Ege dosluk denizi

Güncelleme Tarihi:

Ege dosluk denizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ticaret ve barış adına bir dizi bağlantı yapan İTO heyeti Yunanistan gezisinden mutlu döndü. Bundan böyle 9 Eylül ‘dostluk günü’ olacak

TÜRKİYE ile Yunanistan arasında son dönemlerde esen sıcak rüzgarları ekonomik işbirliğine dönüştürme amacıyla 170 kişilik heyetle Atina, Pire ve Selanik'e giden İzmir Ticaret Odası, eli dolu döndü. Bir dizi ticari bağlantı yapan işadamları, çeşitli sektörlerde işbirliği kararı aldı.

Konuklarımız var

İzmir, Yunan işgalinden kurtuluşunun yıldönümü olan 9 Eylül'de ilk kez Yunanlı konukları ağırlayacak. İTO'nun davetini kabul eden Atina Belediye Başkanı Dimitris Avrampaulos, başta olmak üzere çok sayıda Yunan işadamı, 9 Eylül'ü Kordon'da çiçekler arasında dostluk günü olarak kutlayacak.

Büyük potansiyel

Beş günlük gezinin son derece yararlı olduğunu belirten İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘‘Gelmeden önce kuşkularımız vardı, ama umduğumuzdan daha büyük ilgiyle karşılandık. İşbirliği ve dostluğun yanı sıra, ticaretin geliştirilmesinde çok iyi bir potansiyel olduğunu gördük’’ diye konuştu.

Ticarette bahar

İki ülke arasında yıllardır varolan tereddütlerin aşıldığını belirten Meclis Başkanı Necip Kalkan da, ‘‘Türkiye çapında bir görev yaptık. Yaşanan siyasi baharı ticari baharla desteklemek istiyoruz. Çünkü birbirini tanımayan insanlar uluslararası arenada birlikte iş yapamaz’’ dedi.

Üyelerin gözü deniz ticaretinde

PİRE'nin dünyaca ün kazanmış limanını gezerek, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı George Kassimatis'le temaslarda bulunan İTO heyeti, deniz taşımacılığında ortak hareket etme isteğini açıkladı. Kassimatis'in ‘‘Deneyimlerimizi size aktarmaya hazırız. Ticaretin girdiği yerde savaş biter sözü çok anlamlıdır. Sizlerle iş yapmak istiyoruz’’ sözlerine, liman ve tersaneleri överek cevap veren Başkan Ekrem Demirtaş, ‘‘İhracat yaptığımız İzmir Limanı'nda her yıl 2 milyar dolar navlun bedeli yabancı bandıralı gemilere ödeniyor. Mallarımızı neden Yunan gemileri taşımasın. Gelin Ege adalarını bir dantel gibi örelim. Ege denizi iki ülkeyi ayıran değil, birleştiren deniz olsun. Bu deniz bizim değil insanlığın. Doğu Akdeniz'de güç birliği yapalım’’ diye konuştu. İşadamları 2 - 4 Haziran'da İzmir'de gerçekleştirilecek Ege Adaları ve Ege Kıyıları Ekonomik Zirvesi'nde buluşmak üzere sözleşti.

Büyük umutlar

İZMİR Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Avrupa Birliği'ne tam üye ve kişi başına 12 bin dolar geliri olan Yunanistan'ın İzmir için önemli bir kapı olduğunu belirerek, şöyle dedi:

‘‘BİRLİKTE iş yapabileceğimiz sektörler var. Turizm, deniz taşımacılığı, inşaat yapımı gibi. Yunanlıları Türki Cumhuriyetlerini de kapsayan Türk Dünyası'na uzatabiliriz. Rusya'da önemli bağlantılarımız var. Onları bu bağlantılar içerisine sokabiliriz. Ama tüm bunları yapabilmemiz için öncelikle dostluk ilişkilerimizi pekiştirmemiz gerekiyor. Biz burada bunu yaptık. İzmir'deki ekonomik zirvelere davet ettik. Urla kökenli, İzmir kökenli Yunanlıların komşularını İzmir'de arayıp bulacağız. Onları davet edeceğiz’’

Piriştina’dan davet

İZMİR heyetini son derece sıcak karşılayan Atina Belediye Başkanı Dimitris Avrampoulos, deprem felaketlerinin iki ülke insanına aynı kültür ve yaşam tarzına sahip olduğunu hatırlattığını söyledi. Mayıs ayındaki Metro açılışına kendisini davet eden meslektaşı Ahmet Piriştina'ya büyük ilgi gösteren Avrampoulos, ‘‘Bizler çok yakın ülkeleriz, ancak yıllardır psikolojik olarak uzak kalmışız. İnsan Ege'yi aşınca diğer tarafta misafirperver dost canlısı insanlarla karşılaşıyor. Dünya konjonktüründe işbirliği yapmamız şart. İzmir Metrosu'nun açılışına mutlaka katılacağım’’ dedi

Yunanistan çıkarması

SANAYİ Ticaret Bakanı Kenan Tanrıkulu, işadamları, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan 170 kişilik Ticaret Odası heyeti, Atina, Pire ve Selanik’i kapsayan gezisinden mutlu döndü. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, uzun zamandan beri ziyaret etmek istedikleri Yunanistan’a ‘‘Türk-Yunan İşadamları Dostluk Fuarı ve Kongresi’’ nedeniyle gidebilme imkanı bulduklarını belirtti, ‘‘Gezi amacına ulaştı’’ dedi.

DEMİRTAŞ, yaptığı değerlendirme toplantısında heyet olarak vali, belediye başkanları, Atina, Pire ve Selanik sanayi ve ticaret oda başkanları ile yapılan görüşmelerde dostluk havasının devam edeceği izlenimini edindiklerini, bundan sonra daha etkin ve sektör bazında temaslara yöneleceklerini söyledi. Demirtaş, başta turizm, deniz taşımacılığı, inşaat, bankacılık, sigortacılık ve finans sektörlerini ‘‘potansiyel işbirliği alanları’’ olarak belirlediklerini anlattı.

İzmir’de ekonomik zirve

İLKİ 1998 yılında yapılan Ekonomik Zirve’nin bu yıl 2 - 4 Haziran tarihleri arasında İzmir’de yapılacağını hatırlatan Demirtaş, ‘‘Zirvede yeni bir dostluk rüzgarıestirerek, kalıcı barışa katkı yapmak istiyoruz’’ diye konuştu.

ODA olarak ticareti geliştirmeyi hedeflediklerini, ancak yıllarca ‘‘birbirine hasret kalan’’ halkları kucaklaştırmayı da istediklerini kaydeden Demirtaş, özellikle iki ülke arasındaki dostluğa karşı çıkan bazı çevrelerin gücünü kırmak için ‘‘sembolik’’ projelerin hayata geçirilmesi gereğine işaret etti. Anadolu’dan ve Yunanistan’dan göçeden komşuları biraraya getirmenin yanı sıra, bir Yunan ve bir Türk savaş gemisinin silahtan arındırılarak, yüzer hastane ve acil kurtarma gemisi yapılmasını önerdiklerini, bu konuda Yunanistan Başbakanı Simitis’e bir mektup yazdıklarını bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!