Güncelleme Tarihi:
Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Çocuk Nefrolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez, uzun ve yorucu bir tedavi gerektiren nefroloji ve diyaliz hastası çocuklara büyük özen gösterdiklerini söyledi. Sönmez, "Hastanede, çocuk nefroloji uzmanları, sadece erken tanı ve gerekli tedaviler uygulamakla kalmıyor, hastanede yatış veya poliklinikte bekleme sırasında, hasta çocukları birbirinden renkli etkinliklerle eğlendiriyor. Kimi zaman resim yapan, müzik dinleyen kimi zaman ders çalışan kimi zaman ise odalarındaki televizyondan çocuk programlarını izleyebilen çocuklar, palyaçolarla oyunlar oynayıp yüz boyama etkinliklerine katılıyor" dedi.
Hastanede görev yapan hekimleri gönüllülerin de yalnız bırakmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ferah Sönmez, "Çocukların yüzünü güldürmek için Kız Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencileri onlara makrome yaptırıyor, veterinerlik fakültesi binicilik kulübü ata bindiriyor ya da gönüllü topluluklar psikodramalar hayata geçirtiyor. Her yıl mart ayının 3'üncü perşembesi kutlanan Dünya Böbrek Günü'nde ise Türk Tıp Öğrenci Birliği gönüllüleri onlarla gün boyunca hoşça vakit geçiriyor" diye konuştu.
BUGÜNE KADAR 7 BİN ÇOCUK NEFROLOJİ HASTASI TEDAVİ OLDU
Çocuk nefroloji hastalarını, 1998 yılından beri izlediklerini ve bugüne kadar yaşları 0-18 yaş aralığında değişen 7 bin civarında böbrek ve idrar yolu hastalığı olan çocukları yatarak veya ayakta tedavi ettiklerini söyleyen Sönmez, "Adnan Menderes Üniversitesi, Sürekli ve Aletli Ayaktan Çocuk Periton Diyalizi Ünitesi'ni 1999 yılında, Çocuk Hemodiyaliz Ünitesi'ni ise 2000 yılında kurdu. Çocuk Nefroloji Bilim Dalı'nda bir profesör ve bir yardımcı doçent, bir çocuk nefroloji uzmanlık öğrencisi, diyaliz hemşiresi ve diyetisyen bulunuyor. Ana bilim dalında ilk olmak üzere, Çocuk Nefroloji Bölümü'nde yan dal uzmanlık eğitimi verilmeye başlanarak, şimdiye kadar dört çocuk nefroloji uzmanı yetiştirildi" dedi.
Çocuk Nefroloji Bölümü'nde tüm böbrek, idrar yolu ve mesane hastalıkları ve böbreği etkileyen bağ dokusu ve romatizmal hastalıkları izlediklerini ve randevu ile her gün hizmet verdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sönmez, Aydın ve Muğla'nın tek Çocuk Diyaliz Ünitesi'nin Adnan Menderes Üniversitesi'nde olduğunu belirterek şunları söyledi:
"İlk başvurular da geldikleri gün bekletilmeden Genel Pediatri Polikliniği ve çocuk acil servisinde Çocuk Nefroloji Uzmanlarının bilgisi veya gözetimi dahilinde değerlendiriliyor. Tüm hastaların idrarları bölüm hekimleri tarafından değerlendirilip, gereken hastalara böbrek ve deri biyopsileri yapılabiliyor. Cerrahi girişim gereken durumlarda Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı gereken girişim ve ameliyatları yapıyor, bu tür hastalar ayrıca radyoloji ve nükleer tıp bölümlerinden de ilgili hekimlerin katıldığı konseylerce de tek tek ve yakından değerlendiriliyor."