Güncelleme Tarihi:
AFAD’ın verilerine göre bu yıl temmuz-eylül arasında büyüklüğü 4’ün üzerinde 10’a yakın, Kandilli Rasathanesi verilerine göre de 13 Eylül-7 Kasım tarihleri arasında merkez üssü İzmir olan 81 deprem oldu. Bunların 10’dan fazlası Menderes’in köylerinde. Ancak bu süre zarfında Dereköy Mevkisi’nde bulunan Menderes 1 No’lu Çadır Alanı’nda herhangi bir temizlik çalışması yapılmadığı gibi çöplere de yenileri eklendi.
Afet Yönetmeliği’ne göre deprem sonrası barınma ihtiyacını karşılamak için ayrılan çadırkent alanlarının bakımı, korunması ve temizliğinden bulunduğu ilçenin belediyesi sorumlu. İzmir’in 13 metropol ilçesinde valilik tarafından belirlenen 216 toplanma, 38 de çadır alanı bulunuyor. AFAD İl Müdürlüğü yetkilileri, düzenli aralıklarla belediyelerden yeni açılan alanlar ve daha önce belirlenen alanların durumları hakkında bilgi istediklerini, gerekli uyarıları yaptıklarını dile getirdi.
Tüm yetkilileri uyardık
Genel sorumluluk anlayışıyla hareket ettiklerini dile getiren Kaymakam Tahsin Kurtbeyoğlu, Menderes 1 No’lu Çadır Alanı ile ilgili olarak yetkili tüm kurumları uyardıklarını dile getirdi. Kurtbeyoğlu, “Braların bakımı ve temizliği belediyelerin sorumluluğunda. Biz de gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerek Menderes Belediyesi, gerekse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İZSU gibi alanda sorumluluğu olan tüm birimleri uyardık. İlçe jandarma komutanlığına da hafriyat dökenlerin yakalanması talimatını verdik. Hafriyat döktüğünü tespit ettiğimiz kamyonlar hakkında işlem yapılmasını istedik. Belediyenin zaman zaman alanda düzenleme yaptığını biliyoruz. Ancak çok büyük bir alan ve çok fazla hafriyat var” diye konuştu.
Eskiden kalma bir sorun ama üzerimize düşeni yapacağız
MENDERES Belediye Başkanı Bülent Soylu, sorunun ‘eskiden’ kalma olduğunu dile getirdi, şu açıklamayı yaptı: “Geçmişte konuya sırtını çeviren, görmezden gelenler yüzünden şu an bu hale gelinmiş, ne yazık ki istenmeyen bir durum söz konusu. Belediyemize bizim dönemimizde yapılan yazılı bir uyarı yok. 2013’ün ağustos ve eylül ayları ile 2014’ün Şubat ayında alanda yaşanan sıkıntıyla ilgili ilçe kaymakamlığımızdan yazı ile bildirimler mevcut. Dönemin yetkilileri gerekli çalışmanın yapılacağı yönünde cevap verse de herhangi bir çalışma yapılmadığı gibi moloz dökümüne de göz yumulmuş. İlçe kaymakamımızla bir araya geldiğimizde sözlü olarak bu konu dile geldi.
Mücadeleye devam
Zaten biz göreve geldiğimizde ilk yaptığımız işlerden biri de bölgemizde başıboş bırakılan moloz dökümüne karşı çalışma yapmak oldu. Zabıta ekiplerimizle bu konuya karşı adeta savaş açtık. Tabii bizim almış olduğumuz önlemlerle sorun aşılamaz. Vatandaşlarımız da duyarlı olmak zorunda. Bunun önünü kesmek için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Alanın temizlenmesiyle alakalı da belediye olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Uzun yıllar soruna sessiz kalınması bizim işimizi zorlaştırıyor. Belediyemizin durumu ortada. Bünyemizdeki ekip ve ekipmanla ilçemize hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Hizmeti verirken bir de üzerine eski sorunlar eklenince çalışmamız zorlaşıyor. Aldığımız önlemlerle şimdilik alana moloz dökümünü engelledik. Bundan sonra bölgenin eski haline getirilmesi için çalışacağız.”