Güncelleme Tarihi:
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan 881 milyon 439 bin dolarlık Mart ayı ihracatında ilk sırayı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30’luk gerilemeye rağmen 437 milyon 696 bin dolarlık ihracat ile sanayi ürünleri aldı. İkinci sıradaki tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 2’lik gerileme ile 378 milyon 576 bin dolara ulaştı. Madencilik sektörü ise geçen yılın Mart ayına oranla yüzde 21 düşüş ile 65 milyon 167 bin dolar olarak kayda alındı.
Egeli ihracatçılar 2015 yılının ilk çeyreğini ise 2014 yılının aynı dönemine göre yüzde 17 ihracat düşüşü ile 2 milyar 580 milyon dolarlık ihracat ile kapattı. EİB’in son 12 aylık rakamlarına bakıldığında yıllık ihracatın yüzde 5 gerileme ile 11 milyar 682 milyon dolar olarak gerçekleştiği görülüyor.
Ege İhracatçı Birlikleri’ni oluşturan 12 ihracatçı birliğinden Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, yüzde 29 artış ve 43 milyon 857 bin dolar ihracatı ile Mart ayından ihracatını en çok artıran birlik oldu. Mart ayı ihracatında artış görülen diğer iki birlik ise yüzde 7 artışla Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve yüzde 6 oranında artışla Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olurken, diğer birliklerin ihracat kayıtlarında gerileme kaydedildi.
EİB ihracatında genellikle ilk sırada yer alan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise, Mart ayında yaklaşık yüzde 50’lik düşüş ve 91 milyon 202 bin dolar ihracat ile ikinci sıraya geriledi. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ise Mart ayında yüzde 30 gerileme ve 79 milyon 818 bin dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye’nin toplam ihracatındaki gerilemenin Ege ihracatına da yansıdığı belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk "İhracatımızdaki gerilemenin ana sebebi kurlarda yaşanan istikrarsızlık ile euro/dolar paritesinde yaşanan gerileme. Özellikle sanayi grubunda hammadde dolar bazında ithal edilirken, en önemli pazarlarımız arasında yer alan AB bölgesine ihracatımız euro bazında gerçekleşiyor. Bu nedenle paritedeki gerilemenin ihracata olumsuz yansıması da artıyor. Hammaddenin yanı sıra ülkemizdeki enerji ve işçi maliyetlerinin yüksekliği de ihraç ürünlerine yansıdığında AB ülkelerine yapılan ihracatta sektörlerimizin rekabet gücünü düşürüyor. Ancak ihracattaki olumlu gelişmeleri yılın ikinci yarısında hatta son çeyreğinde bekliyoruz" dedi.