CHP 'de seçim sonuçlarına itiraz

Güncelleme Tarihi:

CHP de seçim sonuçlarına  itiraz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2012 09:28

CHP İzmir İl Kongresi'nde il başkanı olmak için yarışan üç adaydan yüzü gülen Ali Engin oldu. Ancak seçim sonuçlarına itirazlar geldi.

Haberin Devamı

 

İzmir İl Seçim Kurulu, çarşaf liste ile uygulanan CHP İzmir İl Kongresi'nin sonucunu en çok oyu alandan en az oyu alan adaya göre açıkladı. Kurul, partide her organ seçiminde uygulanan yüzde 33 kadın ve genç kotasını dikkate almadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, Kurul'un itirazlar sonrası kadın ve genç kotalı listeyi açıklayacağını bildirdi. Güler, il yönetiminde bir kadının, kurultay delegeliğinde ise altı kadının eksik olduğunu belirterek, gerekli itirazların yapıldığını söyledi. İtirazlar yarın (salı) saat 17.00'de sona erecek.
ENGİN YÖNETİMİ
Buna göre Ali Engin başkanlığındaki 30 kişilik il yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:
“Tacettin Bayır ve Ali Engin'in listesinde yer alan Ülkümen Rodoplu 272 ile en çok oyu aldı. Züleyha Bingöl 262, Hüseyin Mutlu Akpınar 242, Nurcan Adıgüzel 231, Fulya Türkeli 230, Mehmet Levent Çılı 230, Osman Peri 229, Burcu Özalp 223, Altan İnanç 222, Ali Karabay 221, Dilek Bilgin 216, Nazan Çetin 215, Melek Kartal 212, Abdullah Aydemir 211, Rıza Gök 211, Serdal Sandal 209, Ayşe Eğrikülah 209, Ceyhan Kayan 206, Kemal Kaygül 206, Bedri Eren 205, Celal Yıldız 204, Mehmet Sıddık Doğru 204, Barış Erel 204, Mustafa Sevinç 202, Nahide Atalay 202, Savaş Akıncı 201 (Eyipişiren'in listesinden girdi), Niyazi Arslan 201 (Eyipişiren'in listesinden girdi), Orhan Karaoğlu 198, Berk Ulusal 197 (Eyipişiren'in listesinden girdi), Metin Atmaca 197 (Eyipişiren'in listesinde)” Yönetim Kurulu adayları arasından Erol İncesaraç sekiz oy alarak en az oyu almış oldu”
DİSİPLİN KURULU
Dokuz kişilik İl Disiplin Kurulu üyeleri şu isimlerden oluştu:
“İsmet Güven 211, Nevzat Yıldırım 209, Cemal Erdem 209, Şener Erol 205, Hüseyin Gün 203, Metin Güler 195, Birol Soylu 193 (Eyipişiren'in listesinde), Ahmet Emin Gazeller 193 (Eyipişiren'in listesinden girdi), Seyyare Öztürk 191” Bu organda en az oyu 11 ile Sedat Sururi Eren aldı.
KURULTAY DELEGELERİ
Kurultay delegelerinin isimleri ise şu isimlerden oluştu:
“Tahir Şahin 406, Mehmet Ali Çalkaya 390, Özlem Şan Oğuz 386, Aziz Kocaoğlu 379, Mehmet Eriş 378, Süleyman Vasfi Şentürk 374, İsmail Uygur 360, Aygül Eryılmaz 349, Faruk Akpınar 337, Hakan Tartan 331, Muammer Karabacak 321, Didem Kip 311, Levent Ölçer 284, Tacettin Bayır 281, Hüseyin Vefa Ülgür 277, Abdül Batur 276, Osman Özgüven 269, Pilot Zeybek 265, Hasan Karabağ 263, Mustafa Güngör 257, Ali Engin 256, Polat Manduz 253, Hakkı Ülkü 253, Mehmet Çetinkaya 250, Belhan Türker 247, Kamil Okyay Sındır 245, Yüksel Çakmur 245, Asker Güneş 245, Mehmet Ayçil 244, Muhsin Kurt 242, Mehmet Gönenç 238, Bekdaş Gül 238, Ednan Arslan 237, Birsen Şenol 236, Hüseyin Ercan 236, Bekir Keskin 235, Aytekin Tunus 232, Lütfiye Karakayalı 230, Hüseyin Saygılı 224, Hatice Tatlı 223, Adnan Erdil 223, Rıfat Nalbantoğlu 222, Fatma Akıncı 222, Nevzat Kavalar 222, Cevat Durak 221, Muhittin Dalgıç 220, Metin Solak 219, Umut Tekin 218, Filiz Polat 217, Öner Osmanoğulları 215, Fatma Tosunoğlu 213, Tangül Yandık 212” Bu organda En düşük oyu ise 15 ile Dursun Akıncı aldı.
DURAK VE SOLAK KADIN KOTASI KURBANI
İtirazlar sonrası hakimin genç ve kadın kotasını göz önüne aldığında İl Yönetim Kurulu'ndan Metin Atmaca'nın düşüp yerine Sevda Erdan Kılıç'ın gireceği öğrenilirken kurultay delegeliğinde kadın kotası devreye girdiğinde Cevat Durak, Muhittin Dalgıç, Metin Solak, Öner Osmanoğulları, Rıfat Nalbantoğlu, Nevzat Kavalar'ın delegelikleri düşecek. Kurultay delegeliğine Süheyla Sumru Karaer (206), Yeşim Ayaz 205, Dilek Türkan (194), Nurşen Balcı (180), Elfin Tataroğlu (169) Sema Şengül (165) seçilecek.
İl Disiplin Kurulu üyeliğinde itiraz edilip kadın ve genç kotası uygulanırsa Biroy Soylu ile Ahmet Emin Gazeller'in üyeliği düşecek yerine Nurcan Vapor (167) ile Neşe Şirin (96) kurula giderecek.
Hiçbir organ için itiraz olmazsa liste aynen kabul edilecek.

Haberin Devamı

Tüm ayrıntılarıyla CHP İzmir Kongresi

Haberin Devamı

CHP'nin yeni İzmir İl Başkanı Ali Engin, partide son 15 yılda ilk kez demokratik, müdahalesiz kongreler yapıldığını, yarışmacı, rekabetçi ve dinamik bir süreç yaşandığını belirterek, “Yarışın vermiş olduğu birtakım tatlı rekabetler oluştu. Bu rekabet partimize zarar vermeden gerginliğe yol açmadan saygı ve sevgi içinde geçti. Parti değerlerimizi her şeyin üstünde tuttuk. Örgüt bu görevi bana verdi. Bundan sonra artık dayanışma içinde olacağız” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kacaoğlu da Ali Engin'in seçilmesi için ağırlığını koydu.

CHP de seçim sonuçlarına  itiraz

CHP İzmir'de pazar günü başlayan kongre maratonu pazartesi günü saat 10.00 gibi sonuçlandı. CHP İl Başkanlığı için mevcut başkan Tacettin Bayır, Ali Engin ve Levent Eyipişiren yarıştı. Çarşaf listeyle yapılan seçim nedeniyle sayım çok uzadı. Sabaha karşı önce Bayır, ardından Eyipişiren havlu attı ve Ali Engin'in başkanlığı sabah saatlerinde kesinleşti. Ali Engen, CHP eski İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'ın üç adaylı kongrede yarışı sonuncu olarak bitirmesini “Bayır, ‘benim yoğurt yiyişim böyle. Bu partiye fedakarlık ettim. Kendimi örgüte teslim ettim' dedi. Bugünkü ihtiyaç Tacettin Bey değildi. Yarın belki onun için bir başka görev olur. Üç aydır kongre çalışmalarını yürütüyorum. İhtiyacın ben olduğum ortaya çıktı. Salondaki coşku da bunu ifade ediyordu. Bu güveni istismar etmeyeceğim” dedi.

Haberin Devamı

MAĞDURİYETİMİZİ ANLATACAĞIZ
Engin, yeni görevinde ilk olarak 4 Temmuz'da görülecek Büyükşehir Belediyesi Davası'na önem vereceğini belirterek, “Her türlü sorumluluğu idari mali ve siyasi sorumluluğu alacağız. Kente vizyon kazandıran çalışmalarımız da olacaktır. AKP'nin baskılarının artıracağı, yoksullukların artacağı bir döneme giriyoruz. Bu, Hükümet partisi ile kavga edeceğimiz anlamına gelmiyor hukuk içinde mücadele edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi davası başlıyor. En aktif şekilde yer alacağız, mağduriyetimizi halka anlatacağız” dedi.

CHP de seçim sonuçlarına  itiraz

OY SONUÇLARI
Kongrede 619 delegeden 552'si seçime katıldı. Ali Engin 239, Levent Eyipişiren 152, Tacettin Bayır 72 oy aldı. 89 oy geçersiz sayıldı.

Haberin Devamı

KİŞİSEL İHTİRASLARLA SİYASET YAPMAYACAĞIM
Ali Engin sonucun açıklanmasının ardından “İşte başkan işte örgüt” sloganlarıyla yaptığı ilk açıklamada, “Seçim gayrı resmi de olsa sonuçlandı. Önümüzdeki günlerde devir teslim töreni yapacağız. Kongrenin kaybedeni olmamıştır. Diğer iki aday da bunu ifade ettiler. Salondan kol kola çıktık. 30 ilçeyle birlikte örgütle birlikte direneceğiz. Umarım 2014 yılında iktidarımızı güçlendirerek devam ettireceğiz. Bu onurlu görevin ağırlığının sorumluluğuyla devam etmeye çalışacağım. CHP'lilik, ülkesini sevmek kentini sevmektir. Kişisel ihtiraslarla siyaset yapmayacağız. Kişisel ihtiraslarımı partimin çıkarları üzerinde tutmayacağım” dedi.

Haberin Devamı

KÜSMECE KIZMACA YOK
CHP İzmir İl Kongresi'nde Divan Başkanlığı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, 619 delegeden 552'sinin oylama işlemi çok geç saatte başlamış olmasına rağmen bekleyip sandığa gitmelerinden memnun olduğunu belirterek, kongre sürecinin mahallelerden itibaren çok iyi yönetildiğini, il kongresi için salonun çok iyi hazırlandığını söyledi. Güler, kongrede yarışın bittiğini mücadelenin başladığını belirterek, “Önümüzde yerel ve genel seçimler var. Tüm örgüt iktidara karşı verilen mücadele için yürüyecek. Küsmece, kızmaca yok. Kimse orada birbirinin rakibi değildi. Bu bir yarıştı önemli olan sonlandırmak. İpi göğüsleyenlere başarı diliyorum” dedi.

CHP de seçim sonuçlarına  itiraz

DIŞA DÖNÜK MÜCADELE GÜNÜ
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, “Birkaç aydır delege seçimleriyle başlayan il başkanı ve yönetiminin belirlenmesiyle sonuçlanan demokratik bir mücadele yaşandı. İzmir'in oluşturduğu güçlü örgütlerle dışa dönük mücadele edeceğiz. İzmir'in CHP iktidarına büyük katkı vereceğine inanıyorum. Bugüne kadar yarışan tüm arkadaşlar için bundan sonra omuz omuza partimizi iktidara taşımak için mücadele günüdür” dedi.

CHP ÇARŞAFA DOLANDI
CHP sekiz yıl aradan sonra çarşaf liste için sandık başına gitti. 552 delege 70 sandıkta oy kullandı. Sandık başına sekiz kişi düşmesine rağmen oy verme işlemi dört saat sürdü. Kabine giren delegeler ellerindeki anahtar listeleri uzun uzun inceleyerek, oy verdi. Buna rağmen 89 oy eksik ya da fazla işaretleme nedeniyle geçersiz sayıldı.

YENİ TÜZÜKTE UNUTULAN MADDE DERT OLDU
CHP yeni tüzükte çarşaf liste ile ilgili bölüme “Seçimde organlar ayrı değerlendirilir” cümlesini eklemediği için İzmir'de 89 oy geçersiz sayıldı. İl başkanlığı, yönetim, disiplin kurulu ve kurultay delegelerinin seçiminin yapıldığı kongrede delegenin bir organda yaptığı fazla ya da eksik işaretleme tüm listenin geçersiz sayılmasına neden oldu. Organların ayrı değerlendirileceğini blok listeyle yapılan seçim bölümüne yazan CHP, çarşaf listede bunu unutunca İstanbul'da 184, İzmir'de 89 oy geçersiz çıktı.

CHP de seçim sonuçlarına  itiraz

KONGREDEN NOTLAR
- Ali Engin'in il yönetim kuruluna Tacettin Bayır'la görev yapan altı kişi girdi. Celal Yıldız, Yekta Varnalı, Nahide Atalay, Barış Erel, Sevda Erdan Kılınç ve Altan İnanç.
- Rıfat Nalbantoğlu'nun il başkanlığı döneminde yönetimde yer alan Osman Peri, Serdar Sandal ve Hüseyin Mutlu Akpınar yeni yönetimde yer aldı.
- Bir süre önce görevden alınan CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Nazan Çetin de Engin'in yönetimine girdi.
- Kocaoğlu'nun Sinan An, Erkan Büyükkaya ve Yekta Varnalı'nın yönetimde olmasını özellikle istediği öğrenildi.
- Engin'in 52 kişilik kurultay delegesi listesinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu, eski İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, Dikili, Menemen, Konak, Torbalı, Beydağ, Selçuk, Narlıdere, Balçova, Alaçatı, Bergama, Bayraklı ve Ödemiş belediye başkanları yer aldı. CHP eski İzmir Milletvekili Bülent Baratalı kurultay delegesi olurken, Engin'in eski İl Başkanı Tacettin Bayır'ı da kurultay delegesi adayı göstermesi dikkat çekti.
- CHP İzmir İl Kongresi'nde çarşaf liste ile oy kullanma işlemi, 00.40'da başladı, saat 04.13'te sona erdi.
- Oy kullanma kabininde delegenin yaklaşık 3 dakika kalması beklenirken en az kalan delege 5 en çok 15 dakika çarşaf listede işaretleme yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, kabinde 10 dakika kaldı.
- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu 02. 30'da oy kullandı. Kocaoğlu, oyunu kullandıktan sonra da salondan ayrılmadı partililerle sohbet etti.
- Oy kullanma işlemi 04.13'te tamamlandı.
- Sandıklar, açılıp oyların tasnifine geçildi. Bayır, sandıktaki durumunun iyi olmadığını görünce rakibi Ali Engin'i tebrik etti. Bayır, eşi ve kızıyla birlikte salondan ayrılırken “ Görevi gençlere bırakmak lazımmış demek ki yorulmuşuz” dedi. Ancak eşi Tülay Bayır, “Seçimi Ali Engin değil Aziz Kocaoğlu kazandı” diyerek, tepki gösterdi.
- Levent Eyipişiren de salondan hüsranla ayrıldı. Engin'e en yakın oyu alan ancak seçimi kaybeden Eyipişiren, kendisine destek verenlere “Ben arabaya gidiyorum” dedi bir daha da geri dönmedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!