Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ’yle özdeşleşen, uzun ve ahenkli ötüşlerinin yanında renk ve görünümleriyle de ilgi odağı olan horozun sesi, kenteşme süreciyle duyulmaz oldu. Denizli horozu ırkının, kentleşmeden dolayı yok olmaması ve korunması için 2001’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde bin metrekare kapalı alana sahip modern kümes yapıldı. Orhan Abalıoğlu Şirketler Topluluğu’nun o dönem 250 bin lira katkı koyarak yaptırdığı klimalı modern kümeslerde Denizli horozu ile tavuğunun üretimi sürdürülüyor. 2011’de 495 yetişkin Denizli horozu, 550 tavuk, 2 bin civciv ile 2 bin 500 yumurta satıldı.
Müdürün çağrısı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever, horoz ırkının korunması için devletin çok sıkı çalıştığını, ama buna hayvanseverlerin katkısının da önemli olduğunu söyledi. Müdürlük bahçesindeki kümeslerden başka yerde Denizli horozunun sesinin duyulmadığını kaydeden Gülsever, şunları söyledi:
“Kent halkına çağrıda bulunuyorum. Süs hayvanı olarak insanımızın evlerinin bahçelerinde Denizli horozunu besleyebilmeleri mümkündür. Kent merkezinde evi bahçeli olan herkes horoz beslesin. Denizli horozu, asırlardır varlığını sürdürerek bugünlere kadar geldi. Bundan sonra da hep birlikte bu ırkın korunması ve yaygınlaştırılması için gayret göstermeliyiz. En başta köylülerimiz Denizli horozu beslemelidir.”
Önemli özellikler
Denizli horuzunun görünüşü canlı, bacaklar yüksek, boyun uzun ve kuvvetli, göğüs geniş ve derin, kuyruk dik ve başa doğru meyillidir. Ötüşünün başlama ve bitişi önemlidir. Ötüşün temposu yavaş yavaş hızlanır, bitişte de yavaş yavaş azalır ve birden kesilmez. Birinci yılda ötüş uzunluğu 20 saniye civarındadır. İkinci ve üçüncü yılda bu süre artmaktadır. Vücut rengine göre Pekmez kefi, Demirkır, Pamukkır, Al, Kürklü olmak üzere 5 tipe ayrılır.