Güncelleme Tarihi:
YILLARDIR yüksek deniz yüzeyi kirasından dert yanan su ürünleri sektörüne müjdeli haber geldi. Kira bedelini belirleme yetkisinin il özel idarelerinden alınarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devredilmesinin ardından kira bedelleri 300-400 TL’ye düştü. Karar, balık çiftliklerinin yaklaşık yüzde 80’nin bulunduğu İzmir ve Muğla’da sevinçle karşılandı.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği ve Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, firmaların deniz yüzeyine dönüm başına İzmir’de 4.500 TL, Muğla’daki firmaların ise 2.500 TL yıllık kira bedeli ödediğine dikkat çekerek, sektörün İtalya ve Yunanistan gibi rakiplerine kıyasla 10 kat daha yüksek bir fiyat verdiğini kaydetti.
Rekabet avantajı
6111 sayılı Torba Kanunu ile deniz yüzeyi kira bedelini belirleme yetkisinin il özel idarelerinden alınıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na verildiğini aktaran Kızıltan, “Bakanlık, sonraki süreçte çıkardığı Yönetmelik ve Genelgelerle deniz yüzeyi kira bedellerini 300-400 TL aralığına indirdi. Yeni düzenleme ile Türk su ürünleri sektörü rekabet avantajı kazandı” dedi.
Olumlu adım
Türkiye’nin su ürünleri potansiyelinin ve balık üreticiliğinin önemini her fırsatta dile getiren Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı ve Türkiye’nin ilk çipura, levrek üretim tesisinin kurucusu olan Selçuk Yaşar ise, deniz yüzeyi kiralarının Avrupa Birliği ülkeleri seviyesine çekilmesinin Türkiye açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Uzun yıllar çok fahiş oranlarda kiralar ödendiğini belirten Yaşar, bu durumun düzelmesinin Türk balıkçılık sektörü için olumlu bir adım olduğunu dile getirdi.
Sektör memnun
Muğla Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan da, fiyat düşüşünü memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, fiyatların uluslar arası standartlara ulaştığını ifade etti. Bozan, deniz yüzeyi kiralarının toplam maliyetlerinin yüzde 1’ini oluşturduğunu dile getirdi.
10 yılda 6 kat arttı
2000’de 59 milyon 655 bin dolarlık su ürünleri ihracat gerçekleştiren sektör, 2009’da küresel ekonomik kriz yılı dışında sürekli artış gösterdi ve geçtiğimiz yılsonunda 352 milyon 458 bin dolarlık su ürünleri ihracatına imza attı. Sektör 10 yılda, ihracatını 6 kat arttırma başarısı gösterdi. Sektör, 2008’de 427 milyon 333 bin dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirmişti. Bu yılın temmuz sonu itibariyle ihracatı 257 milyon dolara ulaşan sektör, yılsonu hedefi ise 2008’i geçmek.
Halkın görüşü yok sayılacak
İzmir İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Mumcuoğlu, fiyat indiriminin vatandaşa ucuz balık yeme olanağı sağlamasından mutlu olacaklarını, “Ancak indirim sadece işletme sahiplerinin karlılık oranını artırmaya hizmet edeceği şüphemiz var” dedi. Yetkinin il özel idarelerden alınmasını da değerlendiren Mumcuoğlu, “Çiftliklerin kurulduğu bölgelerde yaşayan insanların görüş ve dilekleri yok sayılacak. Yani çevre kirliliğine yol açması olası tesisler için sadece evrak üzerinde karar verilecek. Bu vahim kararla, yöre halkının, sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin görüşleri ve talepleri tamamen değerlendirme dışı bırakılmış oluyor” ifadesini kullandı.
Ekonomik fiyatlar
Sinan Kızıltan, Avrupalı rakipler karşısında dezavantajlı olunan bir konuda nihayet eşit şartlara sahip olunduğunu vurguladı. Kızıltan, kararla birlikte Türkiye’de daha geniş kitlelere ekonomik fiyatlarla sağlıklı ve besleyici bir protein kaynağı olan balığı sunma imkanın doğduğunu sözlerine ekledi.