Güncelleme Tarihi:
BALIKESİR, 90 milyon liralık bal üretimini 180 milyon liraya çıkarmak için 714 hektar bal ormanı oluşturdu. Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, geçen yıl Arı Yetiştiricileri Birliği ile ortaklaşa “Arıcılık Çalıştayı” yaptıklarını, daha fazla üretim sağlanması için arıcıların istekleri doğrultusunda ormanlarda düzenlemeye gittiklerini belirterek, “Yeni oluşturulan arıcılık alanları ve Balıkesir’in doğal bitki örtüsü ildeki arıcıları bal üretiminde ülke liderliğine yükseltecek duruma geldi” dedi. Ateş, Balıkesir’in coğrafi konumu nedeniyle kuzeyde Bandırma, Kapıdağı ve Gönen civarında Karadeniz iklim karakterini, Ege kıyısında Edremit, Kazdağı’nın batısı, Madra Dağı’nın güneybatısında Akdeniz iklim karakterini, doğusunda da Dursunbey Alaçam Dağları’nda karasal iklim karakterini gösterdiğini söyledi. Bu iklim özelliklerinden dolayı Balıkesir ormanlarının, zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu ifade eden Ateş, “Arıcılığa uygun türlerden, Kestane ve Ihlamur yoğun şekilde yayılış göstermektedir” dedi.
Ormana zarar vermeyin
Ateş, arıcıların daha iyi bal elde etmesi, ekonomiye daha büyük katkı sağlaması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini, beş yeni proje ile 714 hektar bal ormanı oluşturduklarını söyledi. Ateş, Yapılanlarla yetinmediklerini, bozuk orman alanlarını da arıcılık için uygun kestane, ıhlamur, erguvan, akasya, sofora, sandal, pürençalısı, güveykandili, davulga, karaçalı, badem, ahlat gibi çiçekli ağaç, çalı ve otsu türler ile bitkilendirdiklerini belirtti. Ateş, arıcılar için yapılan bu çalışmalarda karşı tek isteklerinin ormanın korunması olduğunu dile getirerek, “Çalışmalarımızdan sonra arıcılar bir yerine üç kez bal alabilecek. Bizim tek isteğimiz, çiçek mevsimi bittiğinde, otlar kuruduğunda, kovanlardan bal almak için tütsü yaparken dikkat etmeleri. Eğer tütsü esnasında kuru otlara bir kıvılcım sıçrarsa, emekler heba olur. Tek isteğimiz dikkat” diye konuştu.