ÇÖMÜ'den rahatlatan açıklama

Güncelleme Tarihi:

ÇÖMÜden rahatlatan açıklama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2014 01:37

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) yönetimi, geçen cumartesi günü meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki Gökçeada depreminin, üniversite binaları üzerindeki etkisini değerlendirdi. Toplantıya Yapı İşleri Daire Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Güven Ünal da katıldı. Tedirgin olan bazı öğrenciler, üniversite binalarında bir hasarın söz konusu olmadığının açıklanması üzerine rahatladı.

Haberin Devamı


Değerlendirme sonrasında açıklama yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, depremin olduğu ilk anlardan itibaren görevlilerinin binaları gezerek, gerekli incelemeleri yaptıklarını belirtti. Şu ana kadarki incelemeler sonucunda bazı binalarda sıva çatlaklarının oluştuğu ve belli yerlerde dökülmelerin meydana geldiğinin görüldüğünü belirten Rektör Laçiner, "Ancak inceleme heyeti binalarımızda herhangi bir kolon ya da taşıyıcı hasarı ile karşılaşmamıştır. Uzmanların verdiği bilgilere göre, deprem nedeniyle binalarımızda ciddi, belirgin bir hasar meydana gelmiş değildir. Buna Anafartalar Kampüsü'ndeki Eğitim Fakültesi binaları da dahildir" diye konuştu.


BAZI BİNALAR YENİ MEVZUATA UYGUN DEĞİL
Buna rağmen günümüz standartlarına uymayan binaları yenileme çalışmalarına 3 yıl önce başladıklarını da belirten Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, "2011 yılında Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Meslek Yüksek Okulu, Gelibolu Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Biga Meslek Yüksekokulu binalarını öncelikli olarak yenileme kararını aldık. Bu ÇOMÜ'nün stratejik hedefidir. Saydığımız binaların tamamı 1999 depremi öncesinde yapılmıştır ve günümüz deprem mevzuatına uymamaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki Çanakkale'de ve Türkiye'de binaların önemli bir kısmı bu durumdadır. Buna rağmen bu binalarımızı işlevsel açıdan ve güvenlik yönüyle ideal düzeyde bulmadığımızdan söz konusu binaların yenilenmesi için ilgili bakanlıklar ile yazışmalar sağlanmış, ancak yenileme işleminin bu şekilde uzun süre alabileceği endişesiyle alternatif kaynaklara da yönelinmiştir. Bu çerçevede İlahiyat Fakültesi binası tamamen yıkılmış ve fakülte yeni yapılan binalara alınmıştır. Meslek Yüksekokulları binası ise bu yıl boşaltılmış ve öğrencileri ile personeli yeni yapılan binalara taşınmıştır. Eski bina ise bu hafta yıkılacaktır" dedi.
Rektör Laçiner, yeni yapılan binalarda herhangi bir çatlak dahi oluşmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Elbette eski binalarımıza kefil olacak halimiz yok. Çanakkale deprem bölgesi ve risk her zaman var. Deprem Çanakkale'nin ortak sorunu. Çünkü bina stoklarının önemli bir kısmı 1999 öncesi, eski mevzuata göre yapılmış binalar. Bu depremde bina açısından özellikle Eğitim Fakültesi binalarından çok şikayet gelmiştir. Oluşan sıva çatlakları ve dökülmeleri bazı öğrencilerimizi ve bazı öğretim elemanlarımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Yerinde yapılan çeşitli incelemeler sonucunda uzmanlar kolonlarda herhangi bir soruna rastlamamıştır. En riskli kolonların dahi hiçbir sorun yaşamadığı uzmanlarca tespit belirtilmiştir. Öğrencilerimizin 'kolon kırılması, çatlağı' olarak bizlere ihbar ettiği C Blok'taki bir hasarın ise kolon üzerinde daha sonradan açılan bir kanalın üzerindeki sıvaların dökülmesi olduğu, herhangi bir hasar veya hareketlenme olmadığı belirtilmiştir. Diğer noktalardaki çatlak ve dökülmelerin de tuğla duvarların sıvalarının dökülmesi olduğu bizlere iletilmiştir. En büyük çatlak ve dökülmenin ise binaların birleşim yerlerinde, delitasyonlarda olduğu, bunun sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu söylenmiştir. Bunlar uzmanların görüşleridir. Ayrıca eski rektörlük binasının bacalarının kullanılmama ve eskimeye bağlı olarak deforme olduğu, bu nedenle Cumartesi günü depremde bir bacanın bir kısmın bahçeye düştüğü görülmüştür. Tüm bu veriler incelendiğinde uzmanların bize belirttiği, deprem öncesine göre Üniversite binalarının kayda değer bir hasar almadığı şeklindedir."
En geç 2015-2016 döneminde ÇOMÜ'deki eski binaların yenileneceğini ifade eden Rektör Laçiner, "2014 Eylül ayına kadar bu hedefimizin yüzde 75'ine ulaşmış olacağız. 2011 yılında alınan binaları yenileme kararı üniversiteye büyük maddi ve manevi yükler getirmesine rağmen, deprem bölgesinde oluşumuz nedeniyle bu kararın isabetli olduğu anlaşılmaktadır. Yeni yapılan binalarımızda ise 1999 öncesi binalara göre demir ve çimento kalitesi başta olmak üzere yüzde 300'e varan, hatta bazı binalarda 15 mislini bulan yüksek standart kullanılmaktadır. Son 3 yılda bina kapasitemiz 210 bin metrekareden 500 bin metrekareye yaklaşmıştır. Başka bir deyişle 19 yılda ulaşılan bina stoku 3 yılda aşılmış, riskli görülen bazı binalar da bu arada yıkılmıştır. Bu çalışmaların devam etmesi halinde 5 yılda ÇOMÜ 270 bin metrekare kapalı alana ulaşacak ve yapı stoğunu program dahilinde yıkılan binalara rağmen 2011'e göre 3 misline çıkarmış olacaktır" dedi.
Tüm öğrenci ve personele de çağrıda bulunan Rektör Laçiner, "Eğer bizim göremediğimiz dikkatlerden kaçan, deprem nedeniyle oluşmuş bir hasar, bir yer olduğunu düşünüyorsanız lütfen Rektörlüğümüze, Genel Sekreterliğimize, Yapı İşleri Daire Başkanlığı'na ihbarlarınızı iletin. Yerinde incelemeler ile sizlere gerekli bilgiler verilecektir. Şu ana kadar e-posta, facebook ve twitter gibi araçlarla bizlere iletilen tüm fotoğraflar yerinde incelenmiş ve inşaat mühendisleri ve diğer uzmanlar hiçbirinde deprem kaynaklı ciddi bir değişime rastlamamışlardır" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!