Güncelleme Tarihi:
Op. Dr. Kaan Bozkurt, sperm seçiminde morfolojik kriterlere göre yapısal problemi olan spermleri elimine edip seçmenin yanı sıra mikro akışkan çip teknolojisi ile seçimi hekime birden fazla eliminasyonla en iyi spermi seçme şansı sunduğunu belirterek, "Mikro akışkan çip teknolojisinde DNA yapısı açısından kaliteli olan spermlerin seçilebileceği ve bu sayede kaliteli DNA yapısına sahip olan embriyoların oluşturulabileceği bir uygulama yöntemidir" dedi. Bu teknolojinin kullanım alanları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Bozkurt, "Sperm problemi, döllenme ve bölünme problemi olan ya da kötü kalite embriyo gelişimi söz konusu olan, tekrarlayan IVF (tüp bebek) başarısızlıkları olan, ileri yaş hastalarda yada açıklanamayan infertilitelerde, gebelik kayıpları olan hastaların tedavisinde olumlu çözüm üretmek adına gebelik oranlarına ciddi katkı sağlayan bir uygulamadır" dedi.
KADIN ÜREME SİSTEMİNDEKİ ORTAM OLUŞTURULUYOR
Diğer yıkama yöntemlerinde belirli solüsyonlarda belirli devirlerde ejakülatın santrifüj edilmesi sonucu yıkamanın gerçekleştirildiğini belirten Embriyolog Zerrin Sertkaya da, "Mikro akışkan çip teknolojisi ile spermlerin hareketi dişi üreme sisteminde bulunan doğal ortamın bir benzerini oluşturarak iyi sonuc vermesi için tasarlanmıştır" dedi. Mikro akışkan çip teknolojisinin uygulama aşamalarını anlatan Sertkaya şunları söyledi:
"Gerek mikroenjeksiyon (ICSI) işlemi uygulamasında kullanılmak üzere geliştirilen sistem, gerekse aşılama (IUI) işleminde kullanılacak spermi ayrıştırmada kullanılan daha farklı bir sistemi içeren iki farklı ve basit uygulama şeklinde kullanılmaktadır. Sistemde nanometre düzeyindeki mikro akışkan kanallardan iyi spermin yüzmesi sonucu ayrışması söz konusudur. Bu teknoloji ile ilgili devam eden klinik çalışmalar bulunmaktadır.Oldukça yeni olan bu uygulamalarda aşılama hastalarımıza ve tüpbebek hastalarımızın gebelik oranlarına anlamlı katkıları olmaya devam etmektedir.Diğer uygulamalarla gebe kalamayıp çip uyguladığımız hastalarımızda dünyaya gelen sağlıklı bebek sayılarımız her geçen gün artmaya devam etmektedir."
ATABAY ÇİFTİ KIZ BEBEK BEKLİYOR
Mikro akışkan çip teknolojisi ile gebe kalan ve 17 haftalık hamile olan F. Atabay’ın eşi S. Atabay daha önce de tüp bebek tedavisini denediklerini ve başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek şunları söyledi:
"Bizim hastalığımız sebepsiz interfilite idi. Ne bende ne eşimde sorun yoktu. Ancak doğal yollardan bebek sahibi olamadık. Daha sonra devletin çıkardığı yasa gereği önce aşılama, daha sonra tüp bebek tedavisine geçiliyor. Bunları da denedik. Üniversite hastanesinde 2 defa aşılama denedik. Bundada başarılı olamadık. Daha sonra tüp bebek denemeye karar verdik. Özel İrenbe Kadın Hastalıkları, Doğum Dal Merkezi ve Tüp Bebek Merkezine başvurduk. Buradaki doktorumuz ile 2 kez tüp bebek tedavisi denedik ancak çeşitli sebeplerden dolayı başarılı olamadık. Daha sonra doktorumuz bize mikroakışkan çip teknolojisinden bahsetti. Bizde bu yönteme karar verdik. İlk denemede gebelik gerçekleşti ancak düşükle sonuçlandı. İkinci denememiz ise şu anda gayet güzel, herşey yolunda gidiyor. Eşim 17 haftalık hamile. İnşallah herşey düzgün giderse bir kız bebek sahibi olacağız. Doktorumuz ve ekibine çok teşekkür ediyoruz. Çok yakın ve sıcak ilgi gösterdiler. Ne zaman ararsak bize yardımcı oldular. Ayrıca bu aşamada embriyologlarında sorumluluğu çok büyük. Başarılı ve sağlıklı bir gebelik geçirmemizde etkisi olan herkese çok teşekkür ediyoruz."