verdiği zararı herkesin görmesini sağlayacağım” dedi.

Yağmaya dur denilmeli

Gülkaynak, Ege kıyılarında yaptığı inceleme gezisinin sonlarına doğru Dikili’nin Bademli Köyü’ne geldiğinde kıyılarla adaların yağmalanmaya başladığını görmenin kendisini son derece üzdüğünü söyledi. Gülkaynak, “Kalem Adası’nda ruhsatsız bir tesis varken arkasındaki Garip Adası’na da başka bir turistik tesis yapılacakmış. İki ada arasında villa yapmak için küçük küçük adacıklar oluşturulacakmış. Bu projeyi duyduğumda beynimden vurulmuşa döndüm. İnsanlar kendilerine ait olmayan binlerce yılda oluşmuş kıyı şeridini bizden sonraki nesilleri düşünmeden yağmalayacak. Buna bir an önce dur denilmesi gerekiyor. Ege Denizi’nin bir an önce kurtarılması gerekiyor” dedi.

Uzmanlar depremi anlatacak

Haberin Devamı

BORNOVA Belediyesi, vatandaşları depreme karşı bilinçlendirmek için “Deprem Gerçeği ve Bornova” konulu panel düzenleyecek. 27 Kasım Cumartesi günü gerçekleşecek panelde konunun uzmanları depremin vereceği zararlar ve korunma yollarını anlatacak. Bornova Belediyesi vatandaşları depreme karşı bilinçlendirmek ve depremden korunmalarını sağlamak için “Deprem Gerçeği ve Bornova” adıyla bir panel düzenleyecek.

Nasın kurtuluruz

Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde 27 Kasım Cumartesi günü saat 13.00’te gerçekleşecek panelin birinci oturumunun başkanlığını Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi yapacak. Panelin birinci oturumunda Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, DEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Ömer Zafer Alku ve DEÜ Ar-ge Laboratuarı Başkanı Prof. Dr. Vahap Tecim konuşma yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!