Güncelleme Tarihi:
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 64. Hükümet Programı’ndaki en dikkat çekici maddelerden birisinin taşeron işçilerle ilgili olduğunu belirterek, 720 bin işçiyi ilgilendiren konu ile ilgili yasa tasarısının kamuoyu ile henüz paylaşılmadığını söyledi. Buna karşın kamuoyundaki tartışmalardan elde edinilen bilgilerden taşeron işçilerin, "özel sözleşmeli personel" olarak kamuda istihdam edilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılacağını belirten Demirtaş, "Bu uygulamaya elbette karşı değiliz. Ama diğer yandan kamuya bu hizmetleri veren özel sektör firmaları var. Odamızda 34. Güvenlik, Temizli ve Destek Faaliteytleri Meslek Grubu’nda faaliyet gösteren 778 üyemiz var. Ülkemizde ise bu alanda faaliyet gösteren yaklaşık 25 bin firma var. Önemli ölçüde istihdam yaratan, vergi ödeyen firmalar" dedi.
Makine ve ekipman yatırımları yapmış, bu nedenle kredi kullanmış, borçlanmış durumda olan üye firmaların yasa değişikliği ile çok zor durumda kalabileceğini belirten Demirtaş, bu firmalarla geniş katılımlı bir toplantı yaptıklarını söyledi. Firmaların son derece tedirgin olduğunu bu toplantıda dile getirdiklerini ifade eden Demirtaş, "Firmaların merkezlerinde idari görevlerde çalışan yaklaşık 60 bin kişi işsiz kalacak. Taşeron işçilerin kadroya alınması ile bordro hazırlanması, makinaların bakım ve onarımı, ihtiyaç malzemelerin alımı gibi işler de kamunun üzerinde olacak. Yani çok taraflı kayıplar yaşanacak. Haberler çıkar çıkmaz bu sektörde çalışan üyelerimizden, bankaların kredilerini geri çağırdığı haberleri alıyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınmasına karşı değiliz. Ama bu binlerce firmanın da kapanmasına yol açmamalı. Bu sektörde faaliyet gösteren firmaların da sesine kulak verilmeli" dedi. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sektördeki üyelerimizin çeşitli talepleri var. Sektörde faaliyet gösteren firmaların başka alanlara geçerek faaliyetlerini sürdürmeleri için süre tanınmasını istiyorlar. Fiirmaların devam eden sözleşmelerinin bitim tarihi beklenmeli. Sözleşmesi devam eden kurumlarda ihale şartnamesinde talep edilen ve firmalar tarafından getirilen demirbaşların sözleşme yapılan kurumlar tarafından satın alınması, yıllardır devlet adına tahsilat yapılmayan ancak firmalar tarafından ödenmiş olan kıdem tazminatı, yıllık izin ve resmi tatil çalışma günlerine ait ücretlerin kurumlar tarafından firmalara geri ödenmesi, firmaların kapanma sürecinde SGK, vergi ve banka borçlarının tasfiyesine devlet tarafından destek verilmesi üyelerimizin diğer talepleri. Bu konuları ilgili tüm bakanlarımıza ilettik. Konuyu takip edeceğiz. Bir yandan taşeron işçilerin kadroya alınması gibi önemli bir çalışma yaparken diğer yandan da başka firmaların kapanmasına yol açılmamalı."