Direnişin rengi köylülerden rap

Güncelleme Tarihi:

Direnişin rengi köylülerden rap
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2010 00:00

Muğla Köyceğiz’in Beyoba beldesinden geçen Yuvarlakçay Irmağı’na kurulmak istenilen hidrolektrik santralına karşı yöre halkının mücadelesine köylü kadınların danslı şarkılı gösterisi damga vurdu.

Haberin Devamı

KÖYCEGİZ’in Beyoba beldesinden geçen Yuvarlakçay Irmağı’na kurulmak istenilen hidrolektrik santraline (HES) karşı yöre halkının 11 aydır sürdürdüğü mücadeleye, 10-85 yaş grubundaki köylü kızlarla kadınlardan oluşan Şalvar-Rap Grubu ilginç şarkıları ve danslarıyla damgasını vurdu.
“Yuvarlakcay’da HES’e Hayır” eylemi kapsamında Muğla-Antalya Karayolu trafiğe kapatıldı, sanatçılar konserler verdi, bölge milletvekilleri yörede inceleme yaptı, Kemal Kılıçdaroğlu konuyu meclise taşıdı, dilek ağacı yapıldı. Topgözü’nde yemekhanesi, Atatürk büstü de olan 20 çadırdan oluşan mahalle kuruldu, nöbet tutuldu. Kadınların ilginç dansları eşliğinde söylediği rap şarkılar ise eylemlerin rengi oldu.

Rüyasında görüp yazmış

Şalvar-Rap Grubu’nun öyküsü Yuvarlakçay Koruma Platformu’ndan Yasemin Pakyürek’in gördüğü bir rüyayla başlamış. Pakyürek, HES’e karşı başlattıkları mücadelenin bir parçası olan “HES Kes” adını verdiği parçasının ortaya çıkışını söyle anlattı,
“11 ay önce eylemlere başladık. Söz vermelerine rağmen, bir gecede aralarında asırlık çınarların da bulunduğu yüzlerce ağaç kesildi. Bu görüntü karşısında, kanımız donmuştu. O gece bir rüya gördüm. Sanki Yuvarlakçay’ın ruhu beni kaldırdı ve aklıma gelen sözleri aynı dakikada kaleme aldım. Böylelikle ortaya ‘HES-Kes’ adını verdiğimiz, rap şarkının sözleri çıktı. Parçayı seslendirme fikrini birlikte eylem yaptığım kadınlara anlattım. Bu onları da çok heyecanlandırdı. Yaşları 10 ile 85 arasında değişen birlikte eylem yaptığımız köylü kadınlarla hemen çalışmalara başladık. Beş-altı günün sonunda da ortaya güzel bir grup çıktı. Adını ‘Şalvar-Rap’ koyduk.”

Şalvar ve lastikle

‘HES-Kes’ isimli parçayı haftalarca Yuvarlakçay’a kendilerine destek vermeye gelenlere, şalvar ve lastik ayakkabı giyerek, seslendirdiklerini anlatan Pakyürek, iki ay kadar sonra “HESTİR” adını verdiğini ikinci şarkısını yazdığını kaydetti. Pakyürek, eylem yapan köylü kadınların çocuklarının kesilen ağaç tomruklarına kendilerini zincirleyip vermemesinden etkilenerek yazıp, beslediği ‘HESTİR’ adlı parçasını da grubun kısa sürede benimsediğini belirtti.
İngilizce bölümlerini Sonja Demirci, nakaratları köylülerin seslendirdiği doğaçlama söylediği ağıt ayrı renk kattı. Yuvarlakçay’ın ruhu oluşturduğu rap parçalarımız için bazı televizyon kanallarından teklif aldık. Ancak, bunu uygun görmediğimiz için kabul etmedik” diye konuştu.

HESTİR

Haberin Devamı


Durkadın, Teslime, Fatma Nine
Analar tomruklara çıktı yine
Kalpte sızı var ama kolda pazu
Yaklaşan Ramazan toplar tası
Al tutanakları bak tutan atladı
Aldın onu elde var bini
Bu bine bin bir daha bindir
sıkıyorsa bizi tomruktan indir
Hestir, hestir, suyu aydırmam
Tomruğa oturdum onu sardırmam
Hestir. hestir suyu sattırmam
Tomruğa oturdum,kanıt attırmam
Bir taş bin baş dedi nineler
Ablalar sacılar güzel analar
Sifon bozuksa su boşa akar
Conta kopuksa su boşa akar
Nehir boşa akmaz kalın kafa
Sana gereken otuz falaka
İlkokul bir, ünite iki, konu üç
Öğretmediyse git hocana küs
Su testisi su yolunda kırılır
Su yoksa yeşilliksiz kalınır
Yeşil yoksa doğa ana darılır
Darılırsa darağacına sarılır
Hestir, hestir, suyu aydırmam
Tomruğa oturdum onu sardırmam
Hestir. hestir suyu sattırmam
Tomruğa oturdum,kanıt attırmam
Şifon bozuksa su boşa akar
Conta kopuksa su boşa akar
Bakan donuksa öylece bakar
Muhtar bozuksa köyünü satar
Kafamızı bozarsan tepemiz atar
Hestir, hestir, suyu aydırmam
Tomruğa oturdum onu sardırmam
Hestir. hestir suyu sattırmam
Tomruğa oturdum,kanıt attırmam

Yuvarlakçay hukuk savaşı

Haberin Devamı

Yuvarlakçay’da HES gerginliği 3 Aralık 2009’da başladı. Santral için Topgözü’nde ağaçlar kesildi. Hukuki yollara başvuran Beyobası ve Pınarköy halkı, suç delili olarak gösterdikleri kütüklerin başında nöbet tuttu. Ayrıca Bölge Orman İşletmesi’ne, Özel Çevre Kurumu’na (ÖÇK) HES konusunda izin veren tüm kurumlara 11 idari dava açıldı. Davalardan ikisine peşpeşe yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hami Akın, tepkiler nedeniyle geçen mart ayında HES’ten vazgeçtiklerini açıkladı. Bu arada Muğla Valiliği’nin, HES projesi için “ÇED gerekli değildir” kararını 1. İdare Mahkemesi durduru. Bunun üzerine köylüler 11 aylık direnişi sonlandırdı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!