Güncelleme Tarihi:
DÜNYANIN bir çok gelişmiş ülkesinde uzun yıllardır kullanılan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemi, Türkiye’de de başladı. Geçtiğimiz ay satışların başladığı KEP’e, Ege Bölgesi’nden de yoğun ilgi var. KEP hizmet sağlayıcısı olarak lisanslanan ilk özel şirket olan Türkiye Noterler Birliği Vakfı kuruluşu TNB KEP, nisan ayında gelen 100’ün üzerindeki başvurunun yüzde 30’una yakınını Ege’den aldı.
KEP’in tüm e-iş süreçlerini hızlandıracak güvenli bir iletişim alt yapısı sunduğunu anlatan TNB KEP Genel Müdürü Kürşat Güney, sistemin anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler için zorunlu olduğunu belirtti. KEP’in 1 Temmuz 2012 tarihli yeni Türk Ticaret Kanunu ile yürürlüğe girdiğini ifade eden Güney, sistemi yasal olarak geçerli elektronik yazışma ve bildirim olarak tanımladı, şunları söyledi:
“Gerekli alt yapı çalışmaları tamamlandı ve bu ay satışlarımız başladı. Şirketlere zorunlu. Bireyler için ise şimdilik gönüllü. Şirketler KEP ile ihtar, ihbar, başvuru, dilekçe, sözleşme feshi, ihale, teklif, sözleşme paylaşımı, şirket beyannameleri, fatura, ekstre, talimat gibi gönderileri, anonim şirketlerin toplantı çağırıları gibi bildirimleri, elektronik ortamda yapabiliyor. Ayrıca, bu iletileri yasal bir bildirim haline getirerek, güvenli ve hızlı biçimde karşı tarafa ulaştırıyor. KEP ile kurumlar yasal tebligatları elektronik olarak alabilecekler.”
Bürokrasiyi hızlandıracak
Yakın zamanda kurumsal ve bireysel KEP kullanıcı sayısında ciddi bir artış olacağını belirten Güney, “Yeni başlamamıza rağmen yoğun bir talep var. Daha yeni olmasına rağmen 100’ün üzerinde satış oldu. Bunun da yüzde 30’una yakını Ege’de yapıldı. Geleneksel yollarla iletilmesi, gönderilmesi belki günlerce sürecek olan ileti ve bildirimlerin çok kısa süreler içinde, güvenli ve çok düşük maliyetlere yapılmasını sağlayan KEP, Türkiye için yeni bir iletişim yöntemi. KEP, yakın zamanda hayatı ve bürokrasiyi hızlandıracak” dedi.
EN YAKINDA İTALYA
KEP sisteminin uygulandığı Avrupa ülkeleri içinde İtalya’nın Türkiye ile benzerlik gösterdiğini işaret eden Güney, “İtalya’da 5 milyon KEP abonesi, yıllık 400 milyon KEP gönderimi yapıyor. Bu rakamlar Türkiye’nin de potansiyelini ortaya koyuyor. 2014 sonunda Türkiye’de, 4 milyon KEP kullanıcısı olması öngörülüyor. 1 milyonu kurum, 3 milyonu bireysel kullanıcı olması öngörülen sistemde, kurumların KEP kullanması 1’e 3 oranında bireysel kullanıcı sayısının artmasını teşvik edecektir” diye konuştu.
HUKUKEN GEÇERLİ
KEP’in iş ve özel yaşamın birçok farklı alanında kullanabileceğini söyleyen Güney, “KEP, kişi ve kuruluşların yerine getirmek durumunda oldukları yükümlülükleri zahmetsizce, hızlı, güvenli ve çok düşük bir maliyetle yerine getirmelerini sağlıyor. Ayrıca, 20 yıl boyunca düzenli bir şekilde gönderi delillerinin saklanması imkanı sunuyor. Kullanmakta olduğunuz özel e-posta hesapları, KEP sistem özelliklerine sahip olmadığından anlaşmazlık durumlarında yasalar karşısında bir ispat ve delil niteliği taşımıyor. Ancak KEP ile gönderilen elektronik iletilerin içerikleri değiştirilemediği, teknik olarak orijinalliği ispatlanabildiği için yeni Türk Ticaret Kanunu’nda yasal, hukuken geçerli elektronik posta gönderim şekli olarak tanımlanıyor” bilgisini verdi.