Çok önemli konuklar

Güncelleme Tarihi:

Çok önemli konuklar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

14. ULUSLARARASI İzmir Festivali, en yoğun haftasına girdi. Çin Hainai Rans Topluluğu bugün saat 21.30'da Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda sahneye çıkacak.

YARIN Efes Antik Tiyatro'da Leipzig Gewandhause Bach Orkestrası, ölümünün 250. yıldönümü nedeniyle tüm dünyada anılan Bach'ın en sevilen eserlerini yorumlayacak. Bach'ın uzun yıllar yaşayıp en güzel eserlerini bestelediği Leipzig'de kurulan orkestra tüm dünyada yorumlarıyla ünlü. Çok değerli iki sanatçının, Shlomo Mintz ve Maxim Vengerov'un solist olarak katılacağı konser, müzik şöleni olarak geçecek.

ÇAĞDAŞ yorumlarıyla dünyanın sayılı solistleri arasında yer alan Mintz ve Vengerov, tarihi çalgılar kullanıyor. Örneğin kemancı, viyolonist ve orkestra şefi olan 1957 doğumlu Mintz, Efes konserinde 1696 yapımı Carlo Giuseppe Testore viyola ve Guarnierius Del Gesu keman çalacak.

İLK orkestralı konserini 6 yaşında, Çaykovski ve Pagannini eserlerini yorumlayarak veren Vengerov ise 1974 doğumlu. Çağdaş yorumcular arasında ilk sıraları alan Vengerov da Efes konserinde, Barok dönemi kemanla iki eser çalacak. Vengerov diğer eserleri 1723 yapımı Antonio Stradivari ile yorumlayacak. Programda, Bach'ın Üçlü Konçertosu, Solo Keman için Sol Minör 1. Sonatı, Solo Keman için Partita'sı, Mi Majör Keman Konçertosu ve İki Keman için Konçertosu var.

Barış ve sevgiye çağrı

3 Temmuz akşamı yine Efes'te Şef Ronald Konetchy yönetimindeki Waterbury Korosu ve Orkestrası, ‘‘Uygarlıklar Kavşağında Gezici Ozanlar’’ adlı farklı bir program sunacak. Çok yetenekli solist ve vokallerin renklendireceği konserde 5 bin yıl önceden kalan, dünyanın ilk şarkısı kabul edilen bir Sümer Duası'ndan çağdaş Türk bestecilerinin eserlerine kadar geniş bir yelpazede barış, sevgi, dostluk şarkıları seslendirilecek.

Meryemana Evi'nde tören

WATERBURY Korosu'nun 4 Temmuz'da Meryem Ana Evi'nde gerçekleştireceği, ‘‘Meryem Ana Evi'nde Bir Yıl dönümü Töreni’’ adlı etkinlik saat 17.00'de yapılacak. Havarilerin izinden kutsal hac yolculuğuna çıkan inançlı hıristiyanların da katılabilmesi için erkene alınan konserde, tüm dinlerin kutsal saydığı Meryem Ana'ya yazılmış şarkılar ve besteler seslendirilecek.

Lirik tarih

6 Temmuz gecesi saat 21.30'da İzmirliler yine Antik Tiyatro'da buluşacak. Dünya liderlerinin gösterisi Lirik Tarih, Efes'in muhteşem atmosferinde 14. Festival kapsamında sergilenecek.

1 - Shlomo Mintz, Moskova doğumlu. Çocuk yaşında İsrail'e göç eden Mintz'in keman, viyola ve orkestra şefi olarak başdöndürücü bir kariyeri var. Mintz, konserlerinde tarihi çalgılar kullanıyor.

2 - 26 yaşındaki Maxim Vengerov, çağımızın dahi yorumcularından biri. Vengerov, 1723 yapımı bir Stradivari ile barok dönemi bir keman kullanıyor.

Özay, Tekstil Sempozyumu’nda

DOÇ, Dr. Suhandan Özay, 16. Uluslararası Tekstil Sanatı Sempozyumu'nda (ITS 2000) Türkiye'yi temsil edecek. ITS 99'a onur konuğu olan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü Başkanı ve Moda Aksesuar Programı Sorumlusu Dokuma Sanatçısı Özay, bu yıl sempozyuma uluslararası on sanatçıdan biri olarak davet edildi. 6-15 Temmuz arasındaki etkinlikler, tekstil alanında da dünya sanatına katkıda bulunmayı amaçlayan 2003 yılının Avrupa Kültür Şehri seçilen Avusturya'nın Graz Kenti'nde gerçekleştirilecek. Graz Akademisi ve DEÜ Güzel sanatlar Fakültesi arasında akademik ve sanatsal bağların kurulması için çalışmalar yapmayı da amaçladığını söyleyen Özay, yapıtlarında, dokumanın köklü geleneğinin yeşerdiği Anadolu'dan yola çıkıyor. Deri ve renkli kültürün zengin malzemesini modern yaşamla birleştiren Özay, bu sergi için tasarladığı yapıtlarla Türkiye'nin adını bir kez daha uluslararası sanat platformuna taşıyacak.

Türkiye’nin ilk çocuk müzesi

İZMİR Devlet Resim Heykel Müzesi Koruma Derneği Başkanı Yıldız Şima ve Müdür Cahit Koççoban'ın gayretleriyle, ‘‘Uluslararası Çocuk Müzesi ve Çocuk İletişim Merkezi’’ kuruldu, ilk sergi sokakta yaşayan ve çalışan çocukların seramik eserlerine ayrıldı.

ŞİMA, derneğin sokakta yaşayan çocuklara için iki yıldır seramik kursu düzenlediğini belirtti, ‘‘Çocuklar, Şehitler Caddesi'ndeki rehabilitasyon merkezinin bahçesinde Sroptimist Kulüp'ün yaptırdığı kameriye için seramik saksı üretti. Çocuk Müzesi'in ilk sergisi de bu eserler oldu’’ dedi.

DAHA önce müzenin üst katında çocuklar için bir oda bulunduğunu söyleyen Şima, ‘‘Ama çocukların orada çalışması çok güçtü, orada korunan eserler açısından sakıncalıydı. 1 milyar liralık harcamayla müzeyi kurduk. Müzemizde ödüllü çocuk resimleri de yer alıyor’’ dedi.

Özel seramik kursu

İZMİR'de pek çok kişiyi seramikle tanıştıran ve başarılı öğrenciler yetiştiren Şima, temmuz ayının yarısından bir ay süreyle çocuklara seramik kursu açacaklarını duyurdu. 10 milyon lira bağışla her hafta salı ve çarşamba günleri kursa devam edecek ilköğretim çağındaki (6-14) çocuklar tatillerini, dünyanın en eski sanatı olarak bilinen seramiği öğrenecek. Müze olanaklarının kısıtlı olduğunu da hatırlatan Şima, deneme niteliğindeki ilk yaz kursuna 20 çocuk alabileceklerini de söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!