Güncelleme Tarihi:
Atı alan Üsküdar'ı geçti diye bir şey yok. Gecikmiş de olsa bir yerden başlamak gerekiyordu. Bu başlangıcın sonuç doğurması için hep birlikte mücadele edelim" dedi.
Konak-Yeşildere Tüneli gerekçe gösterilerek, kamulaştırılmak istenen İzmir'in tarihi semti Damlacık'ın geleceği Konak Belediyesi'nce düzenlenen ve semt sakinlerinin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütlerinin de içinde yer aldığı geniş katılımlı bir forumla ele alındı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş öncülüğünde Damlacık Parkı'nda gerçekleşen geniş katılımlı açık hava toplantısına mahalle sakinlerinin yanı sıra Jeoloji, İnşaat, Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası'nın da aralarında yer aldığı birçok sivil toplum kuruluşunun temsilcisi ve vatandaşlar katıldı. Moderatörlüğünü Gazeteci Hasan Tahsin'in yaptığı forum öncesi Konak Belediyesi'nce hazırlanan 'Bi Damlacık İnsaf' adlı kısa film gösterimi yapıldı. Damlacık'ın tarihiyle mahalle sakinlerinin yaşadığı çileyi anlatan film büyük beğeni topladı.
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, forum öncesi yaptığı açılış konuşmasında AKP'nin 'Çılgın Proje' diye duyurduğu Konak Tünelleri yüzünden bir mahallenin yok edilme riskiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Damlacık'ın İzmir'in kalbi olduğunu belirten Pekdaş, Konak'ın en gözde yerinin bir trafik kaosu içinde değersizleştirilerek, rant için el değiştirilmek istendiğini savundu. Jeolojik etütleri yapılmadan, ÇED raporları alınmadan, ihalesi bile olmadan tünel kazı işlemlerinin başlatıldığını dile getiren Pekdaş, "Konak Tünelleri'ne bütün sivil toplum kuruluşları, odalar ve belediyeler başından beri karşı çıkmıştı. Tüneller kazılmaya başlandığında ben de İzmir Barosu Başkanı'ydım, herkes gibi biz de tepkimizi göstermiştik" dedi. Konak Tünelleri'nin sadece Damlacık'a değil 2.5 kilometrelik hattın geçtiği bölgenin tümünü tehdit ettiğini belirten Pekdaş, "Hiç hesabı yapılmamış bir yol, ama başka türlü hesaplar yapılmış. İzmir'in rantına göz dikmek, kalbine bıçak saplamak istiyorlar. Burası 1 ve 2. derece tarihi sit ancak, 'Sit bizi ilgilendirmez' diyen bir bakan, bu kenti sevebilir mi?" diye konuştu.
DAMLACIK'I BIRAKMAYIZ
Pekdaş'ın konuşmalarının ardından söz alan Damlacık sakinleri de tünele olan tepkilerini dile getirme fırsatı buldu. Naime Yazıcı, "Biz evlerimizi terk etmiyoruz. Eğer çok istiyorlarsa onlar evlerini boşaltsınlar. Biz onlara kira ve taşınma yardımı da yaparız" dedi. 30 yıldır Damlacık'ta yaşayan Gülşen Türcan ise, Damlacık'ın komşuluk ilişkilerine vurgu yaparak, "Biz apartmanda yaşamak nedir bilmeyiz. Biz burayı seviyoruz ve terk etmeyeceğiz. Belediyemizin önclüğünde hareket etmek istiyoruz" diye konuştu. Sırayla söz alan diğer mahalle sakinleri de tünel inşaatına tepkilerini dile getirdi. Yıllardır çektikleri çileyi anlatan Damlacıklılar, tüm zorlamalara rağmen evlerinden çıkmayacaklarını, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar gideceklerini söyledi.
BU DAHA BAŞLANGIÇ
Gece geç saatlere kadar süren forumun kapanışında tekrar söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, düzenlenen toplantının bir başlangıç olduğunu, Damlacık'ın kurtuluşu için mücadelenin süreceğini söyledi. Pekdaş, forumda yönetiminin Damlacıklılardan oluştuğu bir dernek kurulması için karar alındığını hatırlatarak, "Bu dernek aracılığıyla şikayetler yapılabilir, dava açılabilir ve maliyeti de paylaşılır. En kısa zamanda bir hazırlık yapacağız. Damlacık için bir birim oluşturacağız ve Karayollarına ihtar göndereceğiz. Çünkü kamu kurumları her işleminde hukuka uygun davranmak, insan haklarına uygun uygulama yapmak zorunda. Bu tünel İzmir trafiğini felç edecektir. Atı alan Üsküdar'ı geçti diye bir şey yok. Gecikmiş de olsa bir yerden başlamak önemlidir. Bu başlangıcın sonuç doğurması için hep birlikte çalışalım" dedi.