Ege’nin kadın balıkçıları

Güncelleme Tarihi:

Ege’nin kadın balıkçıları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2013 01:16

BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı, Avrupa Birliği, Koç Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle Akdeniz Koruma Derneği’nmce yürütülen “Egeli Kadın Balıkçılar” adlı proje kapsamında, Datça ve Bozburun Yarımadası’nda yaşayan kadın balıkçılara eğitim verildi.

Haberin Devamı

Bozburun İlköğretim Okulu’nda düzenlenen ve 5 saat süren programa 70 kadın balıkçı katıldı. Proje sorumlusu Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Huriye Göncüoğlu, kadınlara, örgütlenmenin önemi, denizdeki eko sistem, balıkçı malzemeleri ve zararlı deniz canlıları hakkında bilgi verdi. Dr. Göncüoğlu, daha güvenli bir gelecek için kadın balıkçılara, kooperatif çatısı altında örgütlenmelerini de önerdi.

Resmi kayıtları yok

Ege’de balıkçılığın ekonomik ve geleneksel olarak sürdürülmesinde anahtar rol oynayan kadın balıkçıların varlığının desteklenmesini hedeflediklerini belirten Dr. Huriye Göncüoğlu, şunları söyledi: “Projemiz geçen yıl marttan bu yana devam ediyor. Amacımız onların dilinden kendi dertlerini öğrenmek ve daha önceden bizlerden talep etmiş oldukları eğitimi kendilerine vermek. Uzun vadede ise bu projeyle kadınların sesi olmayı amaçlıyoruz. Türkiye’de denize emek veren kadın balıkçıların resmi olarak bir kaydı yok. Biz istiyoruz ki aynı yurtdışında olduğu gibi kadın balıkçılara özgü politikalar geliştirilsin.”

Haberin Devamı

Ege’nin kadın balıkçıları

Can yeleği ve olta

Kadınlar da karşılaştıkları sorunları dile getirdi. 40 yıldır Bozburun’da balıkçılık yaptığını belirten Menduha Dinç, trol avcılığı, balon balıkları ve yunuslardan yakındı. Dinç, “Özellikle son yıllarda avdan ellerimiz boş dönüyoruz. Troller denizde olan biteni süpürüyor. Attığımız ağlardan genellikle balon balığı çıkıyor. Bunlara bir de ağlarımıza dadanan yunuslar eklenince bize bir şey kalmıyor. Mazot ve biraz da ekmek parası çıkarıp geçinmeye çalışıyoruz. Mayısta denize çıkmaya başlıyoruz, ekime kadar avlanıyoruz. Kışın da ağlarımızın tamiriyle uğraşıyoruz. Her şeye rağmen bu işi severek yapıyoruz” dedi. Eğitim sonunda kadınlara can yeleği ve sepet oltası hediye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!