Güncelleme Tarihi:
Kemal Nehrozoğlu, görevinin son gününde Kutlu Aktaş Barajı suyunu uygun fiyattan belediyeye satarak yıllardır kavrulan Çeşme'yi kurtardı.
ÇEŞME'nin Alaçatı beldesi sınırlarında geçen yıl tamamlanan Kutlu Aktaş Barajı suyu için İl Özel İdaresi'nin 37 centten başlattığı pazarlık, Çeşme ve Alaçatı Belediyelerinin fiyatı yüksek bulması üzerine bir türlü sonuçlandırılamadı.
Valilik önce 25 cent dedi
VALİLİK önce barajın maliyetinin karşılanamayacağını belirterek fiyatta direndi, daha sonra 25 centte anlaşılmasını istedi. Vatandaşlar imza kampanyası düzenledi, anlaşmazlığı protesto etti. Çeşme Belediyesi, dağıtım hattındaki kaçakları öne sürerek, suyu 17 centten almak istedi.
İki başkanla görüştü
SATIŞIN tıkandığı sırada, Ankara'ya atanan Kemal Nehrozoğlu, İzmir Valiliği'nin son gününde, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ve Alaçatı Belediye Başkanı Remzi Özen'le görüştü. Barajdan metreküpü 23 centten (142.600 lira) sabit fiyata su verilmesi için anlaşma sağlandı.
1.5 milyon dolar yatırım
PARA, dolar kuru her yıl 1 Ocak'taki fiyatı sabitlenerek ödenecek. Görüşmede bölgedeki termal suyun otellere verilmesini sağlayacak 1.5 milyon dolarlık yatırıma da karar verildi. Belediye arazisi üzerine yapılacak yatırımı Turizm Bakanlığı, Valilik ve otelciler ortaklaşa gerçekleştirecek.
Metreküp fiyatı 1 dolar olacak
13 milyon metreküp kapasiteli Kutlu Aktaş Barajı'nda biriken 9 milyon metreküp rezervin bu yıl 3 - 4 milyonunun kullanılması bekleniyor. Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, ‘‘23 centlik fiyat bir yılda 142.600 liraya sabitlenerek anlaşma yapılacak. Dolar kurunun sabitlenmesi bir avantaj. Ancak, kayıp ve kaçaklarımız nedeniyle suyun bize maliyeti 69 cente geliyor’’ dedi. Suyun tonunu 1 dolardan sattıklarını söyleyen Tütüncüoğlu, tarifeyi değiştirmeyeceklerini bildirdi. Alaçatı Belediye Başkanı Remzi Özen ise anlaşmayı sezon öncesinde yapmaktan mutlu olduklarını söyledi.
İlk aşamada 10 otele su
TURİZM Bakanlığı ve otelcilerin yatırımına ortak olacağı Özel İdare'nin gerçekleştireceği termal su projesi 6 ay ile 1 yıl arasında tamamlanacak. İlk aşamada 10 otele termal su verilecek. Turizm sezonu çok kısa olan Çeşme'nin sezonunu uzatacak çok önemli projenin önümüzdeki yıllarda diğer tesislere de yaygınlaştırılması planlanıyor. Halen 35 ile 45 marklık fiyatlarla turistin konakladığı Çeşme'de termal suyun kullanılmasıyla daha yüksek fiyatlarla müşteri bulma olanağı de elde edilecek.
SON İCRAAT: Kemal Nehrozoğlu, görevinin son gününde Kutlu Aktaş Barajı'ndan Çeşme ve Alaçatı'ya su verilmesini sağladı. Nehrozoğlu'nun girişimiyle bölgedeki termal suyun otellere verilmesini sağlayacak 1.5 milyon dolarlık yatırıma da karar verildi. Nehrozoğlu dün saban Adnan Menderes Havalimanı'ndan Ankara'ya uğurlandı, İzmir'le vedalaştı.