Güncelleme Tarihi:
Adnan Menderes Havalimanı’nın tel örgülerine yaklaşık 800 metre uzaklıkta, tüm uçakların kalkış güzergahında, Ulaştırma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’nın tel örgülerinin yanında, yine Hava Teknik Okullar Komutanlığı’nın yanında, günde binlerce yolcu taşıyan İZBAN’ın istasyonlarının ortasında, daha da vahimi, çoluk çocuk yaklaşık 400 kişinin yaşadığı Özel İdare lojmanlarının bahçesinde, kısacası Gaziemir’in göbeğinde, EPDK tarafından 2007’de çıkarılan “Kaçak Petrolün Tespiti ve Tasfiyesine Dair Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” yüzünden kelimenin tam anlamıyla bir bomba bulunuyor.
Kaçak ve niteliği belli olmayan akaryakıt ve türevlerini muhafaza görevini özel idarelere veren yönetmelik uyarınca, İzmir’de yakalanan benzin, mazot, kalorifer yakıtı, madeni yağ, efsafı belli olmayan petrol türevi, mahkeme süresince, Gaziemir’deki şantiyede depolanıyor. Mahkeme süreci bittikten sonra da sonuca göre ya sahibine geri iade ediliyor ya da rafinerilere satılıyor. Ancak ortalama iki yıl boyunca o depolarda tutuluyor.
Bahçe de bile yer yok
İzmir’de son birkaç yılda yakalanan kaçak akaryakıt ve benzeri petrol türevlerinin miktarında artış olunca, Gaziemir’deki şantiyede de depolama konusunda sıkıntı yaşanmaya başlandı. Son rakamlara göre yaklaşık 300 dönümlük şantiyede bulunan lokal binası, eski sondaj ambarı, demirbaş ambarı ve tüm açık alanlardaki metal ve plastik bidonla varillerde 2 bin 940 kilo benzin, 170 bin 165 kilo motorin, 973 bin 940 kilo madeni yağ, jet yakıtı, gazyağı, baz yağ, kalorifer yakıtı, evsafı belli olmayan petrol türevi olmak üzere toplam 1 milyon 147 bin 45 kilo petrol ürünü birikti.
Üç yıldır uğraşıyor
İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Ahmet Uğurlu üç yıldır bu soruna çözüm için uğraşıyor. Uğurlu, Gaziemir’in saati belli olmayan bir bombanın tehtidi altında olduğunu söyledi. EPDK’nın altyapısını hazırlamadan yönetmelik çıkarttığını belirten Ahmet Uğurlu, “Bir sonuç alamayınca soru önergesi verdim burada duran petrol ürünlerinin miktarını öğrenebilmek için. Öğrenince dehşete düştüm. Yaklaşık 1 milyon 150 bin litre. Bu, ABD’deki İkiz Kuleler’e çarpan uçaklar gibi 58 uçağı doldurabilecek çoklukta. Patlamayacağını, yanacağını varsayalım. Yanlışlıkla atılan bir ateş, düşen bir kibrit ya da bir yıldırım Gaziemir’i yok edecek büyüklükte yangına sebep olabilir” dedi. Soruna acilen çözüm bulunması gerektiğini ifade eden Uğurlu, “Bu petrol ürünlerini insanlara zarar vermeyeceği bir yere götürmek bu kadar zor mu? Birtakım önlemleri almak için illa facia mı olmalı?” diye konuştu.
Ben de doğru bulmuyorum
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, kaçak petrol ürünlerinin muhafaza edilmesinin yasayla kendilerine verilmiş bir görev olduğunu söyleyerek, “Bu görev içinde kaçak petrol ürünleri de var, kaçak sigara da var, alkol de var. Bu ürünleri stoklama süreleri değişiyor, zaman zaman iki yılı bile buluyor. Metal tanklarımız var. Onlar dolduktan sonra plastik bidon ve varilleri kullandık. Kapalı mekanlar bitince açıkta depolamaya başladık. Elimizden geldiğince yangın önlemlerini de aldık” dedi. Göreve başladığı günden bu yana sorunu çözmek için uğraştığını anlatan İçöz, “Ben de doğru bulmuyorum. O yüzden de ilk günden beri alternatif yer arayışına girdim. Milli Emlak’la yaptığımız çalışma sonucunda Aliağa’da daha önceden Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilmiş bir alan bulduk. Buranın bize tahsisini bekliyoruz. Sonra o yere özel tanklar yapacağız en kısa sürede burada biriken petrol ürünlerini kaldırarak başta Gaziemir olmak üzere İzmir’i bir beladan kurtaracağız” diye konuştu.
Başkan: Biz ne yapalım
İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ise yapacak bir şeyleri olmadığını vurguladı. Değirmenci, “Polis yakalıyor kaçak benzini, mazotu; getiriyor özel idare muhafaza ediyor. Bunları muhafaza işini bize verdiler ama bunun için ne ödenek verdiler, ne de yer gösterdiler. Öyle olunca bu tür bir sorun ortaya çıkıyor. Aliağa’da yer tahsisi için yaklaşık bir yıl önce Milli Emlak’a yazı yazıldı yer bulundu. Milli Savunma Bakanlığı’na görüş soruldu. Bir yıldır bekliyoruz. Bu durumda biz daha ne yapalım? Yapacak bir şeyimiz, o kadar büyük miktarda petrol ürününü tutacak başka yerimiz yok” dedi. Vali Cahit Kıraç ise konu hakkında ayrıntılı inceleme yaptıktan sonra gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.
İtfaiye ekip gönderdi
Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, çıkan haberler üzerine inceleme yapmak üzere bir ekip gönderdiklerini ifade ederek, “Ekip orada yangın önlemleri bakımından inceleme yapacak. Eksikleri tespit edip, alınması gereken önlemleri rapor edecek. Biz de rapor uyarınca bağlı bulunduğu belediyeye yazı yazacağız. Yazının sonucunda belediye zabıta yoluyla gerekli işlemleri yapar. Şu an giden ekip gelmediği için net bir şey söylemek mümkün değil” diye konuştu.