Devlet aynı yere iki ayrı ruhsat mı verdi

Güncelleme Tarihi:

Devlet aynı yere iki ayrı ruhsat mı verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

Geçtiğimiz günlerde lisansı Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından Petkim’e verilen rafineri lisansı tartışması büyük bir hızla sürüyor. Karşılıklı açılan davaların sonuçlanması bekleniyor.

Haberin Devamı

BU lisanstan daha önce rafineri kurulacak alanda MTA tarafından jeotermal kaynak tespit edilmesinin 1990’lı yıllara uzandığını kaydeden Buhar Enerji firması yetkilileri, işletme lisansının ise rafineri lisansından önce 16 Eylül 2009’da alındığını belirterek yatırımın yeraltı kaynağı olmayan bir noktaya kaydırılmasını istedi. PETKİM Petrokimya Holding şirketlerinden Socar&Turcas Rafineri A.Ş. tarafından 4.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak Ege Petrokimya Rafinerisi’nin yeri tartışma konusu oldu. Rafinerici ve Depolama Lisansı’nı Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş’ın elinden Ankara’da alan PETKİM yönetimi, kısa bir süre sonra rafineri yerinin davalık olduğu yönündeki iddialar konusunda Borsa’ya açıklamada bulunmuşlardı. Yetkililer, dava konusunda kendilerine böyle bir bilginin ulaşmadığını, rafinerinin kurulacağı yerin ise Orman İdaresi ile bir ilgisinin olmadığını belirtmişti.

Lisansı önce biz aldık

Haberin Devamı

PETKİM’in Borsa’daki açıklamalarına yanıt veren İstanbul merkezli Buhar Enerji A.Ş’den yapılan açıklamada, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) açtığı ihale sonucunda 16 Eylül 2009 tarihinde 39 yıllık işletme hakkını kazandıklarını belirtildi. Açıklamada “Jeotermal sahamızdakı kaynağın MTA tarafından tepit edilmesi 1990’lı yılların başlarına uzanmakta olup, kaynağın işletme safhasına gelmesi şirketimizin işletme ruhsatını edinmesi ile gerçekleşmiştir”denildi.

EİB projesine destek

EGE İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) geçen dönem başarıyla yürüttüğü “İyi Tarım Yüksek Gelir Projesi”nin devamı niteliğindeki yeni projesi “İyi Tarım Yüksek Bilgi ve Teknoloji”, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Mali Destek Programı kapsamında 207 proje arasından seçilerek hibe almaya hak kazandı. EİB koordinatörlüğünde İl Tarım Müdürlüğü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve İzmir Ziraat Odası ortaklığı ile yürütülecek olan proje, sözleşmenin imzalanması ile fiilen başladı. EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, “Proje, İzmir’de yerleşik tarımsal ürün işleme tesisleri ile tarımsal ürün ihracatçılarının gıda güvenliği ve sürdürülebilir üretime yönelik Ar-Ge altyapısının geliştirilmesini amaçlanıyor” dedi.
Alper, proje kapsamında tarımsal işletmelerde nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla, ziraat mühendislerine yönelik eğitim programı hazırlandığını da bildirdi. Bu amaçla ağustos ayı içinde başvurular açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!