Deneyen bile bağımlı oluyor

Güncelleme Tarihi:

Deneyen bile bağımlı oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2012 12:23

Gaziemir İlçesi'nde liselilere sigaranın zararlarını anlatan Dr. Ersin Çevikalp, “Sigarayı deneyen her 3 kişiden 1'i tek bir sigarayla bağımlı hale geliyor. En iyisi hiç başlamamak” dedi.

Haberin Devamı

Gaziemir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü “Sigarayı bırakın, hayat sizi bırakmadan” başlıklı bir seminer düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi'ndeki seminerde, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği’nden Dr. Ersin Çevikalp, nikotin bağımlılığının sağlık üzerine etkileri ve sigarayı bırakma yolları ile ilgili bilgiler verdi. Gaziemir'deki liselerden öğrencilerle eğitimcilerin katıldığı etkinlikte, Dr. Çevikalp, 4 binden fazla zehir ve 50’den fazla kanserojen madde içeren sigaranın zararlarını ve vücutta yaptığı tahribatları anlattı.
Sigara tiryakisi haline gelen insanların sigara içince teselli bulduğunu, onunla dertleştiğini sandıklarını anlatan Dr. Çevikalp, bağımlılık durumundaki bu kişilerin sigarayı bıraktığında boşlukta kalacağı endişesiyle sıkıntı yaşadıklarını, bunalıma girdiklerini kaydetti. Sigarayı bırakmada kararlılığın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Çevikalp, Sigara Bırakma Polikliniği’nde fiziksel ve psikolojik bağımlılıktan kurtulma konusunda vatandaşlara yol gösterip yardımcı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

İlk üç ay çok önemli

Fiziksel bağımlılık ve onun yarattığı sinirlilik, uykusuzluk gibi sıkıntıların ilk 3 ay sürdüğünü daha sonra etkisini kaybederek azaldığını ifade eden Dr. Çevikalp, polikliniğe gelen vatandaşlara nasıl sigarayı bıraktırdıklarını da şöyle anlattı:
“Önce sigarayı bırakmak isteyen kişinin sağlık durumunu belirlemek için tahlil ve tetkikler yapıyoruz. Daha sonra, psikolojik bağımlılığı ölçmek için testler ve görüşmeler gerçekleştiriyoruz. İlaç desteği ve görüşmelerle bağımlılıktan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Ancak biz ne yaparsak yapalım kişinin önce kendine inanması, olumlu ve kararlı olması şart.”
Seminer sorunda öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Dr. Ersin Çevikalp'e, Gaziemir Belediye Meclis Üyesi Günay Tatar çiçek sunarak teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!