ÇEŞME Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ile geçenlerde iyot ve oksijen kaynağı, yazları 5 bin kişiyi ağırlayan, kışın ise 950 kişinin yaşadığı "Çiftlikköy"e gittik. Çiftlikköy, Yunanlılar’ın Sakız Adası'na en yakın olan bir Ege köyüdür. Çok uzun zaman önce "Melek Paşa" diye bir Osmanlı paşasının çiftliğinden dolayı bu ismi alan köyümüzü gezdik.. 1850'lerde adalardan gelen ucuz işçi Rumlar, nüfus yapısını değiştirmişler, çalıştıkları arazilere el koymuşlar, aralarında toprak reformu yapıp her Rum'a toprak sağlamışlar, böylece bağları ve taş evleriyle ünlenen köy, "Kataponaya" ismini almış. Şimdilerde, Rumeli göçmeni Türk ailelerin torunları köyde yaşamakta.
YENİLEME PROJESİUygulanan belediye projesini keyifle izledim. Uzun ve titiz çalışma sonucunda yapılan yeni sahil düzenlenmesi, tüm yollara parke döşenmesi, ağaçlandırma ve park yapımları ile ortaya çıkan köyün yeni yüzü için, tek cümlemiz yeterlidir herhalde:
"- Çiftlikköy, Ege'nin ve Çeşme'nin yeni parlayan yıldızı olacak!" Çeşme'nin en ucunda kör bir nokta olan beldenin yenileşmesi ve karşısındaki Sakız sahili ile yarışır güzelliğe bürünmesi sebebi ile "Çeşme Belediyesi" ve "Başkan Faik Bey"i yürekten kutlamalıyız. Çeşme merkez, Ilıca ve Çiftlikköy sahillerinde, geçtiğimiz yıl yapılan planlı çalışmalar, beldenin peyzaj fakiri yüzünü oldukça düzeltti, temizledi, süsledi. Başkan Faik Tütüncüoğlu, "Bundan sonra, koruması gereken halkımızdır" diyor!
KÖYLÜ İLE SOHBETBir hafta sonra, gazeteci arkadaşlarım Demet Özbilgin ve Armağan Durkan ile birlikte Çiftlikköy'e nefis bir sefer daha düzenledik. Belediye yetkilisi Adnan Buğday'ın yardımlarıyla Liman Kahvesi'nde vatandaşlarla sohbet edip sorunlarını sorduk, düşündük, notlar aldık, çaylar içtik. Karşı kahvede oturan değerli başkan Tütüncüoğlu'nun yanına geçip, söyleşilerimize devam ettik..
Köyün sorunları, acilen alt yapı, arazilerin koruma kurulu tarafından tarıma veya imara uygun olmayan biçimde parselasyona uğratılması, işsizlik olarak belirdi. Bizi kahkahalara boğan hazırcevap Hayri Şen dedemiz, bir zamanlar mal müdürü ile birlikte Hasanderesi civarındaki çeşme kenarında güya kervanla gelen Rum definesini ararken tarla parasını nasıl batırdıklarını, gizlice köye altın aramak için gelen Rumlar’ın geceleri beyaz çarşafla tarlalarda dolaştıkları için, yıllarca "Şeytan göründü" dedikoduları ile köyün çalkalandığını anlatırken gülmekten bayıldık.
Kibar muhtarımız, Girit kökenli Halil İnam'ın peşine düşüp, köyün mimari geçmişini inceledik. Halkı balıkçı, tarımcı, taşımacı ve turizmci olan Çiftlikköy'ün sebzesinin meyvesinin tadı hiçbir yere benzemiyor. Köyün balı, kavunu, soğanı, barbun ve çipura balığı, anasonu meşhur..
PARLAYAN YILDIZÇiftlikköy'ün bundan böyle daha çok konuk çekeceğine inandık. 6 otel, 14 pansiyon, 10 restoran, 3 kahve, 1 ilköğretim okulu, yat kaptanlığı okulu, bir camisi olan Çiftlikköy, herşeye layık bir sahil cenneti..
Hawaii'de bile bulunmayan enfes sahillere sahip Pırlanta, Tursite ve Kum-Beach'e gidenler, denizden dönerken mutlaka burada duraklayıp, restoranlarda balıklarını yemeli, otellerinde konaklamalı, alışveriş yapacak turistik dükkancıklar bulmalı, mutlaka Çiftlikköy'ün tadını çıkarmalı. Ciddi planlama, halk desteği, eski evlerin restorasyonu ve dereden içerlere kadar uzanan bir güzelleştirme sonucunda, burası yeni bir "Alaçatı" neden olmasın?.. Tam Sakız'ın karşısında, Yunanlılara en yakın köyün çağdaş bir görünüme sahip olup, otantik değerlerini de koruması büyük başarıdır..
Kurnazlar kazları yiyor!
Çiftlikköy'de, denize akan köy deresinde gezinen kazlara bayıldım. Gak, gak diye bağırır dururlar. Gelen geçenin attığı ekmekler ile tombullaşmışlar. Bakkaldan ekmek aldım, parçalara ayırıp kazlara yedirdim. 8 tane babacan koyu renkli kaz vardı. Yanımda dikilen bir köylü şöyle dedi:
- 10 tane cabbar kazımız vardı!
- Ama şimdi 8 tane var?..
- İkisi geçende yok oldu, birileri tutup yemiş!
- Kimler?
- Kurnazlar!
*
Valla.. Çiftlikköy'de kaz olup, derede tasasız salınıp, gaklamak ne güzel.. İmrendim keratalara.. Ama kelleyi, kurnazlara kaptırmamak şartıyla.. Şen olun, Çiftlikköylüler..
Lİman Kahvesİ'nde sohbet Liman Kahvesi'nde muhtar "Halil İnam", babası Kavalalı-annesi Priştinalı balcı "Recep Halil Gemici" ve köylülerin katıldığı sohbeti, gazeteci arkadaşım Demet Özbilgin ile birlikte yönettik. Bol bol dert dinledik..
(Fotoğraflar: Armağan Durkan)Faİk TÜtÜncÜoĞlu'na ŞÜkran duyuyorlar Çiftlikköy'ün nefis sahil düzenlemesinin tam ortasındaki
Atatürk Heykeli önünde, Çeşme Belediye Başkanı "Faik Tütüncüoğlu" ile buluşan köy Muhtarı "Halil İnam" başkanlığındaki köylüler Tütüncüoğlu'nu uyguladığı proje sebebiyle kutladılar.
Şehİde rahmet dİledİm
1914'te Çiftlikköy sahilinde, şimdiki "Şehit Memet Mevkii"nde, batarya toplarının yerini değiştirirken, İngiliz gemilerinin atışı ile şehit olan Memet Çavuş'un anısına sahilde dikilitaş vardır.
Seyfettİn ÇavuŞ'un torunu
Kahveci Şemsettin Yurttaş, Atatürk'ün silah arkadaşı, 3. Kolordu Akıncı Müfrezesi kahramanı dedesi Seyfettin Çavuş'un resmi ve istiklal madalyası beratını kahve duvarına asmakta.
Köyün hazırcevap ve bilgiç
dedesi Hayri Şen, daima
iktidar partisinden yanay- mış. Nasreddin Hoca gibi toplumsal hiciv yaparak
kahve halkını güldürmekle ünlü. Köyün 25 delisini tek tek saydı.