Güncelleme Tarihi:
İzmir’de dört yıldır çocuk istismarı konusunda bilimsel araştırma yapan Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Başkanı Canan Arıtman, Eylül Kafe’de düzenlediği basın toplantısında Ensar Vakfı’nda 45 çocuğun cinsel istismarıyla gündeme gelen ve siyasette polemik yaratan konuyu şu sözlerle değerlendirdi:
"Ülkemizin yakıcı gündemi cinsel istismar. Yürek yakıcı olgularla mantar gibi her yerden fışkırıyor. En masum, mağdur korumasız grup da cinsel istismara maruz kalan çocuklarımızdır. Sayıları da her geçen gün artıyor. Kesin rakamları bilmiyoruz böyle bir veri çalışması yok. Devlet rakamları biliyor ama mağdur çocuk sayısını da sır gibi saklamaya çalışıyor. Adli sicil kayıtlarına göre son beş yılda dava sayısında yüzde 50 oranında artış var. 10 yılda yüzde 125 oranında artış var. Çocuğun cinsel istismarında Türkiye dünya listesinde 3’üncü sırada. Her 6 erkek çocuktan 1’i cinsel istismara uğruyor. Uğrayanların yüzde 70’i 18 yaş altı. 11 yaşından küçüklerin oranı, yüzde 70. Rakamlar bu kadar vahimken ve devlet bu gerçekleri bilmesine rağmen devletin görevini yapmadığı ciddi yetersizlik içinde olduğu aşikar."
Canan Arıtman, cinsel istismar konusunun iktidar ve muhalefet arasında söylem yarışına dönüşmesine tepki göstererek, cinsel istismar yaşanan kurumların korunmasını da vahim bulduklarını ifade etti.
KARİKATÜRLÜ BROŞÜRE İZİN ÇIKMADI
Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Başkanı Arıtman, çocuk istismarı konusunda çocukların eğitimi için karikatürlü broşür hazırlayıp 2012 yılında İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı’ya sunduklarını ancak dağıtıma izin verilmediğini belirterek, konunun uzmanı 12 profesör tarafından hazırlanan broşürde ne sakınca görüldüğünü sorduklarında ’siz bize verin broşürleri biz dağıtırız’ yanıtı aldıklarını ifade etti. Arıtman, "Bu ’biz bunu dağıttırmayız’ demektir. Devletin engeline rağmen biz çocuklara ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.
Arıtman, Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Şeyda Aksel ve Doç. Dr. Türkan Yılmaz Irmak’ın Karşıyaka’da 100 öğretmenle yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Arıtman, öğretmenlerin yüzde 84’ünün çocuk istismarında eğitime ihtiyaç olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Öğretmenlerimizin hem eğitimleri hem de hizmet içi dönemde çocuk cinsel istismarı ile yetersiz bilgi aldıkları hatta bilgi almadıkları görülüyor. Öğretmenler bu konuda resmi kurumlara bildirim zorunluluğunu bilmiyor. Dört öğretmenden biri bilmiyor. Öğretmenlerin yüzde 27 branş, yüzde 22 sınıf, yüzde 51’i psikolojik danışman. Bu öğretmenlerin yüzde 67’si üniversitede çocuk istismarı eğitimi almadı. Çocuk istismarı ders konusu olmalıdır. Meslekte hizmet içi eğitim oranı yüzde 30. Öğretmenlerin yüzde 84’ü çocuk istismarında eğitime ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Öğretmenlerin yüzde 41’i çocuk cinsel istismarıyla karşılaştığını söylüyor. Öğretmenlerin okulda cinsel istismar karşılaşanların yüzde 30’u üç ve üzeri olguyla karşılaştı. Çocuğa karşı cinsel şiddetle 49 araştırma yapılmış sadece 28’nin yeterliliği var, gerisi yok."
"ÖĞRETMENE, DOKTORA, HAKİME ÇOCUK İSTİSMARI DERSİ VERİLMELİ"
Prof. Dr. Şeyda Aksel, çocuk istismarı eğitiminin öğretmenlere, hakimlere, avukatlara ve doktorlara verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
"25 yıldır bu konuda çalışıyorum. Seminerler hazırlıyorum. Çocukla ilgilenen kesimlerin bu konuda bilgi düzeylerinin çok kısıtlı ve az olduğunu biliyorum. Bu meslekleri yetiştiren fakültelerde çocuk istismarı dersinin çok daha kapsamlı olması gerekiyor. Öğretmenler aile ve çocuk mahkemesinde çalışan hakimler avukatlara bu bilgi verilmeli. Doktorlara 3- 6 saat arasında tıp eğitiminde veriliyor ama çok kapsamlı bilgi verilmesi gerekiyor. Öğretmenler önemli çünkü çocuklar yaşamlarının büyük bölümünü okulda geçiriyorlar. Öğretmenlerine daha çok açıklıyorlar. Öğretmenlerin ne yapacaklarını bilmeleri çok önemli."
"2- 7 YAŞ ARASI ÇOK TEHLİKELİ"
Prof. Dr. Aksel, cinsel istismarda 2-7 yaş arasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, çocuğa doğru cinsel eğitim verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Aksel, şu uyarılarda bulundu:
"Öncelikle sistem sorunumuz var. Çocuk istismara uğradığı zaman yetişkine ya da arkadaşına söylediği zaman bildirim zorunluluğu var. Karakola, jandarmaya bilgi verilmeli ya da 183 numaralı telefon aranmalı. Türkiye’de çocuk istismarı sayısının bilinmemesinin nedeni tek mercinin olmaması. Öncelikle merci sosyal hizmetler olmalı. Çünkü çocuğu korumalıyız. Sosyal hizmetler sisteminin güçlendirilmesi gerek. Daha çok uzman çalışmalı daha çok araç olmalı. Çocuk istismarıyla ilgilenecek tek yer gerekiyor. Önlem için uzmanları eğitmeliyiz, sistemi düzeltmeliyiz. Çocukları eğitmeliyiz. Çocuk cinsel istismarında 7 yaş altı yüzde 30’unu oluşturuyor. 2- 7 yaş arası çok tehlikeli ve kırılgan bir yaş. Çocuklara öncelikle çocuk hakları ve doğru cinsellik öğretilmeli. Cinsellik tabu ancak konuşulmalı anaokulundan itibaren cinsellik eğitimi başlanmalı. Ergenlik de dahil doğru cinsel bilgilerin verilmesi gerekiyor. Çok yeni vakalar geliyor. Arkadaşına yatıya gidiyor. 12 yaşındaki erkek çocuk arkadaşının babası tarafından gece cinsel tacize uğruyor. Kurumlardaki istismara gelince, Kuran kursu verme nedeni yoksul oldukları için iki kap sıcak yemek çalışsın, okusun diye. Biz çocuk yuvalarını yetiştirme yurtlarını boşaltmak istiyoruz. Çocuğun yeri ailenin yanı. Yoksul aileye evinde yardım edip çocuğu evinde yetişmesini sağlamak gerekiyor."