Yaşar ANTER / BODRUM, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2007 21:43
Ressam ve Arkeolog Osman Hamdi Bey, Lagina kazıları için 1881-1898 arasında Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne bağlı Turgut’taki Değirmendere Sokağı’nda, Osmanlı mimarisiyle yapılan iki katlı konakta yaşadı.
Beş bin yıllık tarihi geçmişe sahip Lagina kazılarını başlatan sanatçı, bu konakta beş milyon YTL değerindeki Kaplumbağa Terbiyecisi’nin yanı sıra Zeybek Pusuda ve Zeybekler Oynuyor isimli tabloları yaptı.
RESTORASYON BAŞLADIGelin geldiği konağın sahibi Ayşegül Ergüvenç, 1870’te yapılan iki katlı konağı 1990’da belediyeye verdi. Kendi haline bırakılan konağı köylüler ahır olarak kullandı. Nisan 2005’te konağın içler acısı hali
haber yapılınca dönemin valisi Hüseyin Aksoy’un talimatı ile restorasyon işlemleri başlatıldı.
MÜZE VE KÜLTÜR EVİMuğla Hizmet Vakfı ve İl Özel İdaresi’nin 320 bin YTL’ye mal olan restorasyon çalışmaları yedi ayda tamamlandı. Osman Hamdi Bey Konağı Müzesi ve Kültür Evi’nin Turgut Belediyesi bünyesinde kültür hizmeti vereceğini belirten Vali Lütfi Yiğenoğlu, "Konak yıllarca ekonomik nedenlerle onarılamamıştı. Beş bin yıllık tarihi geçmişi olan Lagina kalıntılarında ilk kazı çalışmalarını başlatan Osman Hamdi Bey’e vefa borcumuzu ödedik. Konak, Turgut beldemize farklı bir güzellik kazandıracak, bölgenin turizm potansiyelinin canlanmasını sağlayacak. Osman Hamdi Bey Konağı Müzesi ve Kültür Evi iki hafta içinde ziyarete açılacak" dedi.
Osman Hamdi Bey kimdir?Cemal Reşit Rey’in annesinin amcası olan Osman Hamdi Bey, Sadrazam İbrahim Edhem Paşa’nın en büyük oğludur.1842’de İstanbul’da doğdu. Dokuz yıl Paris’te o devrin ünlü ressamlarının atölyelerinde eğitim aldı. 1869’da Bağdat İli Yabancı İşler Müdürlüğü görevini üstlendi. 1883’de Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisini (Güzel Sanatlar Okulu) kurarak müdürlüğünü de üstlendi. Nemrud Dağı, Lagina Tapınağı ve Sayda’da kazılar yaptı. Sayda kazısında bulduğu ve arkeoloji dünyasının baş yapıtları kabul edilen, aralarında İskender Lahti’nin de bulunduğu lahitler ve diğer eserlerin sergilenmesi için, ilk Türk müze binası olan bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin temelini 1881’de attı ve 1891’de açtı. Resimleri yerli ve yabancı birçok müze ve koleksiyonlarda yer aldı. 24 Şubat 1910’da İstanbul’da vefat etti.