Ege’de 18 vekil liste dışı kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ege’de 18 vekil liste dışı kaldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 00:00

YSK’ya sunulan listelerde Ege’den halen milletvekili olan bazı isimler yer bulamadı. AK Parti’de 9, CHP’de 4, MHP’de ise 5 vekil liste dışı kaldı.

Haberin Devamı

12 Haziran’da yapılacak genel seçimleri için siyasi partiler tarafından hazırlanan ve YSK’ya sunulan listelerde Ege’den halen milletvekili olan bazı isimler yer bulamadı. Bunların arasında AK Parti Denizli Milletvekili ve Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın ismi öne çıktı. Manisa Milletvekili, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Bursa’dan aday gösterildi. 23. Dönem milletvekillerinin yeni listelerdeki durumları şöyle:
AYDIN: Mehmet Erdem (AK Parti, aday gösterildi), Ahmet Ertürk (AK Parti, liste dışı), Atilla Koç (AK Parti, liste dışı), Mehmet Fatih Atay (CHP, aday gösterildi), Ertuğrul Kumcuoğlu (MHP, liste dışı), Recep Taner (MHP, aday gösterildi), Ali Uzunırmak (MHP, aday gösterildi).
BALIKESİR: Ayşe Akbaş (AK Parti, liste dışı), İsmail Özgün (AK Parti, aday olmadı), Mehmet Cemal Öztaylan (AK Parti, aday gösterildi), Ali Osman Sali (AK Parti, aday olmadı), Ahmet Edip Uğur (AK Parti, aday gösterildi), Ergün Aydoğan (CHP, liste dışı), Hüseyin Pazarcı (CHP, liste dışı), Ahmet Duran Bulut (MHP, aday gösterildi).
ÇANAKKALE: Mehmet Daniş (AK Parti, aday gösterildi), Müjdat Kuşku (AK Parti, liste dışı), Ahmet Küçük (CHP, aday gösterildi), Mustafa Kemal Cengiz (MHP, liste dışı).
DENİZLİ: Mithat Ekici (AK Parti, liste dışı), Mehmet Salih Erdoğan (AK Parti, aday olmadı), Selma Aliye Kavaf (AK Parti, liste dışı), Mehmet Yüksel (AK Parti, aday gösterildi), Ali Rıza Ertemür (CHP, liste dışı), Emin Haluk Ayhan (MHP, aday gösterildi), Hasan Erçelebi (DSP, aday gösterildi).
MANİSA: Bülent Arınç (AK Parti, Ege dışından aday gösterildi), Recai Berber (AK Parti, aday gösterildi), İsmail Bilen (AK Parti, liste dışı), Mehmet Çerçi (AK Parti, aday olmadı), Hüseyin Tanrıverdi (AK Parti, aday gösterildi), Şahin Mengü (CHP, aday gösterildi), Mustafa Enöz (MHP, liste dışı), Ahmet Orhan (MHP, liste dışı), Erkan Akçay (MHP, aday gösterildi), Mustafa Erdoğan Yetenç (Bağımsız, aday değil).
MUĞLA: Mehmet Nil Hıdır (AK Parti, liste dışı), Yüksel Özden (AK Parti, aday gösterildi), Ali Arslan (CHP, aday gösterildi), Gürol Ergin (CHP, aday olmadı), Fevzi Topuz (CHP, liste dışı), Metin Ergün (MHP, liste dışı).
UŞAK: Mustafa Çetin (AK Parti, aday olmadı), Nuri Uslu (AK Parti, liste dışı), Osman Coşkunoğlu (CHP, aday olmadı).

Haberin Devamı

Eğilime uyuldu

Haberin Devamı

AYDIN’da hem eğilim yoklamalarına hem de önseçim sonuçlarına uyulduğu görüldü. Mevcut yedi vekilden üçü (MHP’li Ertuğrul Kumcuoğlu, AK Parti’li Atilla Koç ve Ahmet Ertürk) liste dışı kaldı. CHP’de merakla beklenen ikinci sıra kontenjan adayı, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Metin Lütfü Baydar oldu. Baydar ismi teşkilatta memnuniyetle karşılandı. AK Parti’de de ikinci sıra eski vekil Semiha Öyüş’e ayrıldı. MHP’de ise Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin özel kalem müdürü Ömer Karakaş’ın birinci sırada yer alması beklenirken, adının bile geçmemesi partilileri şaşırttı.

Kadınların zaferi

ÜÇ vekilin seçileceği Uşak’ta, kadınlar zaferlerini ilan etti. CHP, ilk sıraya Dilek Akagün Yılmaz’ı yerleştirdi ve bir ilke imza attı. MHP’de de ikinci (Filiz Yüksel) ve üçüncü (Emine Yıldırım) sıra kadınlara ayrıldı. AK Parti’de ise eğilim tersine döndü. Yoklamada ilk üç Mehmet Altay, Hazim Sesli ve Dr. İsmail Güneş olarak belirlenirken, listede sıra Güneş, Altay ve Sesli şeklinde oluştu.

Haberin Devamı

AK Parti ve MHP’de adaylar sürpriz oldu

ÇANAKKALE’de AK Parti ve MHP’nin adayları büyük sürpriz olarak değerlendirildi. AK Parti’de ilk üç sırayı hukukçu adaylar (milletvekili Mehmet Daniş, İsmail Kaşdemir, Sebahattin Güner) oluşturdu. Dördüncü sıra adayı ise yönetici Yeşim Karadağ oldu. Listeye girmelerine kesin gözüyle bakılan, Ticaret ve Sanayi Odası eski Başkanı İlhami Tezcan ve eğilim yoklamasında en çok oy alan Canan Sarı aday gösterilmedi. Vekil Müjdat Kuşku da liste dışı kaldı. MHP ise birinci sıraya Türkiye’nin ilk kadın Başbakanlık Müsteşarı Dr. Füsun Koroğlu Çorapçıoğlu’nu koyarak sürpriz yaptı. Milletvekili Mustafa Kemal Cengiz, DYP eski Milletvekili Nefvel Şahin hayal kırıklığına uğradı. CHP’de ise önseçimde belirlenen adaylar Mecles’e girmek için uğraşacak.

Haberin Devamı

Sıra tercihleri tepki topladı

MUĞLA’da; AK Parti, MHP ve CHP’de sürpriz isimler ön plana çıktı. AK Parti’de siyaset bilimci Ali Boğa’nın, MHP’de İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Erdoğan’ın birinci sırada yer alması sürpriz olarak nitelendirildi. Milletvekilleri Mehmet Nil Hıdır (AK Parti) ve Metin Ergun (MHP) listelerde yer bulamadı. AK Parti’de eski İl Başkanı Gültekin Akça’nın beşinci, MHP’de ise Sayim Gürsoy’un üçüncü sırada gösterilmeleri tepkilere neden oldu. CHP’nin üçüncü sıra kontenjana emekli savcı Ömer Süha Aldan’ın getirilmesi de yine tepki topladı.

Yeni yüzler gelecek

DENİZLİ’de milletvekili aday sıralamaları parti teşkilatlarınca beklenen sonuçlar olarak değerlendirilirken, en fazla sürpriz AK Parti’de yaşandı. Ankara’dan aday adayı olan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf listeye giremedi. Eğilim yoklamasında ikinci sırada yer bulan eski il başkanlarından Şahin Tin’in de yer alamaması şaşkınlık yarattı. Bir diğer sürpriz de CHP kontenjan adayı konusunda yaşandı. İkinci sıranın kontenjana ayrıldığı bildirilmesine rağmen genel merkez bunu kullanmadı ve önseçim sıralamasına uydu. Sıralama Adnan Keskin, Melike Basmacı Kayhan, Adil Demir, Kazım Arslan, Huriye Çağlayan, Ali Kavak ve Gülizar Biçer Karaca’dan oluştu. MHP’de ise beklenen liste açıklandı, Emin Haluk Ayhan birinci sırrada yer aldı.

Haberin Devamı

İlginç tercihler

BALIKESİR’de; AK Parti il merkezi, CHP ilçelerdeki adaylarıyla öne çıktı. AK Parti’de, CHP’lilerle girdiği polemiklerle tanınan iktisatçı vekil Mehmet Cemal Öztaylan’ın yeniden aday gösterilmesi sürpriz oldu. Bir diğer vekil Ayşe Akbaş ise liste dışı kaldı. CHP’nin listesi,  merkez ilçe ve il örgütü için tam bir şok oldu. Genel merkez, merkez adaylarını yedinci ve sekizinci sıraya yerleştirdi. Milletvekilleri Hüseyin Pazarcı ve Ergün Aydoğan da listeye giremedi. MHP birinci sıraya milletvekili Ahmet Duran Bulut’u koydu. Balıkesirspor’u 2’nci Lig’e çıkaran başkan olarak tarihe geçen Rafet Çetinel ikinci sırada yer buldu. MHP’nin eski İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çalışkan’la eski İl Özel İdare Genel Sekreteri Metin Özgür’e ve kadın adaylara yer vermemesi dikkat çekti.

Arınç şoku

MANİSA’da en büyük sürpriz AK Parti’de yaşandı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın Bursa’dan aday gösterildi. Mevcut vekillerden Mehmet Çerçi’nin aday olmaması, İsmail Bilen’in liste dışı kalması da AK Parti’nin yeni yüzlerle vatandaşın karşısına çıkmasını sağladı. AK Parti’de dikkati çeken bir diğer unsur ise kadın adaya yer verilmemesi oldu. CHP’de merakla beklenen ikinci sıra kontenjan adaylığına eczacı Özgür Özel getirildi. MHP en büyük değişimin yaşandığı parti oldu. İlk sıraya, Devlet Bahçeli’nin özel ricasıyla aday olan eski bakanlardan Sümer Oral yerleşti. Milletvekilleri Mustafa Enöz ve Ahmet Orhan ise liste dışı kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!