Çevreci Murat tüm köyü çevreci yaptı

Güncelleme Tarihi:

Çevreci Murat tüm köyü çevreci yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 00:00

Balıkkesir’in Kepsut İlçesi’ne bağlı Mahmudiye Köyü’nde doğup büyüyen Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi öğrencisi Murat Evim (20) çevreci çalışmalarıyla gündeme geldi.

Türkiye’de TEMA Vakfı’nın ilk köy temsilciliğini Mahmudiye’de kuran Evim, ağaçlandırma çalışmalarıyla yetinmedi. Evim, köyün temiz olması, atıklardan kurtulması için de seferberlik başlattı.

ÇOCUKLARA ÖĞÜTLER

Balıkesir Belediyesi ile çalışan Örkasan firması ile köydeki katı atıkların toplanması için protokol yapan Evim, kahvehanelerde toplantılar yapıp köylülere bilgi verdi, ev ev gezip kadınlardan destek istedi. Firma görevlileri, her ay köye gelerek katı atıkları topladı. Böylece yaklaşık altı ayda 10 ton katı atığın toplanıp değerlenmesi sağlandı.

Köy merasında yıllarca biriken atıklar da yine genç çevrecinin öncülüğünde hafta sonu toplandı. Kadınlar, yaşlılar, çocuklar imeceyle naylon poşetleri, sigara paketlerini, plastikleri tek tek topladı. Yaklaşık 2 ton katı atık çuvallara doldurularak traktörlere yüklendi ve atık merkezine gönderildi.

Evim, en büyük desteği Muhtar Ahmet Erçetin’le köy kadınlarının verdiğini söyledi. Kampanyaya katılıp atık toplayan köy çocuklarına öğütlerde bulunan Evim , "Çocuklar, size gelecekte daha temiz bir çevre bırakmaya çabalıyoruz. Çevre bilincini şimdiden oluşturmak istiyoruz. Büyüdüğünüzde sizin de doğaya, çevrenize duyarlı olmanızı istiyorum" dedi.

MERAMIZI KİRLETTİK

Temizlik seferberliğine katılanlardan Emine Başer, "Hepimizin evi tertemizdir. Evimizi temizledik, ama çöpümüzü çevreye attık. Ama bu kadar kirleneceğini düşünemedik. ’Zararın neresinden dönersek kardır’ dedik. Murat da öncülük yaptı. Bundan sonra köyümüzü kirletmeyeceğiz" dedi. Mera temizliği bayram havasında geçti. Kadınların bir bölümü temizliğe katılırken, bir bölümü lokma döktü. Köylülerin "Ozan Teyze" dediği Müberra Eren, "Evimizin temiz, bahçemizin yeşil olması yetmiyor. Çevremiz de güzel olmalı. Bunu Murat’a borçluyuz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!