Dokuz Eylül ayağa kalktı

Güncelleme Tarihi:

Dokuz Eylül ayağa kalktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Toplantı yaptılar

YÖK'ün rektör adayları listesini öğrenen DEÜ öğretim üyeleri sürekli eylem kararı aldı. Öğretim üyeleri, yarın yürüyüş yaptıktan sonra gerekirse Ankara'ya gidileceğini söyledi.

DOKUZ Eylül Üniversitesi rektör ataması için YÖK'ün Cumhurbaşkanı’na sunduğu listede, en yüksek oyu alan Prof. Dr. Emin Alıcı ile Prof Dr. Fethi İdiman'ın yer almaması, akademik kadroyu sokağa döktü. Yaklaşık 200 öğretim üyesi İzmir Tabip Odası'nda biraraya geldi.

PROF. Dr. Taner Çamsarı, Prof. Dr. Kemal Açıkgöz, Prof. Dr. Ömür Mavioğlu ile Öğretim Elemanları Sendikası Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çelikoğlu açıklama yaptı, ‘‘YÖK'ün yüzde 14 oy alan Faik Sarıalioğlu ile binde 1 oy alan iki adayı önermesi akıldışıdır’’ dedi.

CUMHURBAŞKANI Sezer'e faks çeken öğretim üyeleri, yarın Cumhuriyet Alanı'na yürüyüp, cüppe bırakacağını açıkladı. Öğretim üyeleri, oyun içinde oyun yaşandığını dile getirirken, Rektör İdiman, yorum yapmadı. Alıcı ise ‘‘Kişisel sorunum değil’’ dedi.

Dokuz Eylül’e bomba

DOKUZ Eylül Üniversitesi'nin Rektör seçiminin ikinci aşamasında YÖK'ün Cumhurbaşkanı'na sunduğu liste, üniversiteyi allak bullak etti. 19 Haziran tarihinde bin 6 öğretim üyesinin oy kullandığı seçimlerde 449 oy alarak listebaşı olan Prof. Dr. Emin Alıcı ile 389 oy alan Rektör Prof. Dr. Fethi İdiman'ın YÖK'ün Cumhurbaşkanı onayına sunduğu 3 kişilik listede yeralmaması şaşkınlık ve öfkeye neden oldu.

SEÇİMLERDE sadece 142 oy alan Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu'nun listebaşı, resmi prosüdürün tamamlanması için seçime giren ve birer oy alan Prof. Dr. Özcan Gökçe ile Prof. Dr. Orhan Uslu'nun eklenmesi sandık başına ‘‘Demokrasi’’ adına giden akademisyenlerin büyük tepkisini çekti.

REKTÖR seçimlerinde Prof. Fethi İdiman ile Prof. Emin Alıcı arasında yaşanan çekişme nedeniyle bu iki ismin listedışı bırakıldığı iddiaları ortaya atılırken, DEÜ'nün yüzde 86'sının tercihini yansıtmayacak bir atamanın yanlış olacağı belirtildi.

PROF. Dr. Kemal Açıkgöz, YÖK Genel Kurulu'ndan gayrıresmi olarak elde edilen bilgilerin kamuoyuna açıklanmaması nedeniyle kesinlik kazanmadığını kaydetti. Açıkgöz, arkadaşlarının adına hazırlanan bildiriyi okurken, bu durumun akademik teamülleri, etik kuralları ve demokrasiyi yaraladığını kaydetti, ‘‘Yetkiler hukuken meşru kabul edilebilecek gerekçelere dayandırılabilir. Yasanın yetkiyi kurula vermesi, bu kurulun istediğini yapabileceği anlamına gelmemelidir’’ dedi

Çevik ile MHP devrede iddiası

ÖTE yandan DEÜ ile ilgili YÖK'ün üç kişilik listesinde çok düşük oy almasına karşın listebaşına yerleştirilen Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Sarıalioğlu için eski Rektör Prof. Dr. Namık Çevik'in son seçimde milletvekili adayı olduğu ANAP kanadından baskı yaptığı öne sürüldü. Çevik'in ‘‘Prensi’’ olarak fakültede tanımlanan Sarıalioğlu için üniversitedeki 70 - 80 dolayındaki MHP'ye yakın öğretim üyesinin de devreye girdiği belirtilirken, bir öğretim üyesi ‘‘Bu grup seçimlerde Rektör İdiman ile pazarlık yaptı ancak istekleri tavizleri alamamıştı. MHP ile çekişme içinde olan YÖK, DEÜ listesinde bu tavizi vererek TBMM'de YÖK karşıtı MHP'lileri de susturmak istedi’’ yorumunu yaptı.

Faks yağmuru

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'e de gönderilen bildiride, atamanın öğretim üyelerinin özgür iradelerine dayanarak yapılması gerektiği kaydedilirken, ‘‘Yasa teklifini tekrar görüşmek üzere TBMM'ye gönderme yetkisi olan Cumhurbaşkanımızın aynı duyarlılığı bu vahim tablo karşısında göstereceğini umuyoruz’’ denildi.

ÖĞRETİM Elemanları Sendikası Başkanı Prof. Dr. Cengiz Çelikoğlu ise bu hatadan dönüleceğine inandıklarını söylerken, Tabip Odası Sekreteri Aşkın Demirci, DÜ'deki gelişmelerden kaygı duyduklarını ifade etti, ‘‘Bu olay Üniversitedeki demokratik ve bilimsel iklimi bozacak nitelikte’’ dedi.

SEÇİMDE en yüksek oyu alan Prof. Dr. Emin Alıcı, olayın kendi sorunu olmadığını belirtirken, ‘‘Bu olay benden çok üniversitenin sorunu. Bireysel olarak burada benim yerim önemli değil. Üniversitenin yeri önemli. Öğretim üyesi arkadaşlarımın söyledikleri benimkinden daha önemli’’ dedi. Rektör Fethi İdiman ise halen görev başında olduğunu ve yorum yapmak istemediğini danışmanı aracılığıyla bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!