Güncelleme Tarihi:
DENİZ sevgisi, Kaptan Cousteau’nun kitap ve filmleriyle aşka dönüştü. Akuvatur Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tuncer, dalarken su altında tanıştığı yırtıcı balık sinariti, ticarette fırsata çevirdi. Sekiz yıl önce Türkiye’de ilk kez sinarit yetiştiriciliğine başlayan Tuncer, şimdi yılda 150 ton üretim yapıyor. İtalya, Yunanistan, İsviçre ve Fransa’ya ihraç ettiği sinaritin yemini de kendi hazırlıyor.
Okyanus bilimi
Küçük yaşta dalışlara başlayan Tuncer, Kaptan Cousteau’nun kitap ve filmleriyle tutkuya dönüşen deniz sevgisini, 20 yıl önce meslek edindi. ODTÜ makina mühendisliği eğitimini kesip, Ege Üniversitesi’nde okyanus bilimi okuyan, ardından ABD’de kültür balıkçılığı üzerine master ve doktora yapan Tuncer, işe Adana’da çipura ve levrek yetiştirerek başladı. Ancak sıçramayı İzmir Karaburun’da açtığı tesisle yaptı.
PAKETLEME TESİSİ
Tuncer, yetiştirdiği sinaritin ihracatı için Karabarun’un Parlak Köyü’nde 10 kadının çalıştığı paketleme tesisi kurdu. Her biri etiketlenen sinaritler, burada paketlere istiflenerek, kamyonlarla Yunanistan’a yola çıkıyor. Balıkların yarısı Selanik’teki tezgahlarda satışa sunulurken yarısı Atina üzerinden İtalya, Fransa ve İsviçre’ye gidiyor.
DENİZİN YIRTICI BALIĞI
Sait Faik’in “Sinarit Baba”sına adını veren denizlerin yırtıcı balığını yetiştirmenin kolay olmadığını söyleyen Tuncer, önce denizden anaçları topladı, onlar belli bir boya getirildi, balığın sırları keşfedildi. Tuncer, ‘sinarit ne yer?’ sorusunun yanıtını balığın çene yapısını inceleyerek, okuyarak, araştırıp, inceleyerek öğrendi. Torbalı’da balık aşhanesi kurup, aşçıbaşılığını yapan Tuncer, “Sinaritin doğal beslenmeyle bulamayacağı besinleri ona sunduk ve ortaya çok lezzetli bir balık çıktı” diye konuştu.
Orman atıklarına Hollanda yatırımı
HOLLANDALI Biyo-Kor firması, Yatağan Belediyesi’ne ait depoları, orman katı atıklarının geri kazanımını sağlayacak tesise dönüştürecek. Belediye Başkanı Haşmet Işık, 2.8 milyon euroya malolacak tesiste 300 kişinin istihdam edileceğini söyledi. Firma ile anlaşma yaptıklarını belirten Işık, Ağustos ayında yapmına başlanacak tesisin kasım ayında faaliyete geçmesinin planlandığını kaydetti. Tesisi kuracak Biyo-Kor firmasıyla 3 yıllık kiralama anlaşması yaptıklarını da anlatan Işık, “Hollandalı firma ilk yıl için aylık 5 bin, 2’nci yıl için 7 bin, 3’üncü yıl için de 7 bin 700 lira kira ödeyecek. Tesisin faliyete geçmesiyle birlikte atıkların geri dönüşümü Yatağan ekonomisine de katkı sağlayacak” dedi.
Bahçenizde duş keyfi
GEREK yazlık konut, gerekse büyük kentlerde apartman yaşamından kent merkezinin dışında müstakil evlere kaçış, bahçe kültürünü artırdıkça, sektör de genişledi. Yaşanacak bahçeler yaratan pek çok ürün çeşidiyle tanınan Gardena’nın son ürünü “Bahçe Duşu”, sıcaklardan nefes alınamaz hale geldiğimiz şu günlerde keyifli bir serinlik sunuyor. Yetkili satıcı Erim Ticaret yetkilileri, “Kullanımı kolay. Hareketli hortumu sayesinde ailece eğlenerek serinleyebilirsiniz” dedi. Ayrıntılı bilgi almak için www.gardena-dost.com sitesini ziyaret etmek yeterli.
Nazar boncuğunun kitabını yazdı
KUŞADALI kuyumcu Cahit Öcal, dükkanına gelen turistlerin nazar boncuğuyla ilgili sorularına yeterli yanıt veremeyince iki yıl kütüphalerde, internet sitelerinde araştırma yaptı, tarihsel ve kültürel kaynakları inceledi. Nazar boncuğuyla ilgili edindiği bilgileri aynı kitapta dört dille anlatan Öcal, “Araştırmalar sırasında, nazara karşı, Antik Mısır’da gökyüzü tanrısı olarak da adlandırılan Horus’un sağ gözü çizilerek kullanıldığını öğrendim. Nazar boncuğu sanıldığı gibi Türkler’in göçettiği Orta Asya’dan dünyaya yayılmamış” dedi. Öcal, nazar inanışının Ortadoğu, Akdeniz ülkeleri, Kuzey Avrupa ve Güney Amerika’da yaygın olduğunu söyledi.
Yolculuk’la fotosafari
KAMİL Koç Otobüsleri A.Ş’nin yolcularının keyifli vakit geçirmesi için altı yıl önce yayınına başladığı Yolculuk Dergisi, kültüre, doğaya ve sanata olan katkısını sürdürüyor. Dergi, okurlarıyla Doğu Karadeniz’e 8-14 Ağustos tarihlerinde fotosafari düzenliyor. Geziyi, alanında en iyi tur şirketlerinden olan Tamzara Turizm’in organize ettiği belirtildi.
Gezide,Faruk Akbaş’la beraber fotoğraf çekimi, akşamları fotoğraf kritikleri, fotoğraf atölye çalışmaları, Mustafa Ertekin’le photoshop üzerine çalışmalar, derginin yayına hazırlanması hakkında bilgiler paylaşılacak. Kamil Koç yetkilileri, gezinin dergi okuyucularının merak ettiği gezi planlama olduğunu söyledi.
İş ziyaretinde hediyeniz hazır
TÜRKİYE’nin kültürel mirasını ve geleneksel el sanatlarını temsil eden ‘Elif Bebek’leri üreten İzmir 100. Yıl Olgunlaşma Enstitüsü, iş dünyasına “Ziyaretlerinizde hediyeniz hazır” mesajı verdi. Maddi kültür ürünlerini ekonomik ürünlere dönüştürmek için Türkiye’nin çeşitli illerindeki Olgunlaşma Enstitülerinde üretilen ‘Elif Bebek’ler sahiplenme bekliyor. İzmir Olgunlaşma Enstitüsü yetkilileri, Anadolu’nun geleneksel kıyafetlerini ve kültürünü yansıtan Elif Bebek’leri üretmek için ev kadınlarının da istihdam edildiğine dikkat çekerek, dış ticaret bağlantısı kurmak isteyen sanayici ve iş insanlarına “Hediyeniz Elif Bebek olsun” çağrısı yaptı. Geleneksel el sanatları bakımından zengin bir tarihe sahip olan Türkiye’de bebek yapımı gibi geleneklerin günden güne yok olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Her ülkenin kendini temsil eden el sanatları var” dedi.
Kalaycılık işini komşuya öğretecek
YOK olmaya yüz tutan kalaycılığın İzmir’in Tire İlçesi’ndeki son temsilcilerinden Mehmet Dönmez, Yunanlılar’a mesleğini öğretecek. Ülkesinde kalaycılık mesleğini yaşatmak için çalışma başlatan Rodos Adası Valisi Ioannis Macheridis, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği’ne faks gönderip, bir Türk ustayı birkaç ay misafir edebileceklerini bildirdi. Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Ünal’ın faksı Tire Esnaf Odası’na yönlendirmesiyle, ilçede 50 yıldır kalaycılık yapan Mehmet Dönmez görevlendirildi. Bugün Rodos’a gidecek olan Dönmez, “Kalaycılığı onlara anlatarak, bu mesleği yaşatmaları için mücadele edeceğim. Kendime bu işi yapacak bir çırak bulmazken Yunanistan’dan talep gelmesi beni şaşırttı” dedi.