Güncelleme Tarihi:
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurları arasındaki müşterek çalışma yeteneğinin artmasını sağlayacak olan tatbikatta, son teknoloji ile donatılmış olan TCSG Umut ile TCSG Güven arama kurtarma gemileri de, ilk kez görev aldı. Senaryo gereği, kaza yapan yolcu gemisindeki yolcuların ve kazazedelerin kurtarıldığı ilk tatbikatta görev alan birimler, üstün başarılarıyla göz doldurdu.
Deniz Aslanı 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı, kıyıdan 10 deniz mili uzaklıkta Ege Denizi’nin uluslararası sularında gerçekleştirdi. Arama kurtarma faaliyetleri konusunda en kapsamlı tatbikat olan Deniz Aslanı - 2014 Arama Kurtarma Tatbikatı, Midilli ve Sakız adaları ile Karaburun Yarımadası arasında kalan sahada yapıldı.
Tatbikat, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın sevk ve idaresinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin katılımıyla yapıldı. Tatbikatta, 1 fırkateyn, 2 arama kurtarma gemisi, 2 uçak, 3 helikopter ile 6 da bot görev yaptı.
18 ÜLKENİN GÖZLEMCİLERİ İZLEDİ
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nda görevli Hava Pilot Tümgeneral Kubilay Selçuk’un yanı sıra basın mensuplarının da izlediği tatbikata, çeşitli kurumlardan 26 milli gözlemci, 18 ülkeden de 31 yabancı gözlemci katıldı. 2012 yılında yapılan tatbikata, Yunanistan tarafından da gözlemci gönderildiği, ancak bu yıl davete rağmen gözlemci gönderilmediği öğrenildi.
YOLCU GEMİSİNDEKİ KAZAZEDELER KURTARILDI
Tatbikatın sabah gerçekleştirilen ilk aşamasında, batmakta olan bir yolcu gemisinden acil yardım sinyalinin gelmesiyle yapılacak olan arama kurtarma senaryosu hayata geçirildi. İlk olarak saat 09.30’da, Ankara’daki Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü’ndeki Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne uydu sistemiyle acil durum sinyali ulaştı. Sinyalin alınmasının ardından, Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, çalışma başlatması için görevlendirildi. Harekete geçen Deniz Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, kazazede sayısının çok olmasını da göz önünde bulundurarak senaryo dahilinde, Türk Silahlı Kuvvetleri Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nden takviye hava ve deniz kuvvetleri istedi. Kurtarma çalışmalarının bu bölümüne, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Gökova Fırkateyn’i, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Casa tipi nakliye uçağı, Cougar helikopter, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait TCSG Umut, TCSG Güven Arama Kurtarma Gemileri, TCSG 311, TCSG 313 botları katılarak görev yaptı.
Bu arada, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan da olay yeri komutanı olarak görevlendirildi. Bölgeye gönderilen Hava Kuvvetleri’ne bağlı Casa tipi uçak, ilk olarak kazazedelerin bulunduğu yeri tespit etti.
HELİKOPTERLE 3 METREDEN ALINDILAR
Gemi kazazedelerin bulunduğu bölgelere ardından da yaklaşık 20 metreye kadar alçalarak işaret fişekleri bıraktı. Koordinasyon merkezinin görevlendirdiği, Cougar tipi arama kurtarma helikopteri de, yaklaşık 3 metreye kadar su yüzüne alçalıp kurtarma botlarındaki kazazedeleri kurtardı. Ardından Gökova Fırkateyni, denize indirdiği Zodyak botla, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı bir helikopter ile TCSG Güven Arama Kurtarma Gemisi ve TCSG 311, TCSG 313 botları da, diğer kazazedeleri, bulundukları bölgelerden kurtardı. Kurtarma botlarından ve can sallarından alınan toplam 92 kazazede ve 12 mürettabata, ilk müdahaleler, helikopterlerde ve gemilerde yapıldı. Yaralıların daha sonra en yakın hastanelere helikopterlerle nakilleri sağlandı. Yine bazı yaralıların tedavileri ise, Gökova Fırkateyni içerisindeki revirde yapıldı.
Denizcilerin ’mavi vatan’ olarak adlandırdığı sularda gerçekleştirilen tatbikatın ilk safhası, başarıyla tamamlandı. Kurtarma tatbikatında görev alan ekipler, üstün başarılarıyla göz doldurdu.