Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin çimento üretiminin önemli bölümünü sağlayan İzmirli firmalar, Ege Bölgesi’nin inşaat sektöründe başlayan hareketlenmenin gerisinde kaldığını açıkladı. İzmir Çimento Fabrikası A.Ş. (Çimentaş) ile Batı Söke Çimento Sanayi, kur nedeniyle ihracatta da istenen seviyeye ulaşılamadığının altını çizdi. Çimentaş’ın Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada, 2009’daki küresel krizden en fazla etkilenen sektörlerden birinin inşaat olduğu kaydedildi.
Kurlar çok etkiledi
2010’un ilk çeyreğinde ise yüzde 11.7’lik büyüme yaşanmasına rağmen, sektörün yüzde 8 ile genel büyümenin altında kaldığına dikkat çekilen açıklamada, “Yılın ilk yarısında iç satış performansı incelendiğinde yurtiçi satışlarda artış kaydedilirken, İzmir ve Ege Bölgesi’nde azalma olduğu görülüyor” denildi. Batı Söke Çimento’nun açıklamasında da, inşaat sektöründe Ege Bölgesi’nde bahar aylarında başlayan hareketliliğin yazla birlikte yerini göreceli bir durgunluğa bıraktığı belirtildi. Açıklamada “Sahil şeridinde yaz mevsimi nedeniyle başlayan inşaat yasaklarının da bu durgunluğa etkisi oldu. İhracatımız ise düşük kurlardan çok etkilendi” denildi.
NE YAPILMALI
İki dev kuruluş, sektördeki tüm işletmelerin mali performanslarının yükseltilmesi için şu önerilere yer verdi;
? Enerji ve kömür maliyetlerinde oluşan artışlar giderilmeli.
? Konut üretiminde kamu destekli finansmana ilişkin düzenleme yapılmalı.
? Beton yol konusunda yatırımcılar desteklenmeli.
? Daha yüksek oranda ihracat yapılmasını sağlayacak teşvik ve kur politikaları uygulanmalı.
? İnşaat sektörü için önemli bir boyut olan kamu yatırımları desteklenmeli.
ARSA ÜRETİLMİYOR
İzmir Ticaret Odası İnşaat Sektör Kurul Başkanı Necip Nasır, İzmir ve Ege Bölgesi’nin diğer bölgelere nazaran daha büyük küçülme yaşadığına dikkat çekerek, “Yaz mevsimi ve inşaat yasaklarının etkisi vardır, ama esas sorun İzmir’de sektörü hareketlendirecek arsa üretiminin olmaması. Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu’da her yer şantiye. İzmir’de yatırımlar yönünde bir daralma var. Bunda bürokrasi de etken” diye konuştu. İzmir’in inşaat sektörü açısından en düşük göstergelere sahip olan iller arasına girdiğini kaydeden Nasır, konut satışları açısından da durumun iç açıcı olmadığını ifade etti.
Yeni binalarda ihmale yer yok
KARŞIYAKA’da yeni bina inşaatında zemin etüdü projeleri Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından onaylanacak. Belediye Başkanı Cevat Durak ile Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gültekin Dikilikaya’nın imza koyduğu protokol uyarınca, afet riski durumlarında oda, ücretsiz olarak belediyeye destek olacak. Karşıyaka’nın deprem riski yüksek bir bölge olduğunu belirten Durak “Hiçbir ihmale veya eksikliğe meydan vermeyen güvenli binaların yapılmasını istiyoruz” dedi. Karşıyaka Belediyesi daha önce de İnşaat Mühendisleri, Mimarlar, Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları Odaları ile işbirliği protokolleri imzalamıştı.