Diyabette beslenmeye dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Diyabette beslenmeye dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 22:49

EGE Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 7’nci Sağlık Halk Kongresi kapsamında düzenlenen, ‘Beslenme ve Sağlık’ konulu panelde, gıdalarda şeker, kalbin korunmasında yağlar ve bitkisel yağlar konuları tartışıldı. Oturum başkanlığını Doç. Dr. Gökhan Özgen’in yaptığı panelin konuşmacılarından Prof. Dr. Aydın Ural, sebze, meyve ve diğer gıda maddelerindeki şeker oranlarına dikkat çekti. Prof. Dr. Ural, buğday ununun aksine mısır unu, makarna ve pirinçte şeker seviyesinin çok düşük olduğunu belirterek bu tip ürünlerin şeker hastaları tarafından kullanılmasının daha yararlı olacağını belirtti. Prof. Dr. Ural, üzüm ve muzda yüksek miktarda bulunan şekerin, elmada çok daha az olduğunu sözlerine ekledi. Bal, marmelat, reçel, çikolata ve meşrubatların da yüksek oranda şeker içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Ural, yapay tatlandırıcılı ürünlerin kullanılmasını tavsiye etti.

Kalp ölümleri yüzde 55

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Meral Kayıkçıoğlu da, Türkiye’de ölümlerin yüzde 55’lik bölümünün beyin ve kalp damar hastalıklarına bağlı olarak gerçekleştiğini belirtti. Doç. Dr. Kayıkçıoğlu, bu oranın Avrupa ortalamasından daha yüksek olduğunu sözlerine ekledi. Geçen haftalarda, bir kalp doktorunun ifade ettiği, yumurtanın kolestrol hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebileceği konusuna da değinen Doç. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, yumurtanın ucuzluğu ve doyuruculuğu açısından iyi bir besin maddesi olduğunu, ancak günde bir taneden fazla tüketilmesinin sağlıklı olmayacağını söyledi. Doç. Dr. Kayıkçıoğlu “Günde almamız gereken kolestrol miktarı 200 mg. Ancak yumurtanın sadece sarısı bu miktarın çok üstünde, beyazı masum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!