Çin rekor kırdırdı

Güncelleme Tarihi:

Çin rekor kırdırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2014 01:43

Sezonu yüzde 21 ihracat artışıyla kapatan kuru incirde tırmanışın mimarı talebini 5 yılda 10 kat artıran Çin oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE kuru incirde tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı. Kuru incir talebini 10 kat artıran Çin Halk Cumhuriyeti, en büyük 5 pazar arasına girdi.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliği’nin ihracat istatistiklerine göre dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye, 2013-2014 döneminde çok iyi bir sezon geçirdi. İlk incirin yüklendiği 25 Eylül 2013’den 5 Temmuz 2014’e kadar olan dilimde toplam ihracat 71 bin tona, elde edilen gelir ise 235 milyon dolara ulaştı. Önceki sezona göre miktar bazında yüzde 21 oranında artan ihracatta ilk sıraları geleneksel pazarlar olan Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere aldı. İhracatın yaklaşık yarısını alan bu ülkeleri ise son 5 yılda talebini katlayarak artıran Çin takip etti.

Japonya ve Malezya

Haberin Devamı

2008 yılında 300 ton kuru incirin gönderildiği Çin, 2013-2014 sezonunda 2 bin 829 ton alım yaparak inanılması güç bir artışa imza attı. Çin, Japonya ve Malezya’nın talebindeki hızlı artış, Türkiye’nin toplam ihracatına da rekor getirdi.

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Menaşe Gabay, 71 bin tonluk ihracatın görülmemiş bir rakam olduğunu, ihracatçının yeni sezona sıfır stokla başlayacağını ifade etti. Uzakdoğu’da 10 yıldır devam eden tanıtım çalışmasının meyvelerini toplamaya başladıklarına dikkati çeken Gabay, şöyle konuştu:

“Çinliler, bu ürünü kuru meyve olarak tüketmenin yanında yemeklerde de kullanıyor. Çin gibi Hindistan’da da bir çok yemeğin yapımında bu ürün kullanılıyor. Ayrıca inciri sıcak suyun içine koyarak içecek şeklinde de tüketiyorlar. Bu pazardan çok umutluyuz. Çin’in talebi bu hızla artarsa yeni üretim alanlarını devreye sokacağız. Kısa vadede bu pazarın 5 bin tonu geçmesini bekliyoruz. Orta vadede kuru incirde geleneksel olarak en büyük pazar olan ülkeleri geride bırakacağı görülüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!