Güncelleme Tarihi:
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş , Çin ve Türkiye’nin uzak mesafeye rağmen ticari anlamda yakın partner olduğunu ancak İzmir’in 10 alırken 1 sattığını belirtti ve şöyle konuştu:
"İki ülke arasındaki ticaret hacmi 25 milyar dolar düzeyinde. Ülkelerimiz arasında denge yok. Biz 23 milyar dolarlık mal ithal ederken Çin bizden 2 milyar dolar civarında ürün alıyor. Biz size bir satıyoruz ama 10 alıyoruz. İpekyolu’nun başladığı ve bittiği yer İzmir. Yeniden İpekyolu’nu canlandırma projeleri yapıldı ama henüz bir potansiyele erişmedi. İTO olarak Çin ile işbirliğine büyük önem veriyoruz. İzmir Türkiye’nin ticarette ikinci ve nüfus olarak üçüncü büyük kenti. Tütüne dikkat çekmek isterim. Ege tütünü dünyanın en kaliteli tütünüdür. Çin’de de sigara tüketimi çok fazla. Çin’de Türk tütünün yetiştirme konusunda çabalar var. Ona gayret etmeyin. Biz istediğiniz kadar veririz. Uzunca bir dönem mavi küf hastalığı nedeniyle bizden tütün alamadınız. Yasağı kaldırttım ama tütün alımı yine çok az. Bu konuda destek olmanızı beklerim. Üniversitede Çince öğretiyoruz. İzmir’de gemilerin yanaştığı Alsancak Limanı’nın derinliği 10 metre yakında 15 metreye çıkarılacak. 50 milyon dolarlık bir tarama işi var. İzmir Limanı kapasite genişlemesi yapıldığında 3 milyon TEU elleçleme kapasitesine sahip muhtemelen 2016 yılı içinde özelleştirilecek. Ayrıca Körfez Geçiş Projesi’nde 2.5 kilometre uzunluğunda köprü yapılacak. O da sizin ilgi alanınıza girebilir."
Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, İzmir’in yaşanacak bir şehir olduğunu vurgulayarak, Çin’in Türkiye’nin en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunu, karşılıklı ve ortak kazancı savunduklarını anlattı. Hongyang, iki ülke arasındaki ticaret hacmindeki dengesizliğe dikkat çekerek, Çinli işadamlarını Türkiye’den daha fazla alım yapmaları için teşvik ettiklerini söyleyen Hongyang, G20 Zirvesi’nde imzalanan yedi anlaşmadan birinin kapsamının Türkiye’den kiraz almak olduğunu hatırlattı ve "Lezzetli Türk kirazları Çin sokaklarında olacak. Bence bundan sonra tarım ürünleri ve aynı zamanda hayvansal ürünlerinin Çin’e satışında sağlam bir temel atılmış olur. Umarız bu anlaşmayla birlikte aramızdaki ticaret hacmi dengelenir. Biz ticaret hacmini dengelemek istiyoruz ama biraz zor" dedi.
TURİZMDE ORTAK İŞBİRLİĞİ
Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, Türkiye’ye çok sayıda Çinli turist gelebileceğini belirterek, turizm alanında ortak çalışma önerdi. Hongyang, "Türkiye zengin turizm kaynaklarına sahip. Tanıtım videosunun Çince olması dikkatimi çekti. Valilik’te bana verilen tanıtım broşürü de Çince yazılı. Öğle yemeğini de Çin lokantasında yedik. Böyle koşullara sahip şehirlerin olması sevindirici. Bu koşullarla daha çok Çinli turist çekebilirsiniz. Geçen yıl buraya gelen turist sayısı bir önceki yıla göre büyük oranda arttı. Yatırım ve turizm alanında yapacağımız çok şeyler var. Çinli firmaların Türkiye’ye gelip iş yapmasını teşvik ediyoruz. İzmir’in geleceğine sıcak bakıyoruz. Ticaret açığımızı azami şekilde dengelemeye çalışacağız ve ilişkilerimizi geliştireceğiz" dedi.