Güncelleme Tarihi:
Şubeler geliyor
Mehmet Sepil, çocukluk hayali olan ve bu yıl bitmeden faaliyete geçmesi planlanan Ege Mutfak Sanatları Akademisi’nin altyapısını oluşturacak üçüncü restoranını, MaNCaR adıyla Alaçatı’da hizmete açtı. Menüsü, İspanya Bask Bölgesi’nden Michelin Yıldızlı Şef Daniel Lopez tarafından hazırlanan restoran, gurme lezzetlerin keşfedileceği ilk şubeyi, eylül ayında İzmir merkezde açılacak ikinci şube izleyecek. Restoranın sürekli şefliğini ise yine Lopez’in İtalyan Yardımcısı Fabio Gemignani yapacak ve neredeyse tüm malzemeler en fazla 60 kilometrelik uzaklıktan temin edilebilecek. Öte yandan tüm otoriteler tarafından “gastronominin merkez üssü” kabul edilen Bask Bölgesi’nin San Sebastian kentinde kendi restoranı da olan Daniel Lopez’in mönüsü, Ege mutfağı baz alınarak özel olarak tasarlanmış.
Öncesini bilen
MaNCaR ile birlikte Şef Lopez’in de Türkiye’den aldığı birçok malzeme ve edindiği pek çok fikirle restoranına döndüğüne işaret eden Fehmi Yaşar, “Biz de düşünen, sorgulayan, dikkate alan ve kendinden öncesini bilen bir mutfak sunmak istedik. Ege köylülerinin ‘bir tutam mancar’ çabası tüm bunların özüdür. Zeytini ve zeytinyağını hayatımıza hediye eden Ege toprakları ve onun üzerinde kurulmuş muazzam medeniyetler, bunca gelişmeye rağmen, bir tutam ot çabasından vazgeçmemiştir. Ege köylüleri yenebilir otların tamamına mancar derler. Amacımız, dünyanın yemekte aldığı mesafeyi bilen ve dikkate alan, her geçen gün ‘daha çok Ege, daha çok MaNCaR’ olan bir mutfak yaratmak” diye konuştu.
40 şaraplık kav
Toplam 120 kişi kapasiteli bahçesinde yer alan 12 metre uzunluğundaki barı ile de konuklarına yemek dışında da keyifli saatler yaşatmayı vaat eden MaNCaR için, sommelier Perran Arıbal tarafından özel bir şarap kavı ve profesyonel gözle şaraplara eşleştirilmiş geniş bir peynir mönüsü oluşturuldu. Hepsi kör tadımla belirlenen 41 şaraplık MaNCaR kavı, ödüllü Ege şarapları başta olmak üzere her damak tadına uygun seçenekler sunacak. Şarap sektöründe 18 yıllık deneyimini MaNCaR kavına aktaran sommelier Perran Arıbal ayrıca, misafirlerine de hangi yemekle hangi şarabın uyumlu olacağı konusunda bilgi verecek. Arıbal, 25 kırmızı, 12 beyaz ve 4 rose seçeneklerinden oluşan özel kavı yılda bir kez yenileyecek.
AKADEMİ HAYALİ
Mehmet Sepil, yine Fehmi Yaşar ve Cevat Akgerman ortaklığında Ege’ye ve yeme-içme sektörüne bir büyük yatırım daha yaparak bir mutfak okulu açacak. Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında İzmir’de kurulacak mutfak okulu, dünya standardında ‘Michelin Yıldızlı’ şefler yetiştirecek. Daniel Lopez, kısa süre içinde eğitime başlayacak Ege Mutfak Sanatları Akademisi’nde de yardımcısı Fabio Gemignani ile birlikte danışmanlık yapacak. Dünyanın önemli yemek okullarından Bask Culinary Center model olarak alınacak. Prensip anlaşması sağlanan Bask Culinary Center’ın hem kurulum know-how’ından faydalanılacak, hem de deneyimli eğitmenleri dersler verecek.
EĞİTİM VERİLECEK
Uluslararası standartlarda yetişecek olan şefler, eğitimlerin yanı sıra İzmir
ve Alaçatı’da bulunan MaNCaR’ları da birer laboratuvar olarak kullanacaklar. Böylece öğrendiklerini okul dışında da uygulama ve kendi reçetelerini oluşturma imkanı sunulacak Ege Mutfak Sanatları Akademisi, hem profesyonellere hem de amatörlere açık olacak.
DETAYLAR
Dekorasyonda masif meşe, pişmiş tuğla, çakıl kaplama ve mermer kullanıldı.
Tüm ağaçlar Kastamonu’dan temin edildi, ahşap malzemeleri Mersinli zanaatkarlar işledi.
Mutfak sistemlerinde hem gurme pişirmeye uygun hem de doğayı etkilemeyen bir teknoloji tercih edildi.
Yemekler için kullanılacak ürünlerin tümü için, Ege Bölgesi’ndeki organik çiftçiler seçildi.
Yemeklerde dalından koparılarak kullanmak için MaNCaR’da aromatik bitki bahçesi oluşturuldu.