Güncelleme Tarihi:
Krizden olumsuz etkilenen otomotivin yüzünü yan sanayi güldürecek. İzmirli üç firma uluslararası markalarla yedek parça bağlantısı yaptı.
EKONOMİK kriz nedeniyle adeta vurgun yiyen tekstil sektörünün yeniden yaşama dönmesi için büyük çaba harcanırken, otomotiv yan sanayindeki gelişme iş dünyasını sevindirdi. Egeli 3 firma, dünya otomotiv devlerinin yurtdışı fabrikalarına yedek parça üretmeye başladı, ihracat arttı.
Mercedes'e jant
GEÇEN yılı yüzde 14 dolayında ihracat artışıyla kapatan otomotiv yan sanayiinde Egeli firmalardan Jantaş, dünya devi Mercedes'le önemli bir anlaşma yaptı. Firma, Mercedes'in Almanya'daki fabrikasına üç yıl süreyle jant gönderecek.
Renault ve Opel
İZMİRLİ Tiryakiler Şirketler Grubu ise Renault'un Fransa'da ürettiği kamyonların şanzıman ile difransiyel arasındaki ‘‘aktarma organı'' ihraç etmeye başladı. Cevher Grubu da uluslararası dev marka Opel'i üreten General Motors firmasıyla çalışmaya başladı.
İzmir 4. sırada
İSTANBUL, Bursa ve Ankara'dan sonra İzmirli yan sanayiciler 137 milyon dolarlık 1999 ihracatıyla 4'üncü sıraya yerleşirken, Manisa ve Aydın'da da bu alandaki yatırımlar dikkat çekti. Sektör temsilcileri, bölge üretiminde şimdiden AB'ye girildiği yorumunu yaptı.
HEDEF 2004-2005
EGE Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu üesi, Tiryakiler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki, 1999'un ülke açısından zor ve sıkıntılı geçtiğini belirtti, ‘‘Otomotiv yan sanayiinde ülke genelinde yüzde 14'lük bir ihracat artışı oldu. Ana sektördeki artış yüzde 30. Bunda Renault'un önemli rolü var. Yan sanayiinin bundan sonra daha büyük ihracat yapacağı düşüncesindeyiz. 4-5 yıl sonra yan sanayiinde 2.5 milyar dolar rahat aşılır'' dedi. Tiryaki, Jantaş, Cevher gibi firmaların bağlantılarının önemine dikkati çekerken, ‘‘Biz de Fransa'yla çalışmaya başladık. Otomotiv yan sanayii ihracatında katma değer yüksek. Tekstil gibi değil. Bu da sevindirici'' dedi.
230 FİRMA VAR
EGE Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Ömer Kaplan, bölgede çeşitli ölçeklerde üretim yapan 230 firmanın 250 milyon dolar düzeyinde otomotiv parçası ihracatına ulaştığını belirtti. Kaplan, yan sanayideki başarıların yıllara dayalı bir altyapıyla bağlı olduğunu da belirtirken, ‘‘Gelişmeler tesadüf değil. Ancak bunun sağlıklı sürmesi için de desteğe ihtiyaç var. Türk savunma sanayiindeki 20 milyar dolarlık ihalelerden içerideki üreticilerin de pay almasını sağlayacak önlemler alınmalı. Örneğin, bölgemizde BMC bu konuda çok hazırlıklı kuruluş'' diye konuştu.