Demir çelik ihracatçılarına devlet yardımları ve DİR eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Demir çelik ihracatçılarına devlet yardımları ve DİR eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2015 13:27

İZMİR'de, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği, "Devlet Yardımları ve Dahilde İşleme Rejimi (DİR)" Eğitim Programı'na ihracatçılar yoğun ilgi gösterdi.

Haberin Devamı

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından İzmir Mövenpick Oteli'nde düzenlenen "Devlet Yardımları ve Dahilde İşleme Rejimi" başlıklı eğitim programında konuşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Türk demir çelik sektörünün 15 milyar dolar ihracat hacmi ile Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 10'unu tek başına yaptığını, ülkenin kalkınmasında olmazsa olmaz sektörlerin başında geldiğini kaydetti. Türk demir çelik sektörünün, cevherde, kömürde, hurdada büyük oranda ithalata bağımlı olması nedeniyle, dış etkenlere açık bir konumda olduğunun altını çizen Şahin, "Türk demir çelik sektörü; Çin, Avrupa ve Amerika'daki her türlü gelişmelerden etkilenmektedir. Bu nedenle, girdi maliyetleri açısından avantajlı bir konumda olamayan sektörümüz, tüm bu olumsuz koşullara rağmen büyük özveri gerektiren bu meşakkatli yolda durmadan büyük bir azimle dünya pazarında rekabet etme gayretindedir. Bizler gerek bürokratlarımız gerekse sektör temsilcileri olarak aynı geminin yolcularıyız ve tek gayemiz ülkemize daha fazla nasıl katma değer sağlayabiliriz. Sektörümüzün ihracat ile ilgili karşılaştığı sorunların çözümü adına bu tarz eğitimlerin sıkça yapılması ve sektör temsilcilerimizin problemlerle boğuşmak yerine daha fazla pazar arayışında olmalarının zeminini hazırlayarak dünya pazarında hak ettikleri yerleri almalarının gayreti içerisindeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı dış ticaret uzmanları Onur Tekyıldız ve Engin Süren, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği üyelerine Dahilde İşleme Rejimi'nin dünyadaki rakipleriyle rekabette avantaj sağlayan yönleri hakkında sunum yaptı. Dahilde İşleme Rejimi'ni "Hariçten al, yurtiçinde işle, harice sat" olarak tanımlayan Ekonomi Bakanlığı uzmanları, Türkiye'de ihracatın yüzde 50'sinin Dahilde İşleme Rejimine konu olduğunu, bunun vergi avantajı sağladığını ifade etti. Uzmanlar, "Bu sistem dünyanın neresinde hammadde uygunsa onu oradan alıp, Türkiye'de işleyip katma değer kazandırıp ihraç etmeye ve Türkiye'ye katma değer kazandırmaya olanak sağlıyor. Örneğin, Türkiye dünyanın en pahalı buğdayına sahip ülkelerin başında geliyor. Ancak DİR ile getirilen buğdayın işlenmesi sonrasında un ihracatında dünya lideri konumuna gelmiş durumda" diye özetlediler.
eğitimin ikinci bölümünde ise, Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü Şefi Turan Özcan ve Ege İhracatçı Birlikleri Şube Müdürü İsmail Saydan, Ekonomi Bakanlığı'nın ihracatçılara sağladığı devlet yardımları ile ilgili ihracatçılara sunum gerçekleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!