Dağ taşa zeytin dikin

Güncelleme Tarihi:

Dağ taşa zeytin dikin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2007 20:10

Dünyada zeytinyağına olan talep hızla artıyor. Fiyatlar tırmanıyor. Ege’de, Marmara’da, Akdeniz’de milyonlarca dönüm boş arazi var. Uzmanlar uyarıyor: Asırlar boyu yaşayan zeytin dikin, gelecek nesilleri de kurtarın.

Dağ taşa zeytin dikin
ZEYTİN ve zeytincilik son yılların yükselen trendi. Sağlıklı yaşam programlarının ortak tavsiyesi. Kolesterolü artanların, kalbiyle sorunu olanların sevgilisi. Tanesi kahvaltıların, yağı yemeklerin lezzeti. Dalı barışın, gövdesi ölmezliğin simgesi.Bu kadar çok özelliği olan bir ağacın kitabını yazan, dahası yaz günlerinde beş bin kişiye okutan Esat Bülbül’ü karşımızda bulunca bir söyleştik, pir söyleştik. İşte size yağlı sohbetten notlar:Zeytin kitabı yazmak nereden aklınıza geldi?Ben Bergamalıyım. Zeytin ağaçlarının gölgesinde büyüdüm. Yüksek öğrenimimi tamamlayınca zeytin ticaretine başladım. İşim gereği de yurtiçi ve dışında zeytincilikle ilgili toplantı, panel ve sempozyumların daimi takipçisi oldum. Bu bilgileri bir dosyada topladım. Her konuyla ilgili resimleri bizzat gidip yerinde çektim. Ege Üniversitesi Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün hocalarının incelemesine sundum. "Çok güzel olmuş" övgüleri alınca bu bilgileri herkesle paylaşmak istedim. Böylece Her Yönüyle Zeytincilik kitabı doğdu. D&R’larda, Kipa’da büyük kitapevlerinde vitrine çıkan kitabımız kısa sürede 5 bin sattı.OTORİTE TAVSİYESİBirçok önemli eserin kısa sürede ulaşamadığı tiraja Zeytincilik kitabının ulaşması sizde nasıl bir duygu oluşturdu?Bu satış rakamları beni çok kamçıladı. Ege, Ankara, Harran üniversiteleri ziraat fakültelerinde yardımcı ders kitabı olarak okutulmaya başlandı. İhracatçılar Birliği’nin İzmir Çalıştayı’na katılan ve dünya zeytin otoritesi kabul edilen İtalyan Bari Üniversitesi Profesörü Dr. Franco Nigro kitabı mükemmel buldu. Nigro, "Bu kapsamda hazırlanmış zeytincilik kitabı yok. Bunu İtalyanca yayınlayalım. Hatta İngilizce’ye çevirip dünyaya yayalım" dedi. Bu bize büyük bir motivasyon oldu. Ve hemen hazırlıklara başladık.YOKSULLUĞU BİTİRİREge İhracatcılar Birliği Üyesi zeytinci yazar Esat Bülbül Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerindeki boş hazine arazilerinin zeytin üreteceklere verilmesi gerektiği belirtti. Dünyada zeytinyağına olan talebin hızla arttığını vurgulayan Bülbül, asırlar boyu yaşayan zeytinin, çiftçisinden sanayicisine, işçisinden ihracatcısına kadar herkese gelir kapısı olacağını belirtti.ARAZİ DENETİMİArazi tahsisinin hiç kimseye peşkeş çekmeden çok rahat bir şekilde düzenlenebileceğini de belirten Bülbül, "Zeytin dikenler denetlenir. Bir yıl içinde dikmeyenlerin arazileri geri alınır. Dikilen zeytinlikler kontrol altında tutulur. Bu işi ciddi yapanlara devam eder, kötü niyetliler elenir. Zaten en uzun tahsis 29-49 yıl oluyor. Ondan sonra tüm zeytin ağaçları devlete kalıyor. Buraları her yıl birilerine kiralayıp devlete trilyonlarca lira kazandırmak mümkün. İşçilik, çiftçilik, makine, gübre, ilaç ve ürünün ekonomiye katkısı da Türkiye’ye ayrı bir kazanç olur" dedi.Biz 1 litre Yunan 25 litre zeytinyağı tüketiyorTürkiye’nin zeytincilik için çok verimli arazileri olmasına rağmen çok geride olduğu belirtildi. Şu an Türkiye’de 150 milyon zeytin ağacının olduğunu belirten Ege İhracatcılar Birliği Üyesi Esat Bülbül, "Atıl durumdaki arazilere milyarlarca ağaç dikmek mümkün. Bu ağaçlar Türkiye’ye asırlar boyu ürün verir. Zeytin ve zeytinyağından milyar dolarlar kazanabiliriz" dedi. Komşumuz Yunanistan’da kişi başına 25 litre, bizde ise 1 litre yağ tüketildiği de vurgulayan Bülbül, "Sadece bu veri bile bizim nerede olduğumuzu gösteriyor. Vakit geçirilmeden zeytinciliğe gerçekten gönül verenlere destek olunmalı, dikim yapacakların önündeki engeller kaldırılmalı" dedi. Zeytinimizin yüzde 75’ini haşere yiyorZeytin yetiştirmenin çok ince püf noktaları olduğu belirtildi. Zamanında yapılmayan ilaçlamanın hem ürün kalitesinin hem de verimin düşmesine neden olduğu ileri sürüldü. Yağ veriminde yüzde 75 kayba neden olan zeytin sineğiyle biyolojik ve kimyasal mücadele etmek gerektiğini belirten zeytin ihracatçısı Esat Bülbül, "Bu böcekler kışı toprağın altında geçiriyor. Havaların ısınmasıyla zeytine sıçrayıp ürünün büyük bölümünü içten içe yiyip bitiriyor. Kalan üründen çıkan yağın asidi de çok yüksek oluyor. Onun için ilaçlamaların doğru şekilde ve zamanında yapılması gerekiyor" dedi.BEKLERİZYıllardır akarsular akıyor, biz bakıyoruz.Kuraklık kapıya geldi dayandı. Biz şimdi feryat ediyoruz.Zeytin dikilecek, milyonlarca dönüm arazimiz var, eli kolu bağlı oturuyoruz.Güneydoğuyu mayına, madenleri yılana çıyana emanet ettik bekliyoruz. Ondan sonra da borca borç ekliyoruz.Biz bu kafayla gidersek eğer, "Bu memleket nasıl kurtulur ?" edebiyatına daha çok ciltler ekleriz.*Fosil kaynaklar biter bekleriz.Yenilenebilir enerji elimizin altında, bekleriz.En genç nüfus bizde, yaşlı AB’den medet bekleriz.Vergi kaçakları artar, bekleriz.Kayıt dışı artar, bekleriz.İşsizlik patlar, bekleriz.Türkiye bunalıyor, mikroplar arttı. Biz şimdi de kurtulmak için mart karını bekleriz. (İ. IRMAK)
Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!