Dünyada yeni Türkiye’de ilk

Güncelleme Tarihi:

Dünyada yeni Türkiye’de ilk
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2012 00:00

Temelleri Bursa’da atılan mühendislik firması GEO, büyümesini İzmir’e taşıdı, dünyada yeni olan “adsorbsiyonlu soğutma cihazının” Türkiye’deki ilk uygulayıcısı oldu. Cihaz Atatürk OSB’de üretilip, son aşamada yerlileşecek.

Haberin Devamı

‘‘GÜVEN, Emek ve Onur” ilkesiyle sektörünün en yenilikçi firmalarından biri olan konjenerasyon tesisleri, enerji santralleri montajları, endüstriyel tesisatlar konusunda uzmanlaşmış GEO Endüstriyel, yeni proje heyecanı yaşıyor. Şirket, Japon bir şirketle işbirliği yaptığı bu yatırımle İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bu yıl içinde “adsorbsiyonlu soğutma cihazının” üretimine başlayacak. Cihaz yüzde 25 enerji tasarrufunun yanı sıra çevreci özelliği ile de sektöre damga vuracak.

GEO Genel Müdürü Fatih Ertekin, daha önce de biyokütle ile elektrik ve buhar- sıcak su- gübre üretiminde Avrupalı ve Danimarkalı firmalarla, PV güneş panellerinde Alman-İspanyol ve Fransız firmalarla, doğal güneş ışığından aydınlatma sistemlerinde Amerikan firmalarıyla, rüzgar türbin sistemlerinde ise Japon ve Amerikan firmalarıyla işbirliği yaptıklarını anlattı.

Üretim yerlileşecek

Haberin Devamı

Soğutmada doğal kaynak ve enerji tasarrufunu amaçlayan “adsorbsiyonlu soğutma cihazı” ile ilgili yeni projelerinin de son aşamaya geldiğini kaydeden Fatih Ertekin, “Bu sistem jeotermal tesisler ve güneş enerji sistemleri ile uyumlu, az harcayarak kazandıran bir soğutma grubu. Tecrübemizi yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği için kullandık ve dünyada yeni geliştirilmiş adsorbsiyonlu soğutma sisteminin Türkiye’deki ilk uygulayıcısı olduk” diye konuştu.
Üretimde yerlileşmeye büyük önem verdiklerini dile getiren Ertekin, “2008-2013 yıllarını kapsayan beş yıl içinde yerli üretime geçmeyi planlıyoruz. Yeni yerimizin şu an hazırlıkları tamamlanmak üzere. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde Japonlardan lisans alarak yapacağımız bu üretim için Ar-Ge proje başvurumuz var. Bir iki aşamayı geçti. Buradan teşvik alarak bu cihazı tümüyle yerli üreteceğiz” dedi. Cihazın Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan MOSB Enerji bünyesinde uygulandığını ve başarılı sonuç elde edildiğini vurgulayan Ertekin, “Bu cihaz ile maliyetlerde yüzde 25’e yakın bir düşüş elde edeceğiz ve doğaya salınan karbon emisyonunda önemli bir azalma olacak. Böylelikle hem çevreci, hem maliyeti düşürücü bir yatırıma imza atmış olacağız” diye konuştu.

BASİT VE ARIZASIZ

Haberin Devamı

Cihazın çalışma şekli hakkında da bilgi veren Ertekin, “Cihaz çalışma sistemini doğadaki döngüden alır. Toprak, hava ve suyun doğal ısınma prensibi ile çalışır. Cihazda kimyasal akışkanlar yoktur. Bunun yerine soğutucu akışkan olarak sadece su ve silika jel kullanılır. Maliyetli bakım gideri yoktur. Basit ve arızasız çalışır. Kullanımı ise oldukça basit olmakla birlikte 60 kilowattan bin 400 kilowatt’a kadar değişen kapasiteleri mevcut” dedi.

JEOTERMAL SOĞUTMA

Ertekin, cihazın kullanım alanları ile ilgili olarak ise, “Sisteminde buhar, sıcak hava ya da sıcak su şeklinde atık enerjisi olan tesisler, enerji santrallerinin yanı sıra hastaneler, turizm ve iş merkezleri de bu cihazı kullanabilir. Örneğin İzmir’in Balçova İlçesi’nde yoğunlaşan jeotermal enerjinin bu yeni soğutma teknolojisi sayesinde sadece ısınma değil soğutma amaçlı kullanılabileceğini dile getirdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!