Doktor takipte

Güncelleme Tarihi:

Doktor takipte
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 00:00

Anayasa Mahkemesi’nin kamuda tam gün çalıştıktan sonra muayenehanelerinde çalışmalarının önündeki engelleri kaldırmasının ardından rahat nefes alan hekimler ‘denetime’ alındı. Hekimler, tepkili.

Haberin Devamı

SAĞLIK Bakanlığı, devlet, eğitim hastaneleri ya da üniversite hastanelerinde çalışan, muayenehaneleri olan hekimlerin iki yerden birini tercih etmelerini istemişti. Nitekim 30 Temmuz 2010’a kadar Sağlık Bakanlığı’na, 31 Ocak 2011’e kadar da üniversitedeki hekimlere muayenehanelerini kapatmaları için süre tanımıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi, muayenehanesi olan hekimlerin korkulu rüyalarını sona erdirmişti. Sağlık Bakanlığı bu gelişmenin ardından muayehenahe denetimlerini artırdı.
Mesaiden önce terk
İllerde Sağlık Grup Başkanlıkları’nda oluşturulan ekipler, Bakanlığın 17.00 olarak ilan ettiği, tepki toplayan mesai bitimi saatinden önce çalıştığı hastaneyi terk eden hekimleri yakalamak için muayenehaneleri gözaltına aldı. Yılda ortalama iki kez yapılan muayenehane denetimlerin Tam Gün Yasası’nın ardından sıklaştırıldığı, sadece Sağlık Bakanlığı değil üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin de muayenehanelerine baskın denetimler yapıldığı belirtildi. İzmir’de pratisyen hekim sayısı; Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 1859, üniversite hastanelerinde 22, özelde 218. Uzman sayısı; Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2 bin 69, üniversitelerde 1198, özelde 1366. Bu verilere göre İzmir’deki toplam hekim sayısı 6 bin 832.İzmir’de 2005 yılında 1023 hekimin muayenehanesi vardı.
1023 muayene var
Bu sayı 2006’da 971, 2007’de 1007 oldu. 2008’de 776’ya, 2009’da 724 inen muayenehanesi olan hekim sayısı son verilere göre 650 oldu. Bu 650 hekimden 10 pratisyen, 184 uzman Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışıyor. Ege Üniversitesi’nde çalışıp özel hekimlik yapan hekim sayısı 70, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 28. Bu verilere göre; İzmir’de kamu ve üniversitede çalışıp muayenehanesi olan hekim sayısı sadece 292. Performans uygulamasıyla muayenehanesi olan hekim sayısının düştüğünü, bir bölümünün özele geçtiğini, bir bölümünün de emekli olduğu belirten hekimler, Anayasa Mahkemesi kararından sonra özel muayenehanesi olan hekimlere yönelik “üzücü” uygulamalar yapıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

ÜNiVERSiTELi HEKiMLER iÇiN TUTANAK

Haberin Devamı

Denetim ekiplerinin “mesai kaçağı” diye hekimlerin peşine düştüğünü, bu arada ilginç durumlar yaşandığını belirten bir ilgili, “Tam gün uygulaması şu anda sadece Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler için geçerli. Hiçbirimiz, bir meslektaşımızın asli görevini mesai bitmeden terk edip gitmesini onaylamayız. Ama amaç, niyet önemli. Mesai kaçağı diye emekli, izinde olup muayenehanesinde çalışan meslektaşlarımız hakkında tutanak tutulmuş. Üzücü uygulamalar yakışmıyor” dedi.

Kameralı denetleme yapılıyor

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ceyhun Balcı, hastanelerde hekimlerin mesai saatlerine görevde olup olmadıklarını tespit için onur kırıcı uygulamaların başlatıldığını öne sürdü. Balcı, “Hekimlerin kart basma, kameralı sistemlerle denetlenmesi sözkonusu. Belki o hekim gece yarısı hastaneye gelip hastalarına bakıyor, ama o zaman kart basılmıyor, kimse kameraya çekilmiyor. Buna bakılsa her zaman hekimler alacaklı çıkar. Maalesef hekimlerin karşısına onur kıran uygulamalar çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Kurallara uyanlara bi şey yok

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan ise denetimlerin her zaman yapıldığını, özel muayenehanelerin yanında her türlü özel sağlık kuruluşunun denetlendiğini söyledi. Denetim saatlerinin ekiplerce programlandığını belirten Dr. Özkan, “Kurallara riayet edenlere söylenecek bir şey yok. Yapılan denetimlerde mesai saatlerinde muayenehanesinde olan hekimler tespit ediliyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!