Güncelleme Tarihi:
Hastaneye “Endikasyonu yok” yani “Kurtarılması mümkün değil” denilerek getirilen parmağı, aynı yaşlarda bir oğlu olan Doç. Dr. Erhan Sönmez’in kararıyla kurtarıldı. Olay, Arda’nın anneannesi Hanife Fındık’ın anlatımına göre, 21 Nisan 2015 günü meydana geldi. Yeşilyurt’taki okulu olan Şehit Muzaffer İlkokulu’ndaki kermesten doğum gününü kutlamak için ayrılan Arda Kemal Arıcıoğlu, anneannesinin elinden kurtularak bir anda caddeye çıktı. O sırada yokuş yukarı okula giden motosiklete çarpan ve zincire elini kaptıran Arda, acilen hastaneye kaldırıldı. İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı ve El Cerrahisi Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Erhan Sönmez, kopan parmakta açıkta kalan ve “güdük” denilen açık kemiği kısaltıp parmak ucunu kısaltmak yerine; imkansız olanı denedi ve neredeyse bir düzleşmiş olan kopan parçayı parmağa geri kazandırmayı başardı.
“Benim de oğlum var”
Bu kararı nasıl aldığının sorulması üzerine yanıt veren Doç. Dr. Sönmez, “Klinikte ihtisas yapan asistan arkadaşlarım çocuğu gösterdiğinde ‘Endikasyonu yok’, yani ‘Yapılabilmesi mümkün değil’ dediler. Ben o sırada Arda’yı gördüm. Benim de 9 yaşında oğlum var. 8 yaşındaki bir çocuğun geri kalanını elinin o kısmını saklayarak, özgüvenini kaybederek, vücut bütünlüğü bozulmuş bir şekilde yaşamasını istemedim. Evet, çok zor bir vakaydı. Ama kendi çocuğunuz da varsa, ‘Milyonda bir dahi olma ihtimali varsa da niye o ihtimali zorlamayayım?’ diyorsunuz. O yüzden kendi adıma da çok mutluyum” dedi.
İki aya tamamen iyileşme
Yaklaşık bir 10 günlük gözetim sürecinin ardından Arda’nın taburcu edileceğini, bir aylık fizik tedaviyi de kapsayan iki aylık süreçte parmağın gündelik kullanıma başlayabileceğini de belirten Doç. Dr. Sönmez, 3.5 saatlik ameliyatın ayrıntılarını ise şu şekilde anlattı: “Parmağın kopan kısmı üzerinden deri sıyrılarak ezilmiş ve motor yağı ile zincir lekelerine bulanmış. Bu durumda damarını ve kemiği bulmak zordu. Çok hızlı davrandık ve ameliyatı yaptık. Öte yandan damar, kopan parmağın yeniden takılması için çok önemli. Atar damarın yanı sıra daha zor olan toplar damarı da uzun aramalar sonucunda bulduk. Toplar damar, benim hayatımda yaptığım en ince damardı. Çocuk parmağı olması ve ezilmiş olması işi zorlaştırsa da şu an başarıya ulaşmış bulunuyoruz.”