Eczacıbaşı ödülleri

Güncelleme Tarihi:

Eczacıbaşı ödülleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sanata imzasını atan merhum Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın anısını yaşatmak için İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği beste yarışmasının sonuçları belirlendi.

İZMİR Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı'nın düzenlediği 3. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Beste Yarışması sonuçlandı. Prof. Hikmet Şimşek başkanlığında, Çetin Işıközlü, İstemihan Taviloğlu, Rengim Gökmen ve Turgay Erdener'den oluşan seçici kurul, 11 orkestra eserinden Tevfik Akbaşlı'nın, ‘‘Yeniden doğuş’’ adlı yapıtını birinci seçti. Erdal Tuğcular'ın yapıtı ikinci, Esra Kınıklı Metin'inki üçüncü oldu.

ÇAĞDAŞ Türk bestecilerini yeni yapıtlar vermeye teşvik etmek, seslendirilmelerini sağlayarak ülkemizde ve yurtdışında tanıtmayı amaçlayan yarışmada birinci olan esere 2 milyar, ikinciye 1,5 milyar ve üçüncüye de 1 milyar lira ödül verilecek. Ödül töreni 14. Uluslararası İzmir Festivali'nin Efes Büyük Tiyatro'da 17 Haziran'daki açılış konseri öncesinde yapılacak.

İlk kez 2 kategoride

YARIŞMA kapsamına, TBMM'nin 80. kuruluş yıldönümü nedeniyle ilk kez, piyano eşlikli çocuk şarkıları da alındı.

BU kategoride Prof. Cenan Akın başkanlığında, Prof. Muzaffer Arkan, Prof. Müfit Bayraşa, Kumru Canku ve Süleyman Kıvrak'tan oluşan seçici kurul 33 eseri değerlendirdi. Söz ve müziği Yakup Kıvrak'ın olan ‘‘Ankara'da Açan Çiçek’’, söz ve müziği İsmail Bilen'in ‘‘Babamıza Türkü- Koçaklama’’, sözleri Özge-Rıdvan Congur'a, müziği Yakup Kıvrak'a ait ‘‘Güzelleme’’, sözleri Fırat Kızıltuğ'a, müziği Nuri Mahmutoğlu'na ait ‘‘Fidan’’ ile söz ve müziği Süheyla Uysal'ın olan ‘‘Çocuk da Bir Çiçektir’’ adlı şarkılar 400'er milyon lira ödül kazandı.

BU kategoride ödül alan bestecilerin ödülleri de 17 Haziran'da Efes Büyük Tiyatro'da verilecek.

Kurucusu adına

İKSEV, 1994'te kaybettiği kurucusu Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın adını taşıyan beste yarışmasının ilkini 1996'da düzenledi. Seçici kurul üyeleri dereceye giren ve çalınmaya değer bulunan eserlerin senfoni orkestralarının repertuvarlarına alınması için Kültür Bakanlığı'na tavsiyede bulunacaklarını açıkladı.

BU önemli yarışmanın ana fikrini, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı'nın ‘‘Yaşamın anlamı, her şeyden çok sanat yoluyla kavranabilir. 2000'li yıllar, kültür ve sanatın, tüm toplumlar ölçüsünde yaratılıp paylaşıldığı yepyeni bir kültür demokrasisinin başlangıcı olacaktır’’ sözleri oluşturuyor.

Japonya turnesi

ÇOK yoğun ve başarılı bir konser sezonunu geride bırakan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Asansör Ceneviz Cafe'deki yemekle 1999-2000 dönemini kapattı. Son konserlerini 19 Mayıs'ta Efes Büyük Tiyatro'da gerçekleştiren İZDSO, dinlenmeye fırsat bulamadan turne hazırlıklarını hızlandırdı.

25. sanat yılında Japonya'yı fethetmeye hazırlanan İZDSO, 13 Eylül - 10 Ekim arasındaki turnede başta Tokyo olmak üzere 14 kentte, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur ve Kuamtom'da da iki konser verecek.

ORKESTRA Müdürü Kenan Gökkaya, 16 konserlik turnede orkestrayı Onursal Şef Yoshinao Osawa'nın yöneteceğini açıkladı. Japonya turnesinde dört ayrı program sunacaklarını belirten Gökkaya, programda çağdaş Japon besteci Yoshida Otaka'nın eserlerinde yer verileceğini söyledi.

İZDSO, Tokyo, Kyoto, Utsunomiya, Murakami, Kashiwazaki, Toyama, Susono Shizuoka, Matsubushi, Kuki, Muramatsu, Narashino, Sagae, Hitachinaka, Kuala Lumpur ve Kuamtom kentlerinde vereceği konserlerde Yoshida Otaka, Çaykovski, Respighi, Suppe, Sibelius, Bizet, Ketelbey ve Strauss'un eserlerini dört ayrı program halinde sunacak.

Oyuncular gerçek

OMURİLİK Felçlileri Derneği (OFD), 27 Mayıs Cumartesi saat 21.00'de Bornova Belediyesi Açıkhava Tiyatrosu'nda ‘‘Ayak İzi’’ adlı oyunu sahneleyecek. Oyun, tekerlekli sandalyeye bağımlı kişilerin başından geçen olayları anlatan 7 skeçten oluşuyor. Tekerlekli sandalye kullanan kişileri gerçek omurilik felçlilerinin oynadığı oyunu Ramazan Baş yazıp derlemiş, TV izleyicilerinin ‘‘Yılan Hikayesi’’ adlı dizide ‘‘Erkan Ağa’’ olarak tanıdığı Emre Kınay yönetmiş. Dekorları Ali Yenel, kostümleri Zeynep Büke yapmış. Oyunda Bahriye Kosova, Canan Ateş, Feyyaz Tolan, Gamze Özatay, Mediha Gürgöze, Murat Ereren, Murat Oğuz, Nevin Efe, Pınar Ak, Ramazan baş, Serap dönmez, Semra Çetinkaya, Tuğba Çetinkaya, Yasemen Pedük, Yaşar Aydın, Zeynep Büke ve Yusuf Basmacı rol alıyor. 1998'de kurulan dernek omurilik felçlilerinin karşılaştığı tıbbi, mesleki, ekonomik, sosyal sorunlarla ilgileniyor. Detaylı bilgi 0 212 573 29 90 ve 663 03 25 numaralı telefonlardan alınabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!