Çileye doktor freni

Güncelleme Tarihi:

Çileye doktor freni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çanakkale Devlet Hastanesi'nde, bilgisayar kurdu olan kadın doğum uzmanının hazırladığı programla barkot sistemi uygulamaya konuldu, kuyruklar sona erdi.

SAĞLIKTA kanayan yara haline gelen hasta kuyruklarına Çanakkale Devlet Hastanesi'nde son verildi. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Enzar Töre'nin bir yılda hazırladığı barkot programı, sıfır maliyetle uygulamaya konuldu.

Marketteki gibi

EMEKLİ Sandığı, Bağ-Kur ve yeşil kart kapsamındaki hastaların sağlık karnesine, marketlerdeki ürünlerde bulunanların benzeri barkot yapıştırıldı. Hasta, muayene ve tedavi için sıra numarası alırken manyetik okuyucuyla okunan barkotla bekleme süresi 2 saniyeye düştü.

Hasta izleniyor

BAŞVURU ve eczanedeki sıralar da sona ererken, hastanın muayene, tedavi bilgileri, tarihi, kullandığı ilaçların takibi de bilgisayarla yapılmaya başlandı. Ayrıca ücret ödemeden hastaneden ayrılan hastaların da kolaylıkla belirlendiği bildirildi.

Sistem yayılacak

DR. Töre'nin ‘‘Hasta Takip Programı’’nın uygulamaya konulması için harcama yapılmadığı bildirildi. Töre'nin karşılıksız hazırladığı süper program, bir aylık denemeden sonra il genelindeki tüm hastanelere yayılacak.

NASIL İŞLİYOR

50 bin kişi yararlanacak

HASTANE girişindeki hasta kayıt kabul servisine konulan iki bilgisayara yeni program yüklendi, sağlık karnelerine de özel barkot yapıştırıldı. Bu barkotlarla hastaların tüm bilgileri bilgisayara yüklendi. Hastaneye gelen görevlilere karnesindeki barkotu gösteriyor. Görevli manyetik okuma cihazını barkotun üzerine tutarak hastanın kaydını 2 saniyede yapıyor ve sıra numarası veriyor. Poliklinik sırasını alan hasta muayeneden sonra eczaneye giderek yine barkotunu gösterip faturasını ödeyerek ilaç alıyor. Faturaları kurumlarınca ödenen hastalar da bilgisayardaki bilgiler sayesinde kolaylaşıyor. Uygulamadan yaklaşık 50 bin kişi yararlanacak. Çanakkale Devlet Hastanesi'nde daha önce 7 görevlinin yürüttüğü hasta kayıt ve numara verme işlemlerini şimdi 2 görevli yapıyor.

SAĞLIK MÜDÜRÜ

Hastane de kalkınacak

ÇANAKKALE Sağlık Müdürü Hilmi Mete, barkot sisteminin çok faydası olduğunu söyledi, ‘‘Hastaların sıra beklememesinin yanısıra hastanenin maddi kayıpları da önlenecek. Faturaları kurumları tarafından ödenen ve acil durumlarda sevk kağıdı almadan gelen hastaların bilgileri bilgisayarda olduğu için takibi hemen yapılacak. Hastanedeki kaçakların engellenmesiyle hastanemiz kalkınacak’’ dedi.

BİLGİSAYAR KURDU

Çanakkale'yi tanıtıyor

DEVLET Hastanesi için daha önce döner sermaye, heyet ve maaş programları da hazırlayan Dr. Enzar Töre, Türkiye Lions Kulüpleri İnternet Koordinatörlüğü'nü de yürütüyor. Çanakkale Valiliği'nin internetteki ‘‘Çanakkale.org’’ sayfasını hazırlayan Töre, ‘‘Bilgisayarcı dostlarımın da yardımıyla sistemi oluşturdum. Hastaneye bir kuruş harcama yaptırmadım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!