Güncelleme Tarihi:
Dokuz Eylül Üniversitesi'nce hazırlanan 4 milyon dolarlık yangın ve sel gibi afetleri de içeren deprem projesi, İzmir Valiliği’nde altı aydır onay bekliyor.
DOKUZ Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin geçtiğimiz Kasım ayında İzmir Valiliği'ne sunduğu İl Depremsellik Projesi'ne, altı aydır başlanamadı. Valilik ve Büyükşehir Belediyesi'nce finanse edilecek projenin onaylanmama nedeninin ödenek sıkıntısı olduğu belirtildi.
Sipariş edildi ama...
MARMARA Bölgesi'nde Türkiye'yi yasa boğan 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından, İzmir Valiliği Dokuz Eylül Üniversitesi'nden kent için bir deprem projesi hazırlamasını istedi. Proje 20 günde teslim edildi, ancak hala bir sonuç alınamadı.
Anlaşma sağlanamadı
PROJEYE göre çalışmaların 2000 yılı Ocak Ayı'nda başlaması halinde 2002'nin Temmuz'unda final raporu verilecekti. Ancak, 4 milyon dolarlık maliyetin yüzde 8'inin üniversite imkanlarıyla karşılanacağı projenin, kalan maliyet paylaşımında valilikle belediye arasında anlaşma sağlanamadı.
Geniş kapsamlı
KOORDİNATÖRLÜĞÜNÜ DEÜ Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman'ın, yardımcılığını Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Köse'nin üstlendiği proje, jeoloji, mikro bölgelendirme, stratejik kamu binalarının dayanıklılığı, zemin mekaniği ve temel mühendisliği, izleme erken uyarı ve şehir planlaması alt projelerinden oluşuyor.
Eda BERKBAYRAK / İZMİR, (DHA)
AMAÇ, EN
AZ ZARAR
PROJEDE deprem öncelikli olmak üzere yangın ve sel gibi afetlerden kentin en az zararla kurtulmasının amaçlandığını belirten Halil Köse, ‘‘Proje depreme yönelik hazırlanmasına karşın, alınacak sonuçla İzmir, tüm afetlere karşı hazırlıklı olacak. Ardı ardına yaşanan iki deprem felaketinde gösterilen duyarlılığın, İzmir'i felakate hazırlamak konusunda da gösterilmesini bekliyoruz. Projenin tümü için ödenek sağlanamıyorsa, etaplandırma yoluna gidilebilir. 6 alt projenin temelini zemin etüdü çalışmaları oluşturuluyor. En azından belli bir ödenekle zemin etüdünden başlanılabilir’’ dedi.
Zaman kaybı
büyük risk
DEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Köse (yanda), projede zaman kaybının kent için riski artırdığını belirterek, ‘‘İzmir'in 1. derece deprem kuşağında olduğu bilinen bir gerçek. Kaybedilen zaman kentin zararına. Valilik ilk etapta projeye çok hevesli göründü. Ancak geçen altı aya karşın hala bir sonuca varılamadı. Fakültemiz bu alanda şimdiye kadar birçok araştırma yaptı. Ancak bu derece koordineli bir proje hazırlanmamıştı. Bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor’’ dedi.
Projede neler var?
İL Depremselliği Projesi kapsamında yeralan 6 alt proje, ödenek sağlanması halinde birbirleriyle bağlantılı olarak, 2 yıl 7 ayda tamamlanacak. Buna göre ilk etapta İzmir metropol alanın jeolojik verileri değerlendirilerek, 1/25000 ve 1/5000 ölçekli haritaları çıkarılacak. Mikro bölgelendirme çalışmalarıyla, zeminin titreşim özelliği belirlenip, bölgelerin kaç katlı binaya elverişli olduğu tespit edilecek. Bu arada kentteki stratejik öneme sahip kamu binalarının depreme dayanıklılığı ölçülerek, onarım planları çıkarılacak. Daha sonra yeni yapılacak binalar için gerekli temel ve yapı malzemesi şartları belirlenecek. Bunun yanında belirli yerlere dinleme cihazı kurulup, izleme ve erken uyarı sistemine geçilecek. Projenin son aşamasında ise şehir planı çıkartılarak, yeşil alanlar tespit edilip, muhtemel bir deprem anında, izlenecek program belirlenecek.
Valilik: Proje incelemede
AFETLERDEN Sorumlu Vali Yardımcısı Mehmet Baydar, proje üzerinde çalışıldığını ifade ederek, ‘‘İzmir Valiliği depreme karşı duyarlılığını deprem bölgesine yaptığı yardımlar ve felaketin ardından kent için geliştirdiği deprem fonu uygulamasıyla gösterdi. Ancak bunun yeterli olmadığının, profesyonel önlem alınması gerektiğinin bilincindeyiz. Bu amaçla Dokuz Eylül Üniversitesi'nden deprem projesi hazırlanması istendi. Ancak maliyetin de yüksekliği göz önünde bulundurularak, proje üzerinde çalışılıyor. Yakın zamanda karara varılacak’’ diye konuştu.