Güncelleme Tarihi:
Çalıştay’a izmir ve izmir dışından alanlarında uzman 100’e yakın kültür-sanat ve tasarım aktörü, kanaat önderleri katıldı. izmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasında, izmir’in son yıllarda ekonomik, kültür ve sanat alanında potansiyelinin altında geliştiği söylemini kırmak istediklerini söyledi. Kocaoğlu, göreve geldiği 2004 yılından itibaren yerelde kalkınma hedefiyle çalıştıklarını belirterek, kentin stratejik planı, Nazım İmar Planı, Ulaşım Master Planı’nın tamalandığını, Su Kaynakları Planı’nın yapılmakta olduğunu belirterek, “Bu Çalıştay’la da külür ve sanatta izmir’in yol haritasını çizmeyi hedefledik. Kültür adamları, bu anlamda kentin fotoğrafını çekip kültür ve sanatta öncelikleri, projeleri belirleyeceksiniz” dedi. Başkan Kocaoğlu, izmir’in sokakta yaşamayı, meydanlarda, Kordon’da olmayı sevdiğine dikkat çekti.
IŞIK TUTACAK
Kültür Çalıştayı Moderatorü Yrd. Doç. Serhan Ada ise Türkiye’nin Avrupa Konseyi’ne Türkiye’nin Ulusal Kültür Politika belgesini hazırlama sürecinin devam ettiğini belirterek, 2011 yılında ülke dışında bakan her gözün görebileceği bir ulusal kültür politikasının olacağını söyledi. Ada, “Bu kapsamda izmir Kültür Çalıştayı, ulusal politikaların sadece ankara’da belirlenip Türkiye’ni her yanında uygulanmasının öngörülmesinden ibaret olmadığını, yerel kültür politikalarınında getireceği yenilik, proje ve iyi uygulamaların ulusal politikaya ışık tutması, öncülük etmesinin sözkonusu olabileceğini gösterecektir. Çalıştay’daki sonuçlar ulusal kültür politikasını da etkileyebilir” dedi. Sİvil ve gençlerin kültür-sanata aktif katılımının sağlanmasının önemine de dikkat çeken Ada, bu çalışmalar sonucu yapılacak projelerin kent ekonomisine de etki edeceğini, politikayı da etkileyeceğini söyledi.
TİCARET KENTİ
Çalıştay’ın diğer moderatörü Prof. Dr. İlhan Tekeli ise çalışmanın bir atımlık barut değil, sürecin parçası olduğunu söyledi. Bir vizyonun çizildiğini belirten Tekeli, “İzmir kültür, sanat ve tasarım metropolu” vizyonunun iyi ama ulaşması kolay olmayan bir hedef olduğunu belirtti. Tekeli, “Bu iddialı hedefe soyunmak gerekir. izmir ticaret kentidir. Ticareti, sanayiyi, limanı geliştirelim söylemiyle büyük atılım yapılmaz. Uzun vadeli adımlar atılmalıdır. Akdeniz kentler ağına bağlanılmalıdır. izmir’in Barselona, Atina, İskenderiye başta olmak üzere bu alandaki medeniyetlerin doğduğu kentlirle sıkı ilişkiler kurması gereklidir. Bu uluslararası ilişkiler sosyal sermaye haline getirilmeli. Bu alanda ilginç adımlar atılabilir” dedi. Kültürel faaliyetlerin ekonominin de temelini oluşturduğunu belirten Tekil, altında ciddi bir ekonomik vizyon barındırdığını belirtti. istanbul’un tekelinde olan kültür endüsrisinin artık Türkiye’ye paylaştırması zamanını geldiğini dile getiren Tekeli, izmir’in bunun adaylarından biri olduğunu söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Çalıştay basına kapılarını kapattı.
Düşünce ve öneriler
Çalıştay’da izmir’in Türkiye’de, Ege’de ve Akdeniz coğrafyasında kültür ve sanat alanındaki mevcut durum ve konumunun tespit edilmesi, İzmirlilerin kültür ve sanat alanındaki ihtiyaç ve önceliklerinin belirlenmesi, izmir’in Akdeniz’in diğer kültür merkezleri olan Barselona, Marsilya, Venedik, Roma, Atina, İskenderiye, Beyrut gibi kentlerle işbirliği kurması ve ortak kültür ve sanat projeleri oluşturulması yolunda uluslararası adımların atılması ve İzmiri’i ileri götürecek bir adım için çeşitli konular konuşuldu. Çalıştayın sonuç bildirgesi daha sonra açıklanacak.