Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ticaret Odası’nın öncülüğünde 2004 yılından bu yana yaklaşık 3 milyon turisti kruvaziyer yoluyla kente getirmeyi başardıklarını söyleyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Artık dünya kruvaziyer sektöründe İzmir’in sağlam bir yeri var. Herkes İzmir’i tanıyor ve kentimize büyük bir ilgi var. İki yıl üst üste Avrupa’nın en iyi kruvaziyer destinasyonu seçildik. Yeniden aynı ödüle adayız belki tekrar bu ödülü de alacağız” dedi. Hedeflerinin yeni yapılacak olan bir kruvaziyer limanı ile yılda 2 milyon yolcuya ulaşmak olduğunu belirten Demirtaş, “Ancak çeşitli nedenlerle bir türlü yeni limanın inşasına başlanamadı. Diğer yandan hepimiz biliyoruz ki liman bu haliyle kalsa dahi mutlaka bir şeyler yapılması gerekiyor, ama gelen turistleri limanda karşılayıp, bu türde katkı yapmak amacıyla çalışan kurumlar dışında fazla bir şey yapan yok” dedi.
Şikayetler de var
Kruvaziyer ile gelen turistlerin kenti çok beğendiklerini vurgulayan Demirtaş, “İzmir’den, İzmirlilerin misafirperverliğinden çok memnun ayrılıyorlar. Ama iyi yönlerimizin yanı sıra gemi şirketlerinden, turistlerden, gemi personelinden aldığımız şikayetler de var ve bunları çözememenin sıkıntısı içindeyiz. Standımıza gelerek bilgi alan engelli turistleri taşımaya yönelik araçlar, yol ve hizmetler çok yetersiz. Böyle olunca İzmir’i gezerken zevk almak yerine tam bir işkenceye dönen bu turlar, engelli turistleri mutlu edemiyor” dedi.
Turistlerin liman içinde sadece bir ATM bulunmasından, döviz bürosu ile eczane bulunmamasından şikayet ettiğini belirten Demirtaş, “Tüm modern kruvaziyer limanlarında gemi personeli için vakit geçirebilecekleri ayrı bir yer tahsis edilir, İzmir’de bu yok. Bundan dolayı gemi personelinden çok şikayet alıyoruz” diye konuştu.
Eksik hizmet
Avrupa’da çok yaygın olan bisiklet ve motosiklet kiralama hizmetinin hala daha verilemediğini ve günübirlik gelen yolculardan bu konuda yoğun şikayet ile talep olduğunu belirten Demirtaş, “Biz turistleri sadece taksilerle karşılıyoruz. Bazı turistler kalabalık gruplar halinde geldikleri için 15-20 kişilik gruplar halinde Vito veya Sprinter tipi arabalarla, kendi imkanları ile özel şoför ve rehber eşliğinde şehri veya şehir dışındaki tarihi mekanları gezmek istiyor. Üstü açık tur otobüslerini çok beğeniyorlar. Ama gemiden indiklerinde ‘Bu tur otobüslerinde Karşıyaka var mı?’ diye soruyorlar, Karşıyaka yok. Tarihi Asansör ve Kadifekale de tur rotasında yok. Özel otobüslerle günlük tur usulü Foça, Efes, Bergama, Çeşme, Karaburun ve plajlara gitmek istiyorlar. Şehirlerarası Otobüs Terminali yerine daha yakın bir mesafede bu tip otobüslerin kaldırılması daha etkili olabilir” dedi.
HAMAM ARIYORLAR
Turistlerin Türkiye ve İzmir’e geldiklerinin bilincinde olduklarını ve buna uygun talepleri bulunduğunu kaydeden Demirtaş, “Hepsi Türk Hamamı’nın ününü duymuş olarak geliyor. İzmir’de tarihi bir Türk hamamına gitmek istiyorlar. Ama turistleri gönül rahatlığı ile yönlendirebileceğimiz bir tane hamam yok. Deniz kenarındaki bir kente geldikleri için yakın bir noktadan, şehir içinden denize girmek istiyorlar. Şehir merkezinde plaj olmadığını öğrenince Urla ve Çeşme’ye gidiyorlar. Onlar için yapay plaj olabilir” diye konuştu.