Güncelleme Tarihi:
Çetin, “Her yıl 9 ilde 70’ten fazla güreş düzenleniyor. Her güreşten en az 5 bin lira gelir elde ediliyor. Bu gelirle son 10 yılda bölgelerimizde 20’den fazla okulun bilgisayar ve diğer ihtiyaçlarını, camilerimizin onarımını, sağlık ocaklarının ambulans ihtiyaçlarını giderdik. Yüksek öğrenime yurt yapılmasına katkı sağladık” dedi.
Deve sahibi olmak onur
Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Kıvrak ise, Türkler’de yağlı güreşle boğa ve deve güreşlerinin gelenek haline geldiğine dikkat çekti. Anadolu’da, özellikle Ege ve Akdeniz’de kışın en soğuk olduğu dönemde develerin güreştirildiğini anlatan Kıvrak, şöyle devam etti:
“Aralık, ocak ve şubatta Ege ve Akdeniz’deki pek çok il ve ilçede deve güreşleri yapılır. Bu güreşlerden elde edilen gelirle de okul, cami, hastane, sağlık ocağı yapılarak kamu yararı sağlanır. Bütün ata sporlarımızdan elde edilen gelirle hayır yapılır. Muğla ve ilçelerinde de bugüne kadar onlarca cami ve okulun onarımı, köprü ve çeşme yapımı tamamlandı.”
Yörükler’de hayvan sevgisinin çok önemli olduğuna değinen Ramazan Kıvrak, “Yörükler, hayvanı açken kendi yemek yemez. Deve sahibi olmak bu nedenle bir insan için onurdur, gururdur” diye konuştu.
Gelirler eğitim ve spora
Deve Güreşleri Federasyonu Kurucu Üyesi Hüsamettin Başoğlu da deve güreşlerinin bin yıllık bir gelenek olduğunu, en önemli özelliğinin ise ticari amaçla yapılmaması olduğunu dile getirdi, “Bir taraftan geleneği yaşatıyor, diğer taraftan elde edilen gelirle sosyal amaçlı derneklere yardımda bulunuyoruz” dedi.
Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık ise, 14 yıldır ilçelerinde deve güreşi festivali düzenlediklerini, elde edilen gelirle eğitim ve spor aktiviteleri için harcama yaptıklarını paylaştı. Işık, Yatağan Meslek Yüksekokulu’nun yapımı ve giderleri için yaklaşık 1 milyon lira destek sağlandığını kaydetti.