Güncelleme Tarihi:
Sıcaklık değerlerinin yükselmesi ve Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi üzerine Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, vatandaşlara çeşitli uyarılar yaptı. Risk grubuna giren hastaların gerekmedikçe dışarı çıkmamasını isteyen Tay, "Yaşlılar, küçük çocuklar, kronik hastalığı olanlar, kalp damar hastaları, tansiyon hastaları, solunum hastaları risk grubunda. Risk grubunun özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu ve nem oranının arttığı günlerde, gün ışıklarının en dik geldiği 12.00-16.00 arasında, gerekli olmadıkça dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Bu sıcak havalarda ve bu saatlerde diğer vatandaşlarımızın da gerek giyimlerine gerek yediklerine dikkat etmeleri gerekir" dedi. Sıcak havalarda nasıl giyinilmesi gerektiği konusunda da bilgi veren Dr.Tay, özellikle pamuk, keten ve yün gibi doğal liflerden yapılmış, havalandırma ve ter emme kabiliyeti yüksek kumaşlardan yapılmış elbiseler giyilmesini önerdi. Tay, "Lastik, kemer gibi vücudu sıkan eşyaların kullanımından ve vücuda yapışan streç tarzı giysil
erden kaçınılması gerekiyor" diye konuştu.
ORUÇ TUTANLAR DİKKAT ETSİN
Ramazan ayının en sıcak günlere denk geleceğini ve oruç tutma süresinin uzun olacağını hatırlatan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Tay, "Sıcakların artmasıyla birlikte açlık süresinin de daha uzun olmasından dolayı bu dönem de oruç tutmak sıkıntı yaratabilir. Aç kalınan süre daha uzun olacak" diye konuştu. Sıcaklara bağlı olarak sıvı kaybının da fazla olacağını belirten Dr. Tay özellikle şeker ve tansiyon hastaları ile gebe ve emziren kadınların dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Tay, "Gerektiği takdirde oruç tutmamalı. Bunların yanı sıra küçük yaştaki çocuklar böbrek ve karaciğer hastaları oruç tutmamalı. Eğer oruç tutacaklarsa da mutlaka doktorlarından izin almalı" dedi. Tay, oruç tutulan dönemde sıvı kaybına dikkat edilmezse halsizlik, kas krampları, çarpıntı, ateş çıkması gibi bulgular oluştuğunu, daha fazla su kayıplarında tansiyon düşmesi ve bayılma gözlenebileceğini söyledi.
İFTARA KAHVALTILIK İLE BAŞLAMALI
Aşrı sıcaklarda oruç tutulurken yemeklere de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr Tay, "İftarda bir kerede çok miktarda yemek yememeli, yağlı, baharatlı, tuzlu ve soslu yemeklerden kaçınılmalıdır. İftarda oruç hafif sulu yiyeceklerle ve kahvaltılık benzeri yiyeceklerle açılmalı ve bir kerede çok miktarda yenilmemelidir. Onun yerine iftardan bir iki saat sonra yine bir miktar yenilmelidir. Yatmaya 1-2 saat kala bir meyve yenilmesi hem enerji bakımından hem de içerdiği sıvı miktarı bakımından önemlidir" dedi. Sahur zamanına bir saat öncesinden kalkılıp sıvı besinler alınması gerektiğini ifade eden Dr. Tay, ağır hayvansal besinlerden uzak durulmasını, balık ve tavuk türü hayvansal besinler tüketilmesinin uygun olacağını söyledi.