Güncelleme Tarihi:
MUĞLA Kavaklıdere’nin Çamlıyurt Köyü’nde, dokuz yıl önce evli ve üç çocuk babası E.Ç.’nin tecavüz ettiği zihinsel engelli Münevver Sümbül, bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Köyün dışında bir barakada yaşayan Sümbül, Hatice adını verdiği çocuğunu büyütmeye başladı. Tecavüzcü baba E.Ç. cezaevine girdi ve dört yattı. Çıktıktan sonra da ne Hatice, ne de annesiyle ile ilgilendi.
Tek göz odada büyüyen Hatice yaşı geldiğinde Şehit Şenol Özbay İlköğretim Okulu’na başladı. Minik kızın okula giderken giydiği iki beden büyük eşofman, 42 numara ayakkabı ve bitli saçları yürek sızlattı. Okuldan döndükten sonra yerde ders çalışan, doğru dürüst banyo yapamayan ve bitlendiği için saçlarını öğretmenlerin kestiği Hatice kendisine uzatılacak bir eli bekliyor.
Muhtar anlatıyor
Çamlıyurt Mutarı Ahmet Çetiner, Hatice ve annesinin koruma altına alınmasını dileyen dilekçeyi dönemin Kavaklıdere Kaymakamı Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman’a ilettiklerini belirterek, şunları söyledi;
“Köyümüze gelip anne kızın yaşadıklarını gördü. Zihinsel engelli anneye sakat maaşı bağlattı, ancak zihinsel engelli olduğu için anne o parayı alamadı. Ondan sonra birkaç kez daha kaymakamlara söyledik, ancak anne ve kızına sahip çıkan olmadı. Muhtarlık olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, ama gücümüz bir yere kadar. Anneye tecavüz eden kişi hapis yattı çıktı, ancak o da aileye sahip çıkmadı. Akrabaları var ama, onların da durumu pek farklı değil.”
Evinde yere yatarak ders çalıştığını belirten ve nüfus cüzdanında baba adı boş bırakılan Hatice Sümbül ise “Ben çok okuyup doktor olacağım, annem sık sık hastalanıyor, ona bakacağım ve ilaç alacağım” dedi.
Böyle bir şey görmedim
Şehit Şenol Özbay İlköğretim Okulu Müdürü Özcan Kocakilit, 3-A sınıfında okuyan Hatice’nin karnesindeki notların tamamının beş olduğunu belirtti, şöyle konuştu:
“Ööğrencimizin durumunu ilgili makamlara ilettik, duyurmaya çalıştık. 23 yıllık öğretmenim, Türkiye’nin en ücra köşelerinde görev yaptım. Çocuklara bilgisayar ortamında ders verirken, bu mağaradan farksız taş barakada bir insanın değil hayvanın bile yaşaması mümkün değil. Bu ortamda bir kız çocuğunun büyümesi, barınması, çocuğun psikolojisi ve sağlığı açısından doğru değil. Anne buna rağmen büyük bir fedakarlıkla kızını okula gönderiyor, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu anne eli öpülesi bir anne. Ancak annenin kendine bakacak durumu yok. Ama çocuğun eğitimini sürdürmesi sağlıklı bir şekilde büyümesi için acil olarak bu ortamdan alınması gerekir. Bu kızımızın devletin himayesine alınması gerek.”
Kaymakam: Gereken mutlaka yapılacak
YATAĞAN Kaymakamı ve Kavaklıdere Kaymakam Vekili Dr. Hasan Tanrıseven bu çağda böyle bir ortamda yaşamanın anne ve çocuğun sağlığı açısından sakıncalı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Devlet olarak Sosyal Hizmetler İl Kurumu yetkililerine hemen durumu inceletip anne ve kızına gerekli tüm yardımları yapacağız. Gerekirse evlerini yaparız, çocuğumuzu alır devletimizin okullarında, yurtlarında en sağlıklı biçimde eğitim görmesini sağlarız. Devletimiz bir anne ve kızına sahip çıkacak güçtedir. Konu yeterince anlatılmamış, ilgili kurumlar tam bilgilendirilmemiş olabilir. Ancak Hatice ve annesini o ilkel barınaktan kurtarmak için ne gerekiyorsa yapacağız.”