Güncelleme Tarihi:
SON 10 yılda ihracatını yüzde 4442 gibi rekor bir düzeyde geliştiren kanatlı sektörü, dünya sofralarını süsleyen sağlıklı protein kaynağı pilicin Türk sofralarında daha fazla yer bulması için tanıtım atağına geçmeye hazırlanıyor. Sektör Türkiye’de kişi başı 19 kilogram olan piliç eti tüketimini 40 kilograma çıkarmayı hedefliyor.
Yıllık 4 milyar dolar ciroya sahip, kanatlı sektörü yapılan ihracat atakları ile başarısını sürdürmüyor. Son yıllarda özellikle ihracatını Ortadoğu ülkelerine kaydırmaya başlayan sektör, yapılan anlaşmalarla Uzakdoğu ve Balkan ülkelerini de ihracat listelerine eklemeye başladı.
kaalmi
Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, “Son 10 yılda ihracatımız ciddi bir artış gösterdi. 2002 yılında toplam kanatlı eti ihracatı 12 milyon dolar iken, bu rakam 2012’de 567 milyon dolara ulaştı. Bu yıl ihracatın 675 milyon dolara, 2023’te ise 2 milyar 88 milyon dolara çıkması hedefleniyor” dedi.
50 ülkeye gidiyor
Türk piliç etinin kalite ve lezzetinin yurt dışında oldukça beğenildiğini ifade eden Kızıltan, şöyle devam etti; “Şu an ülkemizden 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Amacımız ihracat yaptığımız ülkelerde marka bilinirliliğimizi artırırken, AB ülkelerine yapılması planlanan ihracat ile de global pazarda hak ettiğimiz konuma gelmektir.”
Türkiye’deki piliç eti tüketimi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Kızıltan, “Maalesef ki ülkemizde piliç eti tüketimi diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça düşük kalıyor. Ülkemizde kişi başı tüketim 19 kilogram iken, bu rakam Amerika’da 43, Brezilyada 42, Çin’de ise 37 kilogram civarında. Birlik olarak iç piyasadaki tüketimi artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Kanatlı Tanıtım Grubu iç tanıtıma da yoğunlaşacak” şeklinde konuştu.
Önemli besin
Ülkemizdeki piliç eti tüketiminin yetersiz olduğunu ve sağlıklı beslenmede önemli bir besin maddesi olan bu ürünün insanların en kolay ve en ucuz şekilde ulaşabildiği zengin protein kaynağı olduğunun altını çizen Ege Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, “Yumurta, değerleri açısından anne sütüne en yakın besin maddesi olduğundan çocuk beslenmesinde büyük önem taşır. Piliç eti de benzer besin değerlerini taşıyan bir protein kaynağı olduğu için sıklıkla tüketilmesinde yarar vardır. Her iki besin grubu da içerdiği zengin vitaminler açısından, çocukların gerek bedensel gerek de zihinsel gelişimlerinde etkilidir” dedi.