Ege, Türkiye'nin dinamosu

Güncelleme Tarihi:

Ege, Türkiyenin dinamosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 00:00

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), ülke ekonomisinin geçen yıl yüzde 2.2 büyüdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

Bu rakam iki bakan arasında görüş ayrılığı yarattı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bu oranı “Acı fren” olarak yorumlarken; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Büyük başarı” dedi. İç tüketimin hemen hemen hiç olmadığı 2012’de büyüme ihracat kaynaklı gerçekleşti. Türkiye ihracatının dinamosu Ege ise diğer bölgelere fark attı. 2012’de 3.8 milyar dolar tarım ürünleri ihraç eden Ege, büyümede öncü rol üstlendi. 2013’te de bu büyüme devam ediyor. Adeta Türkiye’de herkes durdu, Ege yürüdü. İhracat rakamları tarım ürünlerinde rekor üzerine rekor kırdı, Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat gerçekleştirildi. Türkiye’deki tarım ihracatının yüzde 22’sinin yapıldığı Ege’de, 4.5 olan ülke ortalaması neredeyse 4’e katlandı. Mart 2013’te tarım ürünleri ihracatı yüzde 16’lık artış gösterdi.

Haberin Devamı

Ege, Türkiyenin dinamosu

Tarım üretimi arttı
Ege İhracatçı Birlikleri’nden 2013’ün ilk çeyreğinde 1 milyar 66 milyon 345 bin dolarlık tarım ürünleri ihracatı gerçekleştirildiğini belirten Koordinatör Başkan Mustafa Türkmenoğlu, yıl sonu için belirledikleri 4 milyar doları tutturacaklarını, EİB geneli için hedefledikleri 12.5 milyar dolar ihracatın yakalanabilmesinin ise AB’deki ekonomik krizin etkilerinin azalmasına bağlı olduğunu söyledi. Türkmenoğlu, Ege’deki rakamların Türkiye’den farklı artış göstermesini ise şöyle yorumladı: “Türkiye rakamlarından farklı görünmesinin sebebi ve tarım ürünlerinde özellikle zeytinyağında rekor kırılması, tarım üretiminin artmasıyla bağlantılı. Üretimin artmasıyla ihracat da arttı. Makine, kimya ya da farklı sektörlerde pazar daralmasının yüzdeleri Ege’ye yansımadı. KDV’si fazla ürünlerin ihracatını yaptığımız için bu daralmalar Ege’yi etkilemedi. İhracatın hala lokomotif olduğunu düşünüyorum. Türkiye genelinde iç piyasada kast edilen daralma, büyümeyi engelliyor. Ekonomi kurmayları bunun da tedbirini alacaktır diye düşünüyorum.”

 

Haberin Devamı

İŞTE RAKAMLAR

Ege, Türkiyenin dinamosu

·  Mart 2012’ye göre EİB’nin ihracatı yüzde 3 gerilerken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 16’lık artışla 392 milyon 906 bin dolar oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği yüzde 284’lük artışla martta da Türkiye genelinde ihracatını en fazla artıran sektör oldu.   Mart 2012’de 12 milyon 151 bin dolar olan zeytin ve zeytinyağı ihracatı, Mart 2013’te 46 milyon 619 bin 183 dolara yükseldi.
· EİB’in 2013 ilk çeyreğinde kayda aldığı ihracat rakamı 2 milyar 960 milyon dolara ulaşırken, son bir yıllık ihracatı ise 11 milyar 444 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.
· Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 139 milyon 303 bin dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan birlik olma özelliğini sürdürdü. İhracatını yüzde 13 artıran Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 112 milyon 749 bin dolarlık dışsatımla ikinci sıradaki yerini sağlamlaştırdı.
· Ege Tütün İhracatçıları Birliği 92 milyon 511 bin dolarla üçüncülükteki yerini korurken, Mermer Fuarı ile hareketli günler geçiren Maden İhracatçıları Birliği 74 milyon 199 bin dolarla dördüncü birlik oldu.
· Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 60 milyon 921 bin dolarlık ihracat yaptı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 33’lük artışla 57 milyon 203 bin dolara çıktı ve aylar sonra ihracatını artırma mutluluğu yaşadı.
· Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde   8’lik düşüşle 52 milyon        564 bin dolarda kaldı.
· Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 43 milyon 589 bin dolarlık dışsatıma imza atarken, Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yüzde 1’lik artışla 37 milyon 930 bin dolarlık döviz kazandırdı.
· Mart 2013’te ihracatı yüzde 1
4 gerileyen Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 20 milyon 61 bin
dolarlık dışsatıma imza atarken,
Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 10’luk düşüşle
8 milyon 445 bin dolarda kaldı.

Haberin Devamı


SÜT DE EKLENECEK

Ege, Türkiyenin dinamosu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Türk firmalarının 3 Nisan’dan itibaren AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satabileceğini açıklaması üzerine gözler yine Ege’ye çevrildi. AB’ye süt yasağının kalkmasının rakamları artırması bekleniyor. Bakanlığın bu açıklamasının ardından Pınar Süt, ihracat izni alan markalardan oldu. Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sektörümüzün tüm paydaşlarıyla beraber AB ülkelerine ihracat izni alabilmek için uzun süredir çalışıyoruz. Pınar Süt olarak AB ülkelerinin ihracat için önemli bir pazar olduğunu düşünüyor, Türkiye’yi gıda sektöründe bölgesel üretim üssü yapmak amacıyla çalışıyoruz. Diğer yandan, yakın coğrafyamızda Türk markalarına olan ilgi ve güvendeki artış da yeni fırsatlar sunuyor. Pınar Süt, AB ülkelerinde satışa sunulan ilk Türk süt markası. Tüketicilerden gelen talep doğrultusunda uzun yıllardır Pınar markalı süt mamullerini Almanya ve Hollanda’da ürettirip Avrupa’ya satıyorduk. Artık Türkiye’den aldığımız hammadde ile süt ve süt ürünlerinin ihracatını yapacağız. Bu durum sektörümüze ve ülke ekonomimize önemli ivme kazandıracak. Süt sektörü adına da önemli bir karar.
Türkiye’de 16 milyon ton süt üretimi bekleniyor. Dünyanın ciddi süt üreticisi ülkeleri arasındayız. Sadece iç piyasaya süt üretmek doğru değil. AB izni Türk süt sektörünün her yöne ihracat yapabileceğinin garantisi oldu. Hem iç ekonominin daha istikrarlı gelişmesi için imkan verilecek hem de dış taleple beraber ekonomik anlamda potansiyel artacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!